Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Qbric
Wyświetlenie odpowiedzi
kapslownice
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika QbricMoja Greta na razie ma na końcie 3 warki i już mam jej dość
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziAlbo ja mam szczęście, albo Ty masz pecha. Moją gretą zamknąłem prawie 50 warek"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Witam,
Nie jestem co prawda doświadczonym piwowarem, ale kapslownicę mam doskonałą za 18 złotych. Jest to kapslownica nowiutka, stołowa (właściwie parapetowa) własnej konstrukcji. Gorąco polecam zmontowanie sobie czegoś takiego z trzech powodów:
1. Kosztuje 18 złotych - naprawdę tyle wydałem.
2. Zbudowanie jej trwa 3 minuty.
3. Bezpiecznie kapsluje butelki o dowolnej wysokości.
Do budowy kapslownicy potrzebne będą:
- kapslownica młotkowa (18 złotych za sztukę),
- kantówka (deska) o wymiarach 2cm x 4cm x 100cm,
- 2 metry sznurka (nie musi być bardzo mocny),
- stołek,
- kilka cienkich małych deseczek (lub książek),
- solidny parapet.
Wszystko poza kapslownicą znalazłem w domu lub na działce, dlatego na całość wydałem 18 złotych. Solidny parapet, o którym wspomniałem służy tylko jako punkt podparcia deski - nie trzeba go wymontowywać z okna
A teraz montaż:
- do kantówki przywiązujemy sznurkiem kapslownicę w odległości około 40 cm od końca deski,
- stawiamy stołek w odległości około 40 cm od ściany z parapetem,
- na stołku ustawiamy butelkę,
- pod butelkę wstawiamy tyle deseczek/książek, aby szyjka butelki była mniej więcej na wysokości parapetu (najlepiej 2 cm poniżej dolnej krawędzi),
- kładziemy kapsel na butelce,
- umieszczamy kantówkę w taki sposób, aby kapslownica znalazła się na kapslu a koniec kantówki pod parapetem,
- naciskamy drugi koniec kantówki aż kapsel zostanie naciśnięty na butelkę.
I gotowe. W razie braku parapetu proponowałbym przykręcić stalowy kątownik do ściany na wysokości 1 lub 1,5 metra.
Kapslownicą tego typu zakapslowałem jak na razie około 50 butelek i żadna nie pękła przy kapslowaniu.
Dajcie znać co sądzicie o takim pomyśle.
Pozdrawiam.
Comment
-
-
Proszę zamieść zdjęcie tego urządzenia.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika clumsey Wyświetlenie odpowiedziDajcie znać co sądzicie o takim pomyśle.Pozdrawiam."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedziProszę zamieść zdjęcie tego urządzenia.
Czerwona strzałka pokazuje kierunek i miejsce przyłożenia siły.
Konstrukcja jest banalnie prosta, ale jak na razie działa bez zarzutu.
Comment
-
-
Witam!
Ja właśnie przymierzam się do poważniejszej kapslownicy - 4 warki i moja greta nadaje się na złom lada chwila, objawy jak na zdjęciach u kolegi wyżej, tylko DUŻO dalej posunięte...
Czytam sobie ten wątek i z tego co widzę bez konkurencji są Grifo, ale szperając po sklepach trafiłem na jeszcze dwa cuda, tanie, nie opisane tutaj:
Sadzonki winorośli. Rusztowania szpalerowe sadów i winnic, słupki, druty. Maszyny winiarskie i sadownicze. Rozdrabniacze, tłocznie, filtry, pompy, młynki, prasy, fermentatory, pasteryzatory, destylatory. Butelki, korki, etykiety
Cena domeny: 2300 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 143.75 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Ma ktoś może doświadczenie z którąś z nich? Druga to na oko jakiś plastikowy horror, ale pierwsza wygląda OK. Szczególnie że mieszkam niedaleko to na przesyłce bym oszczędził...
Czy nie kombinować i brać takie Grifo od razu? Po przejściach z Gretą wolałbym na 100% sprawdzone rozwiązanie!
Comment
-
-
Skąpy zawsze płaci dwa razy.
Kapslownica stołowa hobby z regulacją - wygląda bardzo dobrze. Niestety ta druga hmmm "patrz na mnie nie rusz mnie" - nie zainwestował bym w nią 99 zł.
Grifo jest przetestowana i sprawdza się w "boju".[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika walec Wyświetlenie odpowiedziWitam!
Cena domeny: 2300 PLN (do negocjacji). Możliwość kupna na raty od 143.75 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.
Ma ktoś może doświadczenie z którąś z nich? Druga to na oko jakiś plastikowy horror, ale pierwsza wygląda OK.
Właśnie takim "plastikowym horrorem" zakapslowałem już 10 warek. Jak widzę głowicę z grifo HD to myślę, że toczył ją jakiś pijany tokarz, po prostu "stalowy horror". Głowica kapslująca ma hartowaną wkładkę, która płynnie zaciska kapsel i nie blokuje się przy wyciąganiu butelki. Nie trzeba wtedy smarować kapsla olejem.
Osobiście wolałbym na tak zacnym forum więcej merytoryki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal69 Wyświetlenie odpowiedziWłaśnie takim "plastikowym horrorem" zakapslowałem już 10 warek. Jak widzę głowicę z grifo HD to myślę, że toczył ją jakiś pijany tokarz, po prostu "stalowy horror". Głowica kapslująca ma hartowaną wkładkę, która płynnie zaciska kapsel i nie blokuje się przy wyciąganiu butelki. Nie trzeba wtedy smarować kapsla olejem.
Osobiście wolałbym na tak zacnym forum więcej merytoryki.
Comment
-
Comment