Sanityzacja rurki miedzianej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomassi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.08
    • 59

    Sanityzacja rurki miedzianej

    Czy ktoś wie jak przeprowadzić sanityzację rurki miedzianej? Wiem czym potraktować nierdzewkę, ale czego używa się do miedzi?
    Hej szable w dłoń!!!
    Pro Fide Rege et Lege
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ług nie powinien jej ruszyć, ale ja bym zastosował coś delikatniejszego, np. preparaty do instalacji aluminiowych.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Co to jest "sanityzacja"?

      Comment

      • piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
        Co to jest "sanityzacja"?
        Też nie wiedziałem.

        Comment

        • tomassi
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.08
          • 59

          #5
          Jak wyżej.
          Hej szable w dłoń!!!
          Pro Fide Rege et Lege

          Comment

          • aqqq
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.12
            • 56

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Co to jest "sanityzacja"?
            kolejny amerykanizm/anglicyzm, tak jak wszelkie ditlenki węgla i podobne potworki językowe.

            Comment

            • tomassi
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.08
              • 59

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzi
              kolejny amerykanizm/anglicyzm, tak jak wszelkie ditlenki węgla i podobne potworki językowe.
              Tak naprawdę popultało mi się. Chodziło mi o pasywację miedzi przed pierwszym użyciem, a nie sanityzację. Tym niemniej Twój post nic nie wniósł do tematu.
              Zresztą już dotarłem do informacji na ten temat i sprawa jest banalna.
              Hej szable w dłoń!!!
              Pro Fide Rege et Lege

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomassi Wyświetlenie odpowiedzi
                Tak naprawdę popultało mi się. Chodziło mi o pasywację miedzi przed pierwszym użyciem, a nie sanityzację. Tym niemniej Twój post nic nie wniósł do tematu.
                Zresztą już dotarłem do informacji na ten temat i sprawa jest banalna.
                Skoro więc tak, to podziel się tą wiedzą, może ktoś kiedyś też będzie tego szukał.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  A po co pasywować rurki miedziane?

                  Comment

                  • tomassi
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.08
                    • 59

                    #10
                    Generalnie po to by pozbyć się tlenków (patyny) i innych zanieczyszczeń i uczynić miedź obojętną na wpływ czynników na które jest narażona np podczas warzenia. Najprościej mówiąc jest to pokrywanie warstwą ochronną (pasywną czyli obojętną) powierzchni np rurki filtratora. Niestety źródło, które znalazłem jest anglojęzyczne:

                    A środek polecany przez Johna to po prostu ocet.
                    Uff, ciepło coś dzisiaj, a piwka niet.
                    Last edited by tomassi; 2009-07-02, 14:27.
                    Hej szable w dłoń!!!
                    Pro Fide Rege et Lege

                    Comment

                    • tomassi
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.08
                      • 59

                      #11
                      PS
                      Można oczywiście mówić (pisać) zamiast sanityzacja np dezynfekcja, nie ma to większego znaczenia, choć jest to słowo zapewne powszechniej używane, ale przecież to też kolejny amerykanizm, no chyba, że się mylę?
                      Last edited by tomassi; 2009-07-02, 14:36.
                      Hej szable w dłoń!!!
                      Pro Fide Rege et Lege

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #12
                        Dla mnie sanityzacja to oprócz dezynfekcji także sprzątanie, czyszczenie oraz mycie.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomassi Wyświetlenie odpowiedzi
                          Generalnie po to by pozbyć się tlenków (patyny) i innych zanieczyszczeń i uczynić miedź obojętną na wpływ czynników na które jest narażona np podczas warzenia. Najprościej mówiąc jest to pokrywanie warstwą ochronną (pasywną czyli obojętną) powierzchni np rurki filtratora. Niestety źródło, które znalazłem jest anglojęzyczne:

                          A środek polecany przez Johna to po prostu ocet.
                          Uff, ciepło coś dzisiaj, a piwka niet.
                          Zaraz zaraz, coś tu nie gra. Przecież pasywacja to pokrywanie metali ich tlenkami lub innymi ich związkami, a nie czyszczenie z tlenków.
                          Tak czy inaczej miedź obojętna dla brzeczki nie będzie a cały proces może sobie śmiało darować. A jeśli przeszkadza ona Ci przeszkadza, to zastosuj elementy z nierdzewiejki.

                          Comment

                          • tomassi
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.08
                            • 59

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                            Zaraz zaraz, coś tu nie gra. Przecież pasywacja to pokrywanie metali ich tlenkami lub innymi ich związkami, a nie czyszczenie z tlenków.
                            Tak czy inaczej miedź obojętna dla brzeczki nie będzie a cały proces może sobie śmiało darować. A jeśli przeszkadza ona Ci przeszkadza, to zastosuj elementy z nierdzewiejki.
                            Niby tak, a jednak polecam przeczytać ten artykuł co wyżej. Grynszpan to też tlenek jednak raczej mało pożądany w piwie (i niezbyt zdrowy), nie jestem chemikiem, tym niemniej układy w których ważna jest czystość są zawsze przed użyciem poddawane pasywacji. Być może w jej trakcie miedź pokrywa się innym związkiem, który ją uodparnia? Gdybym wiedział nie pytałbym na forum. Czekam na jakiegoś chemika.
                            Za Wikipedią:
                            Pasywacja - proces, w którym substancja aktywna chemicznie w danym środowisku wytwarza na swojej powierzchni powłokę pasywną, utworzoną z produktów reakcji chemicznej tej substancji z otoczeniem. O pasywacji mowa jest wtedy, gdy powłoka ta jest całkowicie odporna na dalsze reakcje z tym środowiskiem i jednocześnie na tyle szczelna, że stanowi barierę ochronną dla reszty substancji, którą otacza.
                            Hej szable w dłoń!!!
                            Pro Fide Rege et Lege

                            Comment

                            • tomassi
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2007.08
                              • 59

                              #15
                              Teraz dopiero doczytałem, że patyna (grynszpan szlachetny) i grynszpan to nie to samo. Być może to właśnie patyna jest związkiem zabezpieczającym, a np grynszpan związkiem do usunięcia? Kolejność po zbudowaniu instalacji powinna być taka:
                              1) czyszczenie - jak zwał tak zwał (płukanie, sanityzacja itd)
                              2) pasywacja
                              3) dezynfekcja, sanityzacja, odkażanie - niepotrzebne skreślić, ( oczywiście nie w każdym przypadku, jeśli gotujemy brzeczkę to jednocześnie dezynfekujemy, chociaż podobno niektóre wredne bakterie potrafią przetrzymać i gotowanie?)
                              Nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że instalacje w browarach przed pierwszym użyciem są poddawane właśnie pasywacji?
                              Last edited by tomassi; 2009-07-02, 16:48.
                              Hej szable w dłoń!!!
                              Pro Fide Rege et Lege

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X