Jak długo piwo z KEGa jest OK?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

Wiem, wiem szefunio. Sam kiedyś mocno przeszukałem temat. Chodziło mi o to, o co zapewne Terremu, czy system David jest zbieżny z Corneliusem. Szczerze nie wiem, bo widziałem w działaniu tylko jeden.

Comment

• Terry
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 148

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefunio Wyświetlenie odpowiedzi
      W naszym kraju w użyciu jest wiele rodzajów kegów. Najpopularniejsze mają pojemność 30 i 50 litrów, ale można spotkać i takie po 20 czy 10. Niektóre koncerny wprowadzają kegi 25 litrowe. Przykładem może być piwo Kaiser czy Heineken.
      A czy takie kegi (10L i 20L) są jakoś w regularnej sprzedaży. Wiem, że kiedyś na forum była akcja z Piastem. Takie solidne kegi 10L to dla domowego piwowara nie lada gratka.

Comment

• Marek-C
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 848

Już niedługo wam opiszę: wielki ma post 40 dni... i a keg 'rozkegowany' ze dwa tygodnie przed. Obecna zawartość to 4 - 5 piw (tak na wagę)

(siostro tle..eee PIWA!!!!)

Marek
        Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• szefunio
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.01
          • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Terry Wyświetlenie odpowiedzi
          A czy takie kegi (10L i 20L) są jakoś w regularnej sprzedaży. Wiem, że kiedyś na forum była akcja z Piastem. Takie solidne kegi 10L to dla domowego piwowara nie lada gratka.
          Jest kilka firm na naszym rynku, które mają w ofercie kegi o mniejszych pojemnościach.
          Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• a1410
            • 2003.08
            • 613

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly Wyświetlenie odpowiedzi
            2-3 miesiące jest ok
            Żadne piwo po "otwarciu" KEGa nie wytrzyma trzech miesięcy. Zwykle już po miesiącu przestaje smakować, a po dwóch robi się dla normalnego człowieka niepijalne...

Comment

• kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a1410 Wyświetlenie odpowiedzi
              Żadne piwo po "otwarciu" KEGa nie wytrzyma trzech miesięcy. Zwykle już po miesiącu przestaje smakować, a po dwóch robi się dla normalnego człowieka niepijalne...
              Czy czytałeś ten wątek, zanim zarzuciłeś Wesołemu kłamstwo? Chyba nie. Przyjmij dwa założenia, że piwo w KEGu jest żywe, czyli zawiera żywe drożdże, a po drugie jest przechowywane cały czas w warunkach chłodniczych <10°C. Dalej uważasz, że nie może wytrzymać 3 miesięcy? No chyba, że nie potrafisz sobie wyobrazić innego piwa niż normalne pasteryzowane, które stoi sobie pod barem (a może nawet nieopodal pieca do pizzy), a schładzane jest bezpośrednio przed nalaniem, przez przepływową schładzarkę.
              Jak Ci napiszę, że moje piwo po 3 latach jest wyśmienite, to też mi zarzucisz kłamstwo?
              blog.kopyra.com

Comment

• przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

Spokojnie takie piwo może stać 2-3 m-ce tak jak mówił wesoły czy kopyr ale fakt, musi stać w temp poniżej 10 st, ja kiedyś zostawiłem beczkę podłączoną do schładzarki i wytrzymało miesiąc ale stało w temp ok 18-20 st po miesiącu zrobił się syf ale miecha przetrzymało teraz już moje piwa tak długo nie są w stanie stać
                Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• Marek-C
                  • 2005.12
                  • 848

Piwo jest dobre!

Tzn. i tak w ogóle i tak w szczególe toto z beczki, o której pisałem.

Marek
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• michalh
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2002.12
                    • 284

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Spokojnie takie piwo może stać 2-3 m-ce tak jak mówił wesoły czy kopyr ale fakt, musi stać w temp poniżej 10 st, ja kiedyś zostawiłem beczkę podłączoną do schładzarki i wytrzymało miesiąc ale stało w temp ok 18-20 st po miesiącu zrobił się syf ale miecha przetrzymało teraz już moje piwa tak długo nie są w stanie stać
                    Czyli w temperaturze około 20C miesiąc - to nieźle.
                    A jak to wygląda latem bez warunków chłodniczych? Powiedzmy otwieram KEGa na imprezę, potem piwo stoi w temp 25-28C i jest tylko schładzane przepływowo. Tydzień? Czy ktoś próbował tak katować domowe piwko w KEGu?

