Kapslowanie butelek 0,33l na zakręcanie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szosti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 33

Kapslowanie butelek 0,33l na zakręcanie

Jak w temacie, mam pytanie czy Gretą i kapslami miękkimi można zakapslować butelki na zakręcanie?

posiadam ze 100 flaszek po lechu free i jedną warkę chciałem zlać właśnie do butelek 0,33litra.

z tego co obserwowałem same kapsle to chyba się nagwintują jak się docisnie... tylko pytanie czy będą trzymać

Jeśli nie można to czy macie jakieś propozycje jak znaleźć butelki 0,33? (najlepiej ciemne)
    ja osobiście myślałem o hurtowni i próbie wykupienia za kaucję... ale 0,33 na kaucję to rzadkość.

pozdrawiam
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szosti Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak w temacie, mam pytanie czy Gretą i kapslami miękkimi można zakapslować butelki na zakręcanie?
    [...]
    z tego co obserwowałem same kapsle to chyba się nagwintują jak się docisnie... tylko pytanie czy będą trzymać
    Kapslowałem w ten sposób jedną warkę. Generalnie działa. Kapsle trzymają.
    Problemem jest samo kapslowanie. Ja miałem kilkadziesiąt butelek po małym tyskim - kołnierz w tych butelkach jest bardzo mały i się kruszy przy zaciskaniu kapslownicą. Przypuszczam, że w tych od Lecha będzie podobnie.
    Żeby kołnierz był cały, a piwo dobrze zakapslowane trzeba było dobrze dociskać z góry kapslownicę. Albo kciukami, albo przy pomocy drugiej osoby.

Comment

• Szosti
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 33

Dziekuje bardzo za odpowiedź.

a kapsle miękkie?
      i jeszcze czy te odkręcanie działało czy się kapsel tak zacisnął że trzeba było normalnie otwierać?

Comment

• Stasiek
        • 2007.02
        • 609

a kapsle miękkie?
        i jeszcze czy te odkręcanie działało czy się kapsel tak zacisnął że trzeba było normalnie otwierać?
        Kapslowałem miękkimi. Próbowałem twardymi, ale jeszcze bardziej kruszył się kołnierz.
        A zresztą chyba teraz te "miękkie" już nie są tak miękkie jak jeszcze rok temu, bo kilka tygodni temu próbowałem kilka butelek z gwintem zakapslować i ciężko to szło...

Odkręcać się je dało, ale bezpieczniej było to robić przez jakąś szmatkę, żeby się nie pokaleczyć, bo te kapsle są jednak dość ostre.

Comment

• fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

Dziekuje bardzo za odpowiedź.

a kapsle miękkie?
          Do tego o czym piszesz nadawały się tylko miękki kapsle dostępne w WES-ie.Były zrobione z bardzo miękkiej blachy a poznać je można było po tym, że wewnętrzna strona kapsla miała pod cieńką folijką różne przypadkowe nadruki w języku rosyjskim jakby blacha użyta do ich produkcji była z "ruskich konserw"
          Kapslowało się nimi bez problemów butelki z gwintem a odkręcało tak jak oryginalne-lekko i bezpiecznie.

Pytaj w WES-ie
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• macas
            • 2008.02
            • 680

Kapslowałem i małe i duże po Calsbergu jes tak jak pisze Stasiek, trzeba ostrożnie zaciskać, bo się czasem kruszą ale się da.
            Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
            Beniamin Franklin

Comment

• Stasiek
              • 2007.02
              • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Były zrobione z bardzo miękkiej blachy a poznać je można było po tym, że wewnętrzna strona kapsla miała pod cieńką folijką różne przypadkowe nadruki w języku rosyjskim jakby blacha użyta do ich produkcji była z "ruskich konserw"
              Ooo, właśnie takimi kapslowałem. I rzeczywiście były kupione w WES.
              Ale ostatnio też kupiłem kapsle w WES i już są dużo twardsze.

Comment

• Szosti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2008.01
                • 33

Wielkie dzięki Panowie.

w piątek prawdopodobnie będę kapslował to zobaczę jak mi to pójdzie zrobię pól na pół ze zwykłymi 0,5litrowymi
                kapsle mam z browamatora, na stronie WESu znalazłem notatkę że także dostawcą jest Browamator.

Pozdrawiam

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Może WES miał wieksze zapasy tych kapsli, bo kiedyś w BA też takie były.

Comment

• flood
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.06
                    • 182

Kapslowalne 0,33 - Czarnków, za kaucją zaopatrzyłem się w poznanskim realu - wiem że daleko, ale czasem moze komus pomóc

Comment

• mas1519
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.01
                      • 31

Jeśli nie można to czy macie jakieś propozycje jak znaleźć butelki 0,33? (najlepiej ciemne)
                      ja osobiście myślałem o hurtowni i próbie wykupienia za kaucję... ale 0,33 na kaucję to rzadkość.
                      Z "lekkim" opóźnieniem ale dopiszę. Ja po prostu przerzuciłem się na wodę ze szklanych butelek. U mnie dostępna piwniczanka, celestynka i muszynianka. Większość butelek 0.33 mocno porysowanych lecz jak się szuka to są też nowe, z węższą szyjką. Kapslują się bezproblemowo, szkło grube, szczególnie szyjki. Jeśli komuś nie przeszkadzają porysowane butelki to pijąc normalnie wodę bardzo szybko uzbiera kilka skrzynek. Woda u mnie po 39gr a kaucja za butelkę 30gr.
                      Pozdrawiam
                      Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                      Jak nałogowiec czekać na ten znak
                      Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                      Bez niego jestem dętka czyli flak

Comment

• Stasiek
                        • 2007.02
                        • 609

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mas1519 Wyświetlenie odpowiedzi
                        U mnie dostępna piwniczanka, celestynka i muszynianka. Większość butelek 0.33
                        Te butelki mają jedną małą wadę: są przezroczyste.
                        Jeśli masz piwnicę bez dostępu światła to OK - w przeciwnym wypadku po paru tygodniach/miesiącach może się piwo trochę zmienić.

P.S. Żeby nie było: sam zakapslowałem prawie 5l tripela w butelki 0,25 po tymbarku. Stoją zapakowane w karton w piwnicy u rodziców...

Comment

• mas1519
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.01
                          • 31

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Te butelki mają jedną małą wadę: są przezroczyste.
                          Broń Boże nie kupuję w przezroczystych tylko w ciemnych. U mnie są i takie i takie.
                          Tak się prezentuje owa butelczyna:
                          Attached Files
                          Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
                          Jak nałogowiec czekać na ten znak
                          Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
                          Bez niego jestem dętka czyli flak

Comment

• Stasiek
                            • 2007.02
                            • 609

Aaa.. to co innego. Sorry, zasugerowałem się obrazkami ze strony piwniczanki gdzie pokazują tylko przezroczyste.
                            Ciemne spoko - bardzo dobre butelki.

Comment

Przetwarzanie...
                            X