zbiornik fermentacyjny z kega 50l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • josefik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.05
    • 386

    zbiornik fermentacyjny z kega 50l

    Zamierzam wykorzystać taki keg, ale pojawiło się kilka pytań, jak zwykle
    zasadnicze jak to po fermentacji wyczyścić? /myjki ciśnieniowej nie posiadam/.

    mam też koncepcję bardziej zaawansowaną
    kombinuje tak żeby w dnie górę wyciąć i zrobić coś na wzór pokrywki z uszczelką, w dno kega założyć-wspawać dodatkowy zawór.
    przydałby się też jakiś termometr np. bimetaliczny do wspawania, czy może ktoś z was opracował jakąś przyjazną koncepcję?
  • gerdzio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 27

    #2
    Wytnij górę szlifierką kątową na samym dole wywierć otwór pod zawór kulowy. Kup pokrywę szklaną z uszczelką i to wszystko. Kwasówka ciężko się obrabia!

    Comment

    • josefik
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.05
      • 386

      #3
      pokrywka jest jakoś w specjalny sposób dociskana?
      używasz takiego fermentatora, masz jakieś zdjęcie?

      Comment

      • brainwreck
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2007.09
        • 11

        #4
        Ja co prawda do fermentacji używam wiaderek 33L, ale widziałem takie rozwiązanie tutaj: http://www.piwo.org/forum/t483-Browar-Dziadka.html .

        Comment

        • josefik
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.05
          • 386

          #5
          dzięki za link, to jest mniej więcej to co chciałem zobaczyć

          Comment

          • szoszon
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.01
            • 44

            #6
            Przerabiam kegi 50 litrowe pytanie jakiej wielkości maksymalnie da się zrobić warkę.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Używam kanistrów HDPE o pojemności 70 litrów i wygląda to w ten sposób, że nastawu dla drożdzy Irish Ale może byc maksymalnie 60 litrów z przetrzymywaniem fazy wysokiej piany w dolnej temperaturze dla tych drożdzy, czyli w 16 st.C, lub tez 50 litrów w temperaturze 20-22st.C. Dla drozdzy Belgian Strong Ale ( i nastawach 18-20Blg) maksymalnie 50 litrów i to z dbaniem by temperatura podczas wysokiej piany była w dolnym zakresie, obecnie fermentują mi Munich Lager i chociaz jest tego 50 litrów, to po wysokości piany widzę, że mozna by napełnic go do 60litrów, a przy temperaturze z dolnego zakresu nawet do 65 litrów.
              Czyli już wiesz ile litrow objętości należy pozostawić na pianę.

              Dobrym sposobem na wypełnienie fermentatora do pełna, jest używanie do refermentacji spasteryzowanej rezerwy. Jest to dobre rozwiązanie na uzyskanie pełnych 50 litrów piwa z 50 litrowego fermentatora, bo wówczas łatwiej wagowo dobiera się słody i chmiele.

              Chociaż pierwotne pytanie jest stare, ale nie musisz wycinać dużej pokrywki by wymyć KEGa. Ja mam nakrętke o średnicy 4 cm i uzywając roztworu sody kaustycznej zawsze mam idealanie czysty fermentator.

              Comment

              • szoszon
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.01
                • 44

                #8
                Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.
                Ostatnia zmiana dokonana przez szoszon; 2011-02-12, 21:37.

                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.
                  Ze trzy razy daj im żarcie i powinno być ok. Są na to kalkulatory ale ja nie używam
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Robert13
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.04
                    • 899

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Warka 40 litrów jedno opakowanie drożdży Wyeast wystarczy jak duży starter zrobić.
                    1,5 litrowy wstrząsany starter powinien być w sam raz.
                    Albo po prostu zrób 20 litrowa warkę, a następną zalejesz drożdze pozostałe na dnie po pierwszej.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10789

                      #11
                      Zależy na jakich drożdżach 3068 lub THG to myślę że max 35-40 , na dolniakach to 45-48 .
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • szoszon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.01
                        • 44

                        #12
                        Czytałem że lepsze są płynne więc takie mam zamiar stosować.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10789

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Czytałem że lepsze są płynne więc takie mam zamiar stosować.
                          Podobno . Ale jak pisałem są takie które przy 20l wychodzą z 30l fermentora i takie które pianę maja na 3 palce
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Robert13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.04
                            • 899

                            #14
                            No własnie, moim zdaniem w opisach właściwości drożdzy brakuje opisu jej wysokości w fazie wysokiej piany.
                            Jest flokuacja, atenuacja. a tego nie ma, choćby w taki sposób określonego:
                            -bardzo niska,
                            -niska,
                            -średnia,
                            -wysoka,
                            -bardzo wysoka.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Robert13; 2011-02-14, 09:41.

                            Comment

                            • przemo70
                              † 1970-2019 Piwosz w Raju
                              • 2007.05
                              • 1501

                              #15
                              I tego wszystkiego Robercie drogi dowiesz się, kiedy przetestujesz dostępne drożdże.W tym cała zabawa, lepiej być praktykiem niż teoretykiem, wtedy warzenie będzie bardziej ekscytujące
                              Ostatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2011-02-14, 20:33.
                              Save water, drink beer ...

                              http://www.parowozy.com.pl/
                              http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                              https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X