Zbiorniki, beczki, itp..

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolumbik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.02
    • 5

    #1

    Zbiorniki, beczki, itp..

    Witam

    Ponieważ troszke pszczelarze i z tej racji posiadam jakieś pojemniki na mniodek, a ostatnio zacząłem warzyć (jak na razie z brew-kitów), tak się zastanawiam nad wykorzystaniem beczek czy odstojników na mniodek.
    Najprościej będzie mi zaprezentować pojemniki na stronie producenta (nie mam żadnych udziałów, ani tym bardziej nie jestem udziałowcem, a szkoda )



    Może ktoś już wykorzystuje takie beczki, chętnie bym obejrzał jak to wygląda?
  • lordofdabeer
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.06
    • 112

    #2
    Jeżeli chcesz to wykorzystać w charakterze fermentora, to biorąc pod uwagę cenę, jest to raczej mało opłacalny biznes.

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Te odstoniki 150 - 200 litrowe ze stali nierdzewnej w okolicach 700 złotych wydają się całkiem niezłe.
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
        Te odstoniki 150 - 200 litrowe ze stali nierdzewnej w okolicach 700 złotych wydają się całkiem niezłe.
        no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
          No perspektywicznie, perspektywicznie mówię tylko
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
            no niezłe ale takich warek to nawet Wesoły nie warzy
            Przecież są i mniejsze.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • bejot
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2008.11
              • 19

              #7
              Tak się zastanawiam, skoro ten człowiek "zajmuje się produkcją sprzętu pszczelarskiego" w tym np. Odstojnikiem nierdzewnym 30l z zaworem plastikowym 5/4" (fi 400; h 290), za 267zł brutto, to czy nie wyprodukował by on fermentatora stożkowego o podobnych parametrach? Nie znam się na tym, ale może ktoś z forumowiczów zadał by Panu Łysoniowi pytanie podając pojemność/wymiary/kąt sprzętu?

              Comment

              • ximal
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2009.02
                • 65

                #8
                tanie fermentatory

                kolumbik tu masz tanie fermentatory http://allegro.pl/item586101853_poje...okolo_32l.html.
                Pisałem do sprzedającego we wiaderkach były przechowywane śledzie (raz użyte) za te pieniądze raczej taniej nie kupisz. Ja sam właśnie przed chwilą łyknąłem 3 szt.(zacząłem kompletować sprzęt na browar)
                Pozdrawiam.
                To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                Comment

                • GaGacek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.08
                  • 96

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal
                  kolumbik tu masz tanie fermentatory http://allegro.pl/item586101853_poje...okolo_32l.html.
                  Pisałem do sprzedającego we wiaderkach były przechowywane śledzie (raz użyte) za te pieniądze raczej taniej nie kupisz. Ja sam właśnie przed chwilą łyknąłem 3 szt.(zacząłem kompletować sprzęt na browar)
                  Pozdrawiam.
                  Kilka razy rozmyślałem czy przypadkiem nie będą wychodzić piwka z nutami śledziowymi-rybnymi.
                  Daj znać czym udało Ci się w pełni usunąć zapaszek? - czekam cierpliwie na info
                  Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-03-21, 11:09.
                  [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                  Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                  Comment

                  • ximal
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.02
                    • 65

                    #10
                    Sprzedający twierdz ze nie traci a moim skromnym zdaniem jak zapach po ACE da się wypłukać to tym bardziej po śledziach
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ximal; 2009-03-21, 11:16.
                    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal
                      Sprzedający twierdz ze nie traci a moim skromnym zdaniem jak zapach po ACE da się wypłukać to tym bardziej po śledziach
                      Koniecznie napisz czy się udało, niektóre zapachy są tak trwałe, że po mocnym chlorowaniu i wypłukaniu nadal się mocno utrzymują. Rozlewam piwo w pety i po oranżadzie pomarańczowej np. zapachu nie da się usunąć a po coli wystarczy popłukać zimną wodą

                      Comment

                      • ximal
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.02
                        • 65

                        #12
                        Jak tylko dostane to dam znać.
                        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          Daj se spokój.Ten zapach po śledziach jest "wieczny".Wiem z praktyki.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #14
                            Cześć.
                            NaOH niszczy wszelakie zapachy. 100 g na 30 l i zalanie wrzakiem.
                            Uważać na oczy i ręce.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez bielok; 2009-03-22, 07:49.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • ximal
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.02
                              • 65

                              #15
                              Wiadra były niedomyte i trochę było czuć "kutrem rybackim" ale po kąpieli w ACE i umyciu płynem do naczyń nie ma zacnego zapachu.
                              To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Czechy, Nová Paka, Pivovarská 400, Pivovar Nová Paka
                                dadek
                                Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
                                2022-07-02, 01:16
                              • dadek
                                Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
                                dadek
                                Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
                                2024-10-14, 23:58
                              • dadek
                                Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                                dadek
                                Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                                2023-11-09, 20:59
                              • TommyCollins
                                Beczka dębowa - spora szpara na dnie beczki
                                TommyCollins
                                Witam!
                                Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...
                                2024-05-15, 15:56
                              • Javox
                                Błonie, [Inne Beczki] Mango Jerry
                                Javox
                                Pszenica z sokiem z mango.
                                Ekstrakt 13.0*, alko 5.0%.

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - nie za dużo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony, blady pomarańczowy.
                                Aromat - cytrusy, multiwitamina, stary Bobofruit (taki z PRL-u).
                                Smak...
                                2023-10-18, 18:48
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...