Zgodnie z sugestią ARTa rozpoczynam nowy temat.
Zamierzam zacząć warzyć piwo zacierając i kompletuje niezbędny sprzęt. Jestem po etapie brew-Kitów. Spodobał mi sposób zaproponowany przez Makarona trójstopniowy system:
Chciałbym go torchę zmodyfikować i zastanawiam się czy jest to dopuszczalne.
Na wstępie pytanie:
Czy można gotować wodę (brzączkę) w fermentatorach przy użyciu grzałki elektrycznej zanurzeniowej? W opisie fermentatorów Euro-winu producent podaje ze maksymalne temperatura medium to 120*C
Plan jest taki:
1. W fermentatorze z kranikiem i filtrem z oplotu podgrzewam wodę grzałką elektryczną zanurzeniową do około 73*C.
2. Wsypuję słód
3. Włączając/Wyłączając grzałkę utrzymuję odpowiednią temperaturę lub podgrzewam zawartość i robię kolejne przerwy. Lub uzyskuje podbny efekt dolewając wrzątku
Podgrzewanie grzałką zanurzeniową wody w jej górnej warstwie powinno wyeliminować konieczność intensywnego mieszania. Nie ma się co przypalać od spodu.
4. Filtruję zawartość do drugiego fermentatora i gdy zbierze się odpowiednia ilość rozpoczynam podgrzewanie doprowadzając do wrzenia i nachmielam brzączkę utrzymując stan gotowania grzałką elektryczna o odpowiedniej mocy.
5. Chłodzę fermentator w którym przeprowadzane było chmielenie (np wstawiając do wanny).
Dodam że pytałem w BA o możliwość utrzymywania tak wysokiej temp przez dość długi czas, a mianowicie o chmielenie brzączki w ich fermentatorze.
Odpowiedz jaką uzyskałem to:
"odpowiemy na pytanie po uzyskaniu dokładnej odpowiedzi od producenta, który wykonuje fermentory na nasze zlecenie"
Czy ktoś już eksperymentował z grzałkami zanurzeniowymi fermentatorami i wysokimi temperaturami?
Czekam na uwagi.
Zamierzam zacząć warzyć piwo zacierając i kompletuje niezbędny sprzęt. Jestem po etapie brew-Kitów. Spodobał mi sposób zaproponowany przez Makarona trójstopniowy system:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
Wyświetlenie odpowiedzi
Na wstępie pytanie:
Czy można gotować wodę (brzączkę) w fermentatorach przy użyciu grzałki elektrycznej zanurzeniowej? W opisie fermentatorów Euro-winu producent podaje ze maksymalne temperatura medium to 120*C
Plan jest taki:
1. W fermentatorze z kranikiem i filtrem z oplotu podgrzewam wodę grzałką elektryczną zanurzeniową do około 73*C.
2. Wsypuję słód
3. Włączając/Wyłączając grzałkę utrzymuję odpowiednią temperaturę lub podgrzewam zawartość i robię kolejne przerwy. Lub uzyskuje podbny efekt dolewając wrzątku
Podgrzewanie grzałką zanurzeniową wody w jej górnej warstwie powinno wyeliminować konieczność intensywnego mieszania. Nie ma się co przypalać od spodu.
4. Filtruję zawartość do drugiego fermentatora i gdy zbierze się odpowiednia ilość rozpoczynam podgrzewanie doprowadzając do wrzenia i nachmielam brzączkę utrzymując stan gotowania grzałką elektryczna o odpowiedniej mocy.
5. Chłodzę fermentator w którym przeprowadzane było chmielenie (np wstawiając do wanny).
Dodam że pytałem w BA o możliwość utrzymywania tak wysokiej temp przez dość długi czas, a mianowicie o chmielenie brzączki w ich fermentatorze.
Odpowiedz jaką uzyskałem to:
"odpowiemy na pytanie po uzyskaniu dokładnej odpowiedzi od producenta, który wykonuje fermentory na nasze zlecenie"
Czy ktoś już eksperymentował z grzałkami zanurzeniowymi fermentatorami i wysokimi temperaturami?
Czekam na uwagi.
Comment