Witam,
zastanawiam się nad kupnem beczek dębowych do leżakowania pilsa. Czy ktoś z drogich forumowiczów ma już doświadczenie z wykorzystaniem tego typu pojemników? Ponieważ drewno jest porowate a sam wlot do beczki (szpunt) niewielki, więc ciekaw jestem jak toto się myje/dezynfekuje. Szczególnie po pierwszym użyciu (beczki są dość drogie - nie stać mnie na beczki "jednorazowe").
Dodatkowo być może jest jakaś specjalna procedura związana z przygotowaniem beczki przed napełnieniem. Zakładam, że beczka będzie wykonana przez fachowego bednarza z przeznaczeniem na płyny ale nie wiem, czy bednarz jest na tyle fachowy, że uwzględni specyfikę produkcji piwa (jakakolwiek by ona nie była w przypadku leżakowania w beczkach). Na sieci znalazłem taką procedurę dla wina ale jest ona dosyć specyficzna - ja nie zamierzam siarkować piwa...
No i na końcu: czy ktoś zna dobrego i taniego producenta beczek? Bednarze znalezieni na Googlu są dość drodzy (170 PLN za beczułkę 5L - większych nie zamierzam używać).
Kuba
zastanawiam się nad kupnem beczek dębowych do leżakowania pilsa. Czy ktoś z drogich forumowiczów ma już doświadczenie z wykorzystaniem tego typu pojemników? Ponieważ drewno jest porowate a sam wlot do beczki (szpunt) niewielki, więc ciekaw jestem jak toto się myje/dezynfekuje. Szczególnie po pierwszym użyciu (beczki są dość drogie - nie stać mnie na beczki "jednorazowe").
Dodatkowo być może jest jakaś specjalna procedura związana z przygotowaniem beczki przed napełnieniem. Zakładam, że beczka będzie wykonana przez fachowego bednarza z przeznaczeniem na płyny ale nie wiem, czy bednarz jest na tyle fachowy, że uwzględni specyfikę produkcji piwa (jakakolwiek by ona nie była w przypadku leżakowania w beczkach). Na sieci znalazłem taką procedurę dla wina ale jest ona dosyć specyficzna - ja nie zamierzam siarkować piwa...
No i na końcu: czy ktoś zna dobrego i taniego producenta beczek? Bednarze znalezieni na Googlu są dość drodzy (170 PLN za beczułkę 5L - większych nie zamierzam używać).
Kuba
Comment