Czy ktoś wie jak przeprowadzić sanityzację rurki miedzianej? Wiem czym potraktować nierdzewkę, ale czego używa się do miedzi?
Sanityzacja rurki miedzianej
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCo to jest "sanityzacja"?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziCo to jest "sanityzacja"?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aqqq Wyświetlenie odpowiedzikolejny amerykanizm/anglicyzm, tak jak wszelkie ditlenki węgla i podobne potworki językowe.
Zresztą już dotarłem do informacji na ten temat i sprawa jest banalna.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et Lege
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomassi Wyświetlenie odpowiedziTak naprawdę popultało mi się. Chodziło mi o pasywację miedzi przed pierwszym użyciem, a nie sanityzację. Tym niemniej Twój post nic nie wniósł do tematu.
Zresztą już dotarłem do informacji na ten temat i sprawa jest banalna.
Comment
-
-
Generalnie po to by pozbyć się tlenków (patyny) i innych zanieczyszczeń i uczynić miedź obojętną na wpływ czynników na które jest narażona np podczas warzenia. Najprościej mówiąc jest to pokrywanie warstwą ochronną (pasywną czyli obojętną) powierzchni np rurki filtratora. Niestety źródło, które znalazłem jest anglojęzyczne:
A środek polecany przez Johna to po prostu ocet.
Uff, ciepło coś dzisiaj, a piwka niet.Last edited by tomassi; 2009-07-02, 14:27.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et Lege
Comment
-
-
PS
Można oczywiście mówić (pisać) zamiast sanityzacja np dezynfekcja, nie ma to większego znaczenia, choć jest to słowo zapewne powszechniej używane, ale przecież to też kolejny amerykanizm, no chyba, że się mylę?Last edited by tomassi; 2009-07-02, 14:36.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et Lege
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomassi Wyświetlenie odpowiedziGeneralnie po to by pozbyć się tlenków (patyny) i innych zanieczyszczeń i uczynić miedź obojętną na wpływ czynników na które jest narażona np podczas warzenia. Najprościej mówiąc jest to pokrywanie warstwą ochronną (pasywną czyli obojętną) powierzchni np rurki filtratora. Niestety źródło, które znalazłem jest anglojęzyczne:
A środek polecany przez Johna to po prostu ocet.
Uff, ciepło coś dzisiaj, a piwka niet.
Tak czy inaczej miedź obojętna dla brzeczki nie będzie a cały proces może sobie śmiało darować. A jeśli przeszkadza ona Ci przeszkadza, to zastosuj elementy z nierdzewiejki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziZaraz zaraz, coś tu nie gra. Przecież pasywacja to pokrywanie metali ich tlenkami lub innymi ich związkami, a nie czyszczenie z tlenków.
Tak czy inaczej miedź obojętna dla brzeczki nie będzie a cały proces może sobie śmiało darować. A jeśli przeszkadza ona Ci przeszkadza, to zastosuj elementy z nierdzewiejki.
Za Wikipedią:
Pasywacja - proces, w którym substancja aktywna chemicznie w danym środowisku wytwarza na swojej powierzchni powłokę pasywną, utworzoną z produktów reakcji chemicznej tej substancji z otoczeniem. O pasywacji mowa jest wtedy, gdy powłoka ta jest całkowicie odporna na dalsze reakcje z tym środowiskiem i jednocześnie na tyle szczelna, że stanowi barierę ochronną dla reszty substancji, którą otacza.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et Lege
Comment
-
-
Teraz dopiero doczytałem, że patyna (grynszpan szlachetny) i grynszpan to nie to samo. Być może to właśnie patyna jest związkiem zabezpieczającym, a np grynszpan związkiem do usunięcia? Kolejność po zbudowaniu instalacji powinna być taka:
1) czyszczenie - jak zwał tak zwał (płukanie, sanityzacja itd)
2) pasywacja
3) dezynfekcja, sanityzacja, odkażanie - niepotrzebne skreślić, ( oczywiście nie w każdym przypadku, jeśli gotujemy brzeczkę to jednocześnie dezynfekujemy, chociaż podobno niektóre wredne bakterie potrafią przetrzymać i gotowanie?)
Nie jestem pewien na 100% ale wydaje mi się, że instalacje w browarach przed pierwszym użyciem są poddawane właśnie pasywacji?Last edited by tomassi; 2009-07-02, 16:48.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et Lege
Comment
-
Comment