Jak długo piwo z KEGa jest OK?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalh
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 284

    Jak długo piwo z KEGa jest OK?

    Dawno o nic nie pytałem,
    ale ponieważ właśnie zakupiłem 3 KEGI, CO2 i lodówkę, mam pytania do doświadczonych KEGowników, na które nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na forum:
    1. Jak długo po podłączeniu się do KEGa piwo zachowuje dobrą jakość? (KEG 19l Cornelius, używany przez Pepsi) Słyszałem kiedyś, że około miesiąca.
    2. Jeżeli tak, to z czego to wynika, skoro malejąca objętość piwa jest ciągle pod ciśnieniem uzupełnianym z butli CO2?
    3. Czy podłączając/odłączając szybkozłączkę OUT istnieje możliwość zainfekowania piwa?

    i pytanie dodatkowe:
    4. Czy jakikolwiek browar w Polsce pakuje piwo do tych KEGów 19l? - pytanie w kontekście imprezy jeżeli będzie potrzebne wielkobrowarowe piwo.

    Z góry dzięki za pomoc.
  • Wesoly
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 371

    #2
    2-3 miesiące jest ok
    Pozdrawiam, Wesoły

    Comment

    • piokl13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.06
      • 946

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
      2-3 miesiące jest ok
      Podziwiam Cię, że byłeś w stanie to sprawdzić .

      Comment

      • michalh
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.12
        • 284

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
        2-3 miesiące jest ok
        Czy jest możliwość infekcji przez złączkę OUT (bezpośredni kontakt piwa w KEGu z piwem w wężyku), czy sam zawór tak jest zbudowany że nawet bakteria nie przejdzie do środka ?
        Last edited by michalh; 2009-03-30, 15:45.

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
          Podziwiam Cię, że byłeś w stanie to sprawdzić .
          jak się ma 6 sztuk otwartych to można dać radę
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • Wesoly
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.10
            • 371

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
            Czy jest możliwość infekcji przez złączkę OUT (bezpośredni kontakt piwa w KEGu z piwem w wężyku), czy sam zawór tak jest zbudowany że nawet bakteria nie przejdzie do środka ?
            Nie. Ale polecam utrzymanie kranów czystości i częste ich rozkręcanie wraz z czyszczeniem.
            Pozdrawiam, Wesoły

            Comment

            • szefunio
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.01
              • 481

              #7
              Jeżeli keg podłączysz do instalacji /obojętnie jakiej/ i rozlejesz choćby niewielką ilość, powinieneś tego kega opróżnić najlepiej tego samego dnia. Zdarza się, że keg napoczęty wytrzyma kilka dni. Dotyczy to zarówno piw pasteryzowanych, jak i niepasteryzowanych. Żywiec w hotelach zaproponował lodówkę do przechowywania kega pod ladą, która wydłuża ten czas.
              Żaden inny browar w Polsce nie rozlewa piwa do kegów po Pepsi.
              Robię to co lubię - produkuję piwo.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19274

                #8
                Sugerujesz, że Żywiec rozlewa?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23965

                  #9
                  Szefunio, ten temat dotyczy piw prawdziwie "żywych"
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • Terry
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 148

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Sugerujesz, że Żywiec rozlewa?
                    A wiecie że jak byłem w styczniu w hotelu Antałówka w Zakopanem to w barze barman rozlewał (Żywca chyba) z takich kegów w stylu Cornelius?
                    Nie pamiętam czy to były konkretnie corneliusy, ale na pewno nie były to takie typowe kegi 30/50L

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19274

                      #11
                      A to nie jest ten nowy system Dawid?

                      Comment

                      • Terry
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 148

                        #12
                        Ciężko mi powiedzieć. Przez moment tylko widziałem. System oparty był na szybkozłączkach takich jak w corneliusach (chyba) i kegi były na pewno mniejsze niż 30L.
                        Za dużo "chyba" w tych moich wypowiedziach :/
                        Last edited by Terry; 2009-03-31, 06:58.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19274

                          #13
                          tutaj informacje. kegi istotnie 20 litrowe, czyli mniejsze. mało jednak poza targami GastroFood w 2006 roku widziałem tego typu instalacji.

                          Comment

                          • Terry
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.01
                            • 148

                            #14
                            Wygooglałem sobie już wcześniej tą stronę. I dalej nie jestem w stanie stwierdzić czy to była ta instalacja :ale całkiem możliwe, wręcz prawdopodobne.

                            Comment

                            • szefunio
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.01
                              • 481

                              #15
                              W naszym kraju w użyciu jest wiele rodzajów kegów. Najpopularniejsze mają pojemność 30 i 50 litrów, ale można spotkać i takie po 20 czy 10. Niektóre koncerny wprowadzają kegi 25 litrowe. Przykładem może być piwo Kaiser czy Heineken.
                              Robię to co lubię - produkuję piwo.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X