piwo w kegach ~19litr (cornelius) - co trzeba miec ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kane66
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.03
    • 19

piwo w kegach ~19litr (cornelius) - co trzeba miec ?

Witam

Chce sie przerzucic na piwo rozlewane do takich kegów, większych nie z uwagi ze najczesciej robie wlasnie takie pojemnosci jednorazowo plus wygodny ewentualny transport. Troche poczytalem to tu to tam i tytulem podsumowania:

Potrzebuje kegi (cornelius), butle CO2, reduktor, odpowiednie zlaczki by polaczyc butle z kegiem - to od strony zasilania. Od strony wyjscia - odpowiednia zlaczka, wąż, kranik. Odpowiednie zlaczki widzialem na stronach browamatora, paskudnie drogie - da sie to taniej i dobrze ?

1) moge w takim kegu nagazowac piwo przez refermentacje (wsypujac odpowiednia ilosc glukozy czy ekstraktu słodowego) ale moge tez poprzez po prostu podanie CO2 do odpowiedniego cisnienia i poczekaniu az hmm wejdzie w piwo, nastepnie znow dopuscic i tak az do nasycenia. Tak ?

2) W drugim wypadku rozumiem ze dostane znacznie klarowniejsze piwo - szczegolnie jesli ten keg bedzie transportowany (wstrzasy wzburza osad z dolu ktory bez refermentacji bedzie mniejszy lub zerowy - wlasciwie nie robilem piwa bez refermentacji i nie wiem czy cos sie osadza)

3) czy ktos moze sie podzielic zuzyciem CO2 dla a) transportu piwa (wypchnięcia) b) do nagazowania (zamiast refermentacji). Tj na ile takich kegów starczy powiedzmy butla 6kg ? ALbo 3kg ?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kane66 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

Chce sie przerzucic na piwo rozlewane do takich kegów, większych nie z uwagi ze najczesciej robie wlasnie takie pojemnosci jednorazowo plus wygodny ewentualny transport. Troche poczytalem to tu to tam i tytulem podsumowania:

Potrzebuje kegi (cornelius), butle CO2, reduktor, odpowiednie zlaczki by polaczyc butle z kegiem - to od strony zasilania. Od strony wyjscia - odpowiednia zlaczka, wąż, kranik. Odpowiednie zlaczki widzialem na stronach browamatora, paskudnie drogie - da sie to taniej i dobrze ?

1) moge w takim kegu nagazowac piwo przez refermentacje (wsypujac odpowiednia ilosc glukozy czy ekstraktu słodowego) ale moge tez poprzez po prostu podanie CO2 do odpowiedniego cisnienia i poczekaniu az hmm wejdzie w piwo, nastepnie znow dopuscic i tak az do nasycenia. Tak ?

2) W drugim wypadku rozumiem ze dostane znacznie klarowniejsze piwo - szczegolnie jesli ten keg bedzie transportowany (wstrzasy wzburza osad z dolu ktory bez refermentacji bedzie mniejszy lub zerowy - wlasciwie nie robilem piwa bez refermentacji i nie wiem czy cos sie osadza)

3) czy ktos moze sie podzielic zuzyciem CO2 dla a) transportu piwa (wypchnięcia) b) do nagazowania (zamiast refermentacji). Tj na ile takich kegów starczy powiedzmy butla 6kg ? ALbo 3kg ?
    Szybkozłączki kupisz taniej w IBC koło Wrocławia.
    1. tak i tak
    2. bez refernetacji osad będzie mniejszy, ale będzie.
    3. a. policz sobie: 19 litrów, ciśnienie i temperaturę podczas wyszynku będziesz znał; prościej będzie policzyć ubytek w butli z gazem.

Comment

• Marek-C
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 848

Pszczyna to niedaleko - wpadnij kiedyś na Jasiową giełdę - pogadamy.

A ogólnie: kegi po pepsi RULEZ!!!!

Refermentacji nie trzeba robić.
      A i złączki bym miał nadmiarowe, może i kranik...
      Last edited by Marek-C; 2009-05-07, 18:42.
      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• dentharg
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.05
        • 16

Witajcie!

Czy możecie podać linki do tego co trzeba kupić aby z tych kegów można było rozlewać piwo? Bo ja się już zupełnie pogubiłem... tutaj złącza cornelius, tam flach.. nie wiem ile co ma cali przekroju...

Mam tylko 2 kegi po pepsi i nic więcej. Zaglądam na BA a tam szybkozłączka 49 pln za sztukę..

Z góry dzięki!

Comment

• mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

Hee,
          Prócz kegów potrzebujesz:
          - szybkozłączki (nowe na BA, używane kaj indzij);
          - przewody;
          - kran (nalewak);
          - butla z gazem;
          - reduktor;
          - możesz sobie jeszcze gdzieś schłodzić.
          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• dentharg
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2008.05
            • 16

nalewak mam, gdzieś się walał;

Szybkozłączki to jakie? Patrzyłem na IBC Polska i nic tam nie przypomina tego co jest na BA...

Butla z CO2 się znajdzie.

Nie wiem jeszcze co to reduktor :S

Właśnie kończy mi się fermentacja Grodziskiego - czy mogę je nalać do kega, nie mając tego co wymienione? I dokupić to na spokojnie wiedząc, że będę mógł to piwo rozlać? Czy muszę mieć coś wcześniej (np. owe szybkozłączki)?

Comment

• mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

Wejdz do sklepu i zapytaj. Kup też odpowiednie szlauchy. Reduktory też tam będą.
              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• Kane66
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2008.03
                • 19

taki reduktor sie nada ? potrzebuje go na FV wiec raczej uzywany odpada i szukam nowego, taniego. Moze byc pojedynczy choc chetniej podwojny.

Comment

• darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

Nie nada się.
                  Nie kupować reduktorów spawalniczych! Było o tym wiele razy!

Comment

• Kane66
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2008.03
                    • 19

jaka jest miedzy nimi roznica ? czym charakteryzuje sie reduktor uzywany do CO w instalacji rozlewu piwa ?

Comment

• darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

Poszukaj na tym forum albo na piwo.org

Comment

• dentharg
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.05
                        • 16

Hej.. No i się rozjechałem... nie sprawdziłem dokładnie i mam 1 keg po pepsi, a drugi po coli :/

I teraz nie bardzo wiem, gdzie kupić szybkozłączki do kegów po coli. Z IBC Polska odpowiedzi się nie doczekałem.

Może ktoś tutaj ma kegi po coli i doradzi?

Comment

Przetwarzanie...
                        X