Kapslownica Eterna (?)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bully
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 7

A czy powoduje to jakieś nieszczelności, czy to tylko efekt estetyczny?

Comment

• sebanek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2009.02
      • 178

Ja traktuję tąką obwódkę, jako swego rodzaju wyrózżnienie, stanowiące oznakę tego, że moje piwo, w odróżnieniu od sklepowych jest efektem porządnej "ręcznej" roboty

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bully Wyświetlenie odpowiedzi
        A czy powoduje to jakieś nieszczelności, czy to tylko efekt estetyczny?
        Wyłącznie estetyczny. Grety tak mają przy wszystkich butelkach, te "Eterny" (tak je już nazywajmy) tylko przy butelkach z wysokim kołnierzem.

Mam taką kapslownicę i bardzo ją sobie chwalę. Wymaga częstego smarowania (co 4-5 zakapslowanych warek), inaczej bardzo ciężko chodzi.

Tyle, że podobnie jak z Gretą, trzeba trafić na dobry egzemplarz, bo akurat mojemu koledze nie zawsze ładnie dociska kapsle - nie ma nieszczelności, tylko zostaje wystający ząbek. Taka widocznie uroda włoskich produktów.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• bully
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.12
          • 7

Czyli nie ma się czym martwić Dzięki

Comment

• wogosz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.12
            • 1007

No to moja "Greta" jest chyba rekordzistką. Zakapslowałem nią 95 warek średnio po 30-32 litry. Jeżeli odliczyć kegi i patentki, to i tak daje co najmniej 4000 zakapslowanych butelek. Wszystkie szczelne, nie wytrzymało około 15 szyjek. Przestałem używać butelek z cienkim kołnierzem, bo te kołnierze rzeczywiście się kruszyły, ale jak "Greta" była nowa, to kapslowała nawet butelki z gwintem - wymagało to jednak wprawy.

Comment

• Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bully Wyświetlenie odpowiedzi
              Zachęcony tym tematem również zakupiłem owa kapslownicę. Jestem przed pierwszym kapslowaniem.
              Ale mam pytanie - czy u was też robi taką obwódkę na kapslu przy kapslowaniu butelek ze "zwykłym kołnierzem"? Przy niskim kołnierzu ten efekt nie występuje.
              U mnie kapslownica ta robiła (jest ciagle sprawna, ale używam HD) taki znaczek na wszystkich kapslach, niezależnie od rodzaju kołnierza i był to znak potwierdzajacy, że butelka jest prawidłowo zakapslowana.
              Przypatrz sie dokladniej butelkom z niskim kołnierzem, czy nie ma tam tego efektu, bo ja zauwazylem, że w tym przypadku wgłębienie było nieco płytsze.

Comment

• bully
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.12
                • 7

W moich z niskim kołnierzem nie ma żadnych wgłębień.

Comment

• Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

Nie uściśliłem, że napisałem o Grecie. Eterny nie uzywałem.

Comment

• BasTekpew
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.02
                    • 2

Ja dodam od siebie że są dwa rodzaje etherny obydwa z włoch, taka co tutaj jest pokazana i trochę gorsza (którą niestety kupiłem) która ma trochę inną zasadę działania bardziej podobną do grety i jest trochę rozklekotana (tylko rączki) ale kapsluje w porządku.
                    Attached Files
                    Last edited by BasTekpew; 2011-04-01, 18:45.

Comment

Przetwarzanie...
                    X