Refraktometr - czyli co wybrać

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    #1

    Refraktometr - czyli co wybrać

    Witam,

    Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem refraktometru. Chciałem się zapytać o wady i zalety rożnych refraktometrów w zależności od ich właściwości.
    Te które by mnie interesują dostępne są w rożnych skalach Brixa od 0-10 poprzez 0-18 do 0-32, z dokładnością od 0,1 poprzez 0,2 do 0,5.

    1. Pytanie
    Warto wybrać z większą, czy mniejsza skalą?
    Czym mniejsza skala tym większa dokładność, ale większa skala pozwala na pomiar przy mocnych piwach i winach. Na mocne piwa, się raczej nie szykuje, ale winko może kiedyś będę chciał nastawić.

    2. Pytanie
    Czy przepłacanie za dokładność pomiaru ma sens? Jak wygląda w praktyce dokładność pomiaru takim urządzeniem?

    3. Pytanie
    Używa ktoś refraktometru z automatyczna kompensacja temperatury? Teoretycznie działa ona w zazwyczaj w przedziale 10-30°C. Generalnie wydaje mi się, że mogło by to wyeliminować wychłodzenie kropli użytej do pomiaru do temperatury otoczenia, która zazwyczaj nie ma nominalne 20°C.

    4. Pytanie
    Jaka jest różnica błędu skalibrowanym refraktometrem na 20°C, gdy temperatura kropli jest w przedziale 5-25°C?

    Pozdrawiam
    Aron
    Ostatnia zmiana dokonana przez aronjr; 2009-09-05, 19:09.
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
    Te które by mnie interesują dostępne są w rożnych skalach Brixa od 0-10 poprzez 0-18 do 0-32, z dokładnością od 0,1 poprzez 0,2 do 0,5.

    1. Pytanie
    Warto wybrać z większą, czy mniejsza skalą?
    Czym mniejsza skala tym większa dokładność, ale większa skala pozwala na pomiar przy mocnych piwach i winach. Na mocne piwa, się raczej nie szykuje, ale winko może kiedyś będę chciał nastawić.
    IMO w grę wchodzi jedynie ten 0-32, od biedy ten 0-18, ale być może kiedyś porteru będziesz chciał nawarzyć i co?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
    2. Pytanie
    Czy przepłacanie za dokładność pomiaru ma sens? Jak wygląda w praktyce dokładność pomiaru takim urządzeniem?
    Bardzo dokładne, ale dopóki nie zacznie się fermentacja. Potem jest problem, ale np. ProMash przelicza.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aronjr
    3. Pytanie
    Używa ktoś refraktometru z automatyczna kompensacja temperatury? Teoretycznie działa ona w zazwyczaj w przedziale 10-30°C. Generalnie wydaje mi się, że mogło by to wyeliminować wychłodzenie kropli użytej do pomiaru do temperatury otoczenia, która zazwyczaj nie ma nominalne 20°C.
    Używam, ale nie mam porównania, bo nigdy nie używałem takiego bez kompensacji. Generalnie nakrapiam brzeczką taką jaka mi się zechce, zaobserwowałem, że po chwili lubi się ciut podnieść odczyt (jak ostygnie).
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #3
      Kropelka brzeczki wystygnie Ci do temperatury pokojowej w ciągu minuty. Inna sprawa, że kompensacja w przedziale 10-30 może się przydać, bo nie każdy ma w pokoju/kuchni 20st. (te różnice to 0,2-0,6 Brixa).

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
        Kropelka brzeczki wystygnie Ci do temperatury pokojowej w ciągu minuty. Inna sprawa, że kompensacja w przedziale 10-30 może się przydać, bo nie każdy ma w pokoju/kuchni 20st. (te różnice to 0,2-0,6 Brixa).
        Tak, tylko jeszcze może odparować, co zaburzy pomiar.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          ee... nie sądzę.
          Kropla paruje w taki sam sposób co reszta brzeczki w garze. To po pierwsze. Po drugie ja chłodzę tę minutę w pipecie, z której nie ma którędy coś od parować (pod szkiełkiem refrakta zresztą też chyba nie).
          Podsumowując - myślę, że możemy tą ewentualną niedokładność pominąć - skala i tak nie jest AŻ TAK dokładna...

          Comment

          • artur2
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2008.02
            • 535

            #6
            Najbardziej użyteczny jest ten o skali 0-32. Pamiętaj, że mierzymy też brzeczkę przednią, a ta ma zawsze kilka BLG więcej, niż docelowa. Zachce Ci się koźlaka i skala 0-18 może być za mała.
            Chyba wszystkie obecne refraktometry mają ATC, czyli kompensację temperatury w zakresie 10-30 stopni. A w praktyce bierze się kropę gorącej brzeczki i w zetknięciu z pryzmą refraktometru za chwilę już jest odpowiednia temperatura.
            Dokładność jest bardzo duża - wg. instrukcji 0,2%. Problem