A tak przy okazji - ile piwa zostaje w KEGU po wypchnięciu wszystkiego co się da? Bo mi juz nic się nie udaje wycisnąć, a słyszę chlupotanie na dnie przy poruszaniu kegiem oczywiście.

Comment

• mwa
                      • 2003.01
                      • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
                      A tak przy okazji - ile piwa zostaje w KEGU po wypchnięciu wszystkiego co się da? Bo mi juz nic się nie udaje wycisnąć, a słyszę chlupotanie na dnie przy poruszaniu kegiem oczywiście.
                      Miałem ale nie zauważyłem wcale czyli pewnie mało co. Otwóż i przekonaj się.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• przemo70
                        • 2007.05
                        • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czyli w temperaturze około 20C miesiąc - to nieźle.
                        A jak to wygląda latem bez warunków chłodniczych? Powiedzmy otwieram KEGa na imprezę, potem piwo stoi w temp 25-28C i jest tylko schładzane przepływowo. Tydzień? Czy ktoś próbował tak katować domowe piwko w KEGu?

W takiej temp przez tydzień nic się nie dzieje a nawet dłużej spoko a to chlupotanie to trochę drożdży z piwem minimalna ilość nie ma co sobie tym głowy zawracać pozdr

Comment

• mwa
                          • 2003.01
                          • 5071

Mam pytanie do tych co piwo mają w kegach ponad miesiąc.
                          Czy odłączacie instalację od kega?
                          Jakoś nie wyobrażam sobie trzymać miesiąc kega i co drugi dzień se kufel napuścić albo i dwa, ale bez płukania instalacji.
                          Ewentualnie czy macie pusty keg z samą wodą do płukania?
                          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• przemo70
                            • 2007.05
                            • 1501

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mam pytanie do tych co piwo mają w kegach ponad miesiąc.
                            Czy odłączacie instalację od kega?
                            Jakoś nie wyobrażam sobie trzymać miesiąc kega i co drugi dzień se kufel napuścić albo i dwa, ale bez płukania instalacji.
                            Ewentualnie czy macie pusty keg z samą wodą do płukania?
                            U mnie keg co prawda miesiąca nie wytrzyma ale nalewałem tak z dwa tyg bez odłączania i było ok a stał na tarasie latem pod dachem.Wczoraj zrobiłem dezynfekcje całego układu a wcześniej przez schładzarke przeszło tak mniej więcej 8 kegów bez czyszczenia od listopada zeszłego roku z tym tylko że stała ona w pokoju gdzie temp wynosi ok 15-16 st a codziennie przechodziły przez nią różne ilości piwa i nie zauważyłem żeby coś się psuło.Moim zdaniem nie można przesadzać ale jeśli jest możliwość częstego odkażania całego układu to jestem zdecydowanie za

Comment

• kapa69
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.11
                              • 4

keg david 20 l

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wiem, wiem szefunio. Sam kiedyś mocno przeszukałem temat. Chodziło mi o to, o co zapewne Terremu, czy system David jest zbieżny z Corneliusem. Szczerze nie wiem, bo widziałem w działaniu tylko jeden.
                              witam, podłączam się do tematu, otóż czy zapoznał się ktoś z systemem kegów david 20litrowych, by było można z nich korzystać, jednocześnie omijając przedstawicieli z żywca i dzierżawienie od nich instalacji rzekomo nowatorskich ?? bardzo prosze o info. pozdro

Comment

• kopyr
                                • 2004.06
                                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kapa69 Wyświetlenie odpowiedzi
                                witam, podłączam się do tematu, otóż czy zapoznał się ktoś z systemem kegów david 20litrowych, by było można z nich korzystać, jednocześnie omijając przedstawicieli z żywca i dzierżawienie od nich instalacji rzekomo nowatorskich ?? bardzo prosze o info. pozdro
                                David jest jejich (jak mawiają w krainie kwitnącego ziemniaka ) ale sama koncepcja kegu w lodówce jest już uniwersalna. Bardzo popularna na zachodzie, w Polsce praktycznie w ogóle się nie przyjęła.
                                Najprościej byłoby więc zrobić sobie kegerator.

EDIT: Takie schładzarki wykorzystuje i pewnie mógłby sprowadzić Belgium's Best. Choć pewnie jakby poszukać na własną rękę powinno być taniej.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-11-17, 19:02.
                                blog.kopyra.com

Comment

Przetwarzanie...
                                X