Drogo, ale może po negocjacjach producent by nieco obniżył cenę - nie rdzewieją jak ten badziew z "Amatora" - 5 L dałoby się naturalnie nagazować i rozlać podczas jednej impry - u mnie to i 10 L by poszło
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Skontaktuj się z dowolnym bednarzem (www.google.pl) - wyleczy cię z pomysłu składowania piwa w beczkach. Mnie w każdym bądź razie wyleczyli, a dzwoniłem do trzech bo nie mogłem uwierzyć, że "Dębowe" to tylko taka ściema... Garbniki drewna w tej ilości jaka pochodzi z niesmołowanej beczki psują smak piwa, a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki
Przynajmniej według bednarzy (ja osobiście nie próbowałem).
a samo smołowanie to proces upierdliwy, drogi i generalnie polega na tym by... nie było czuć smaku beczki
ja wiem, w programie Galileo pokazywali niedawno jednego z ostatnich bednarzy w Niemczech. Pokazano jak sie robi beczki. Samo smołowanie miał zautomatyzowane. Beczkę nakładał przez otwór do napełniania na rurę od maszyny, włączał pompę i odczekiwał ileś tam minut. Pompa rozpryskiwała w środku gorącą smołe, Później kładł beczkę na obrotowe rolki i tam kręcąc się stygła przez 15 min.
U niego koszt 30l beczki to 300ojro.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
A ja mam drewnianą beczkę, w środku smołowaną, o poj. 14 l i jestem z niej bardzo zadowolony. Kosztowała 150 euro, natomiast ponowne smołowanie kosztuje 8 - 10 euro. Na pewno nie poprawia smaku piwa, ale co nostalgia, to nostalgia. Po prostu robi inne wrażenie. Drewniane beczki można też kupić wyłożone od wewnątrz tworzywem sztucznym, a można nawet zamówić ze zbiornikiem z kwasówki.
A jak jest z beczkami bukowymi? Bo jak producent piwa Duckstein zapewnia, ich piwa leżakują w beczkach bukowych. Wiem że buk i dąb mają sporo garbników.
Kiedyś kolega miał dębowy kufel i nawet jak piwo było chwilę w tym kuflu, to smakowało gorzej.
Comment