Termometr z IKEA

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ximal
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.02
    • 65

Termometr z IKEA

Znalazłem fajny termometr w IKEA
    FANTAST termometr/czasomierz do mięsa, cyfrowy czarny Magnes w tylnej części - przyczepia się do lodówki itp.

Długość igły 17 centów do zgięcia do 130 stopni. Chyba się nada do browca.
    To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ximal Wyświetlenie odpowiedzi
    Znalazłem fajny termometr w IKEA
    FANTAST termometr/czasomierz do mięsa, cyfrowy czarny Magnes w tylnej części - przyczepia się do lodówki itp.

Długość igły 17 centów do zgięcia do 130 stopni. Chyba się nada do browca.
    Wiele osób z forum używa, u mnie pracuje w kuchni cały czas. Podczas warzenia jako dodatkowy (woda do wysładzania) na co dzień woła jak się coś zagotuje czy podgrzeje, przełącznik z tyłu obudowy na taimer (brak możliwości mierzenia czasu i temperatury) albo jedno albo drugie. Wrażliwy na zaparowanie czujnika koniecznie musi sonda wystawać spod pokrywy inaczej potrafi pociągnąć wodę/ parę i cygani temperaturę do 20 stopni w górę, da się naprawić osuszyć. Fajny tani sprzęt do kuchni, polecam.

Comment

• zgroza
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2008.03
      • 3605

A, do jasnej ikei, w Danii nie oferują. Szlag by to trafił!
      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• ximal
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.02
        • 65

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
        A, do jasnej ikei, w Danii nie oferują. Szlag by to trafił!
        To zamów na Allegro bo też tam widziałem.
        To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

Comment

• tpr
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.01
          • 46

Potwierdzam. Bardzo przydatne i stosunkowo tanie ustrojstwo. I wszystko byłoby super, gdyby po pierwszym zastosowaniu nie zaczęło wskazywać o 50 stC za dużo(!). Czy ma ktoś z tym termometrem podobne doświadczenia? Od razu przyznaję, że nie zastosowałem koszulki termokurczliwej na styku przewodu i sondy... Przypuszczam, że to mogło być przyczyną awarii. Czy ktoś próbował to naprawić a potem usprawniać? Ewentualnie jakie inne tego typu urządzenia polecacie?

Comment

• Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

Też tak miałem, kiedy czujnik wpadł mi do brzeczki. Musisz wyjąć czujnik z obudowy i dokładnie wysuszyć, powinno pomóc. A potem uszczelnić to w jakiś sposób i będzie ok.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
              Też tak miałem, kiedy czujnik wpadł mi do brzeczki. Musisz wyjąć czujnik z obudowy i dokładnie wysuszyć, powinno pomóc. A potem uszczelnić to w jakiś sposób i będzie ok.
              Potwierdzam doświadczyłem - naprawiłem

Comment

• tpr
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Musisz wyjąć czujnik z obudowy i dokładnie wysuszyć, powinno pomóc. A potem uszczelnić to w jakiś sposób i będzie ok.
                Chodzi o wyciągnięcie czujnika z tego bolca. Dobrze to rozumuję?

Comment

• Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Też tak miałem, z czasem wskazanie temperatury opada. W tej chwili, czyli jakieś 3 miesiące od ostatniego użycia pokazuje o jakieś +10 stopni za dużo. Nic mi nie było wiadomo o stosowaniu jakiejś koszulki, cokolwiek to oznacza. Sonda dawno wyschła sama, nic już jej chyba nie pomoże. Myślę o kupnie innego egzemplarza.
                  Mark33 - jak to zrobiłeś?
                  Last edited by Pendragon; 2012-01-15, 23:14.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chodzi o wyciągnięcie czujnika z tego bolca. Dobrze to rozumuję?
                    Owszem tak.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    Też tak miałem, z czasem wskazanie temperatury opada. W tej chwili, czyli jakieś 3 miesiące od ostatniego użycia pokazuje o jakieś +10 stopni za dużo. Nic mi nie było wiadomo o stosowaniu jakiejś koszulki, cokolwiek to oznacza. Sonda dawno wyschła sama, nic już jej chyba nie pomoże.
                    Może spróbuj ją wypłukać w czystej wodzie? Ja tak zrobiłem od razu, wysuszyłem i wskazuje poprawną temperaturę.
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• tpr
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.01
                      • 46

Zaraz po wysuszeniu termometr zaczął wskazywać poprawne wartości
                      I jeszcze pytanie. Czy ktoś zamieniał ten metalowy bolec na coś lepiej przewodzącego temperaturę?
                      Last edited by tpr; 2012-01-15, 23:30.

Comment

• mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

I jeszcze pytanie. Czy ktoś zamieniał ten metalowy bolec na coś lepiej przewodzącego temperaturę?
                        Nie ma takiej potrzeby, opóźnienia odczytu biorą się ze zbyt płytkiego osadzenia czujnika w sondzie, tak było u mnie jak dopchałem do końca problem ustąpił.

Comment

• tpr
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.01
                          • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie ma takiej potrzeby, opóźnienia odczytu biorą się ze zbyt płytkiego osadzenia czujnika w sondzie, tak było u mnie jak dopchałem do końca problem ustąpił.
                          mark33 Twoje doświadczenie do mnie przemawia i zrobię jak mówisz. Możesz mi powiedzieć czy koszulka termokurczliwa załatwi sprawę? Czy też nawciskać do bolca jakiejś poxiliny? Czy zamakanie czujnika powtarza się? Czy zaciskasz jakoś specjalnie ten bolec? I ostatnie: czy po uszczelnieniu dbasz w szczególny sposób o "niezamakanie" bolca?

Comment

• Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

No to uszkodziłem czujnik, trudno. Już zamówiłem następny egzemplarz (20 zł plus transport).
                            tpr - daj znać jak toto uszczelniłeś. A te koszulki to pewnie dostanę w każdym sklepie elektronicznym?
                            A może by tak zastosować srebrną taśmę izolacyjną?
                            Last edited by Pendragon; 2012-01-16, 15:25.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

Ja mam 2 termometry takiego typu:

Oba przerobiłem tak:

Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

Comment

Przetwarzanie...
                              X