Beczka drewniana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Fredd00
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.07
    • 88

    Beczka drewniana



    Drogo, ale może po negocjacjach producent by nieco obniżył cenę - nie rdzewieją jak ten badziew z "Amatora" - 5 L dałoby się naturalnie nagazować i rozlać podczas jednej impry - u mnie to i 10 L by poszło

    Tak sobie tylko myślę.....
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Do piwa musi być smołowana.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • damiano70
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.05
      • 306

      #3
      Nie myśl , beczki tylko po pepsi lub keg
      Tato nie pij - zostaw dla syna

      Comment

      • corwin
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.12
        • 57

        #4
        Skontaktuj się z dowolnym bednarzem (www.google.pl) - wyleczy cię z pomysłu składowania piwa w beczkach. Mnie w każdym bądź razie wyleczyli, a dzwoniłem do trzech bo nie mogłem uwierzyć, że "Dębowe" to tylko taka ściema... Garbniki drewna w tej ilości jaka pochodzi z niesmołowanej beczki psują smak piwa, a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki

        Przynajmniej według bednarzy (ja osobiście nie próbowałem).


        Kuba

        Comment

        • kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

          #5
          Tylko Cornelius.
          blog.kopyra.com

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corwin Wyświetlenie odpowiedzi
            a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki

            ja wiem, w programie Galileo pokazywali niedawno jednego z ostatnich bednarzy w Niemczech. Pokazano jak sie robi beczki. Samo smołowanie miał zautomatyzowane. Beczkę nakładał przez otwór do napełniania na rurę od maszyny, włączał pompę i odczekiwał ileś tam minut. Pompa rozpryskiwała w środku gorącą smołe, Później kładł beczkę na obrotowe rolki i tam kręcąc się stygła przez 15 min.

            U niego koszt 30l beczki to 300ojro.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Piwowar
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 2558

              #7
              A ja mam drewnianą beczkę, w środku smołowaną, o poj. 14 l i jestem z niej bardzo zadowolony. Kosztowała 150 euro, natomiast ponowne smołowanie kosztuje 8 - 10 euro. Na pewno nie poprawia smaku piwa, ale co nostalgia, to nostalgia. Po prostu robi inne wrażenie. Drewniane beczki można też kupić wyłożone od wewnątrz tworzywem sztucznym, a można nawet zamówić ze zbiornikiem z kwasówki.
              Archiwum piwne

              Poznaj
              http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
              Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowar
                Drewniane beczki można też kupić wyłożone od wewnątrz tworzywem sztucznym, a można nawet zamówić ze zbiornikiem z kwasówki.
                No to proponuję zwykły KEG obłożyć boazerią, albo okleić drewnopodobną okleiną

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  No coś ty - a aromat dębu?

                  Comment

                  • wogosz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.12
                    • 1007

                    #10
                    Masz na myśli ten aromat wyczuwalny w Dębowym z KP?

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #11
                      Trzeba by je palić ogniem!

                      Comment

                      • Piwowar
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.05
                        • 2558

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                        No to proponuję zwykły KEG obłożyć boazerią, albo okleić drewnopodobną okleiną
                        Właśnie dlatego zdecydowałem się na beczkę smołowaną.
                        Archiwum piwne

                        Poznaj
                        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
                        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

                        Comment

                        • Hedin
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2011.02
                          • 370

                          #13
                          A jak jest z beczkami bukowymi? Bo jak producent piwa Duckstein zapewnia, ich piwa leżakują w beczkach bukowych. Wiem że buk i dąb mają sporo garbników.
                          Kiedyś kolega miał dębowy kufel i nawet jak piwo było chwilę w tym kuflu, to smakowało gorzej.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X