Leżakowanie w baniakach z tworzywa sztucznego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

    #1

    Leżakowanie w baniakach z tworzywa sztucznego

    Próbował ktoś przelewać piwko na leżakowanie do plastikowych baniaków (12l)?
    Baniaczki są po "maggi" dopuszczone do spożywki, z zaprzyjaźnionej hurtowni dostęp za friko.
    Skoro w butelki plastikowe można to może w takie cudo też? Planuję uszczelnić zakrętkę gumową uszczelką.

    Po umyciu 100 szt butelek już mam ich dość, a już 3 fermentatory czekają na rozlew

    Wygląda to tak:
    Attached Files
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro
    Próbował ktoś przelewać piwko na leżakowanie do plastikowych baniaków (12l)?
    Pomijając wszelkie wątpliwości, czy nie przejdzie zapachem plastiku lub tej przyprawy, to czy zamierzasz rozlać 24 szklanki na raz. Na jakiejś imprezie to ewentualnie rozumiem, ale jeśli chcesz nalać 0,5L, zakręcić. Nalać 0,5L zakręcić itd. to niestety muszę Cię zmartwić, po 4 kuflach będziesz miał kompletnie odgazowane piwo.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • admiro
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.05
      • 248

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
      Pomijając wszelkie wątpliwości, czy nie przejdzie zapachem plastiku lub tej przyprawy, to czy zamierzasz rozlać 24 szklanki na raz. Na jakiejś imprezie to ewentualnie rozumiem
      Piwo szykowane właśnie na imprezę, pisałem o niej w innym wątku. Zejdzie b. szybko

      Wątpliwości odnośnie zapachu przyprawy też mam, umyłem 2 szt, zdezynfekowałem piro i dam im czas do jutra na wywietrzenie. Plastikiem raczej nie ma prawa przejść - jest to plastik do spożywki.

      Chyba zaryzykuję jedną warkę, po 3 tygodniach efekt będzie znany...
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Pomijając wszelkie kwestie użytkowe, dla mnie podawanie piwa z czegoś takiego to po prostu obciach...
        Ale do przechowywania słodu kanistry są akurat!

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #5
          Ciekawe czy się da odkręcić jak się nagazuje i baniak napęcznieje?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Ciekawe czy się da odkręcić jak się nagazuje i baniak napęcznieje?
            W sumie mogę napełnić jeden, reszta warki do butelek, zdam relację.

            Przed podaniem można przelać piwo do dzbana (praktykowane w knajpach).
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • admiro
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.05
              • 248

              #7
              A jednak nie ryzykuję, zmusiłem się do mycia butelek, baniaki pójdą do przechowywania słodu
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Ja tam obciachu nie dostrzegam. Spokojnie można tak zrobić. Zrób jeden baniak i zobacz, jak to działa. Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedział.

                Na początek podaj dla szpanu w butelkach z etykietami, a potem, jak już wszystkim będzie to wisiało, lej z baniaka

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  Jeśli uwarzysz coś tradycyjnego brytyjskiego, piwa te z zasady są naprawdę mało gazowane (20-30g cukru na 20 litrów) to baniaki będą idealne na imprezy.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • Fredd00
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.07
                    • 88

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                    Ja tam obciachu nie dostrzegam. Spokojnie można tak zrobić.
                    Moim zdaniem idelany pomysł na "dożynki" pod koniec imprezy, wtedy nikt o obciachu nie myśli, ale o tym, że nocny jest o 3 km oddalony
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Fredd00; 2009-08-01, 20:11.

                    Comment

                    • clumsey
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.10
                      • 6

                      #11
                      Ja bym się bał o ciśnienie gazu. Skoro dobrze nagazowane piwo może rozbić szklaną butelkę, to z taką plastikową (nie zaprojektowaną do dużego ciśnienia) powinno sobie poradzić bez problemu.

                      Ostatnio sprzątałem pół litra piwa z dywanu. Możesz mi zaufać - nie chcesz sprzątać 12 litrów
                      Nauka języka angielskiego za darmo

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Czarny1975
                        Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
                        Czarny1975
                        Witam wszystkich forumowiczów,

                        Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

                        Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
                        2017-09-26, 08:30
                      • dadek
                        Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
                        dadek
                        Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
                        2024-10-06, 21:38
                      • Prusak
                        Wielka Brytania, Gloucester, Quays Outlet Unit R1 St Anne Walk, Brewhouse&KItchen
                        Prusak
                        W tytule wątku dałem oficjalny adres, ale lokalu należałoby szukać raczej pod Llanthony Road przy nabrzeżu kanału portowego.
                        Duży kombinat z widocznym sprzętem, kuchnią (dań nie próbowałem) i pokaźną ofertą piw, od której moze zakręcić się w głowie, więc już bez nazw wyszczególniam,...
                        2024-08-29, 18:47
                      • majorrush
                        prośba o identyfikację kufla
                        majorrush
                        Cześć,

                        To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
                        2024-02-26, 22:21
                      • SielskieWzgorze
                        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                        SielskieWzgorze
                        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                        ...
                        2024-02-19, 09:28
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...