Nalewajka do ściagania piwa i chłodzenia(nasycanie co2)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemko3333
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 6

    Nalewajka do ściagania piwa i chłodzenia(nasycanie co2)

    Witam

    Jestem tu nowy, dopiero co nastawiłem pierwszą warkę z puszki.
    Na Allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item639869436_...nia_super.html interesuje mnie jakie może mieć to zastosowanie.

    1. Czy można by do tego przelać piwo nienagazowane (zaraz po fermentacji), nasycać je co2 i spożywać?

    2. Czy ew. takie nagazowane piwo można butelkować?

    3. Czy jak jest w opisie "do beczułek typu Party" to zn. że wkłada się tam całe beczułki 5l.?

    Może zna ktoś inne sposoby nasycania piwa co2 (syfon)?

    Za wszelkie porady z góry dziękuję.
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

    #2
    W najbliższych dniach zobaczę ile takie ustrojstwo trzeszczy w markecie w Niemczech, to będziesz miał porównanie czy cena dobra. Z tego co wiem tam się wkłada właśnie takie 5 l beczułki. Nie wiem jak jest z ich ponownym napełnianiem ale jak Ci się uda po opróżnieniu taką napełnić swoim piwem to powinno hulać. Inna sprawa że nie wiem czy się nagazuje od samego naboju CO2 przy nalewaniu, obawiam się że będzie słabsze nagazowanie niż jakbyś normalnie gazował glukozą. Tak czy siak, będę w markecie to spróbuję rozkminić sprawę.
    pzdr
    Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2009-05-28, 23:11.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !


    Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

    Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

    Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

    Comment

    • zico
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.02
      • 13

      #3
      CO2 jest tylko do wypchnięcia piwa właściwe nagazowanie występuje w procesie po dodaniu np. glukozy na etapie rozlewania do w tym przypadku kega lub butelek .Tak przynajmniej mi się wydaje

      Comment

      • przemko3333
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2009.05
        • 6

        #4
        Na zdjęciu 5 i 6 widać chyba wbudowaną komorę na piwo, tak jakby się tam piwo wlewało.
        A co do beczułek 5l to można takie kupić w którymś ze sklepów piwowarskich za pare złotych, beczułka jest wielokrotnego użytku.
        lzkamil powinno się nagazować bo piwo z beczki też jest chyba niegazowane i trzeba mieć dystrybutor (w knajpach regulują nasycenie zaworkiem w nalewaku).

        Chodzi też o to czy piwo zaraz po fermentacji nadaje się do picia, czy musi "dojrzewać"?

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #5
          Piwo tuż po fermentacji burfzliwej nie nadaje się do spożycia (nie dotyczy weizena ). To nieprawda, że piwo w knajpach gazują na miejscu. Ono przyjeżdża wysycone CO2. W podanym urządzeniu nie ma żadnej komory, do której wlewa się piwo.
          Jeśli interesują Cię zagadnienia techniczne, przeszukaj to forum oraz www.piwo.org

          Comment

          • slavoy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛
            • 2001.10
            • 5055

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
            Na zdjęciu 5 i 6 widać chyba wbudowaną komorę na piwo, tak jakby się tam piwo wlewało.
            Nic tam się nie wlewa. To jest miejsce na beczułkę/puszkę 5l.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
            A co do beczułek 5l to można takie kupić w którymś ze sklepów piwowarskich za pare złotych, beczułka jest wielokrotnego użytku.
            Tu nie jestem na 100% pewien, ale zdaje się, że te wielorazowe beczułki mają deko inną konstrukcję od tych sklepowych i raczej by w to nie weszły
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
            lzkamil powinno się nagazować bo piwo z beczki też jest chyba niegazowane i trzeba mieć dystrybutor (w knajpach regulują nasycenie zaworkiem w nalewaku).
            Zarówno piwo w KEG w knajpach, jak i puszki 5l są już nagazowane. CO2 musi mieć czas, żeby się w piwie rozpuścić. Dodatkowy gaz jest potrzebny do wypchnięcia piwa z zasobnika. W warunkach polowych wystarczy ręczna pompka wtłaczająca powietrze
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
            Chodzi też o to czy piwo zaraz po fermentacji nadaje się do picia, czy musi "dojrzewać"?
            Się zastanawiam, po co bierzesz się za browarzenie, skoro tak Ci się spieszy
            Tak. Piwo musi dojrzewać (bez cudzysłowu).
            Dick Laurent is dead.

            Comment

            • przemko3333
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.05
              • 6

              #7
              slavoy dzięki za wyczerpującą odp.

              Co do beczułki 5l http://www.browar.biz/sklep.php?ids=3&id=238to może nie kosztuje pare zł, ale mam pytanie, czy zna ktoś ten produkt? Nie chcę się bawić w butelkowanie, chociaż mam kabslownicę "Greta" to mi słabo kabslowanie wychodzi.
              Czy w takiej puszce można przeprowadzać cichą fermentację, bo ten gumowy korek w zestawie to chyba nie jest szczelny(odporny na ciśnienie)
              Butelki pet mnie nie interesują.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Czy tak trudno użyć szukajki? Temat był wałkowany wiele razy.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Co do beczułki to temat był na forum wałkowany wiele razy.
                  Co do cichej to można ją zrobić w czym tylko sobie wymyślisz ale co to da?

                  Tak po prawdzie to weź się za czytanie forum bo przekombinujesz.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2009-05-29, 08:18. Powód: Darko mnie wyprzedził
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • przemko3333
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.05
                    • 6

                    #10
                    Wracając do tematu, od sprzedawcy dowiedziałem się tylko że do środka wkłada się całe beczułki. O nasycaniu co2 nic nie wie, ale po waszych wypowiedziach wnioskuję że c02 służy do wypchnięcia piwa z beczki.
                    Dalej nie wiem czy te beczułki do napełniania(ze sklepu podanym w linku) pasowały by do tego, ale to już mnie nie dotyczy, bo na to wychodzi że jest to tylko gadżet do schładzania piwa.

                    Dzięki za pomoc

                    Ps. A, co do wyszukiwarki forumowej to dla mnie porażka. Po wpisaniu jakiegoś hasła wysypuje się większość niezwiązanych z hasłem tematów.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ps. A, co do wyszukiwarki forumowej to dla mnie porażka. Po wpisaniu jakiegoś hasła wysypuje się większość niezwiązanych z hasłem tematów.
                      Trzeba nauczyć się korzystać. Trening czyni mistrza

                      Comment

                      • GaGacek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.08
                        • 96

                        #12
                        Przemko - http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=82169
                        Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2009-05-29, 12:36.
                        [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
                        Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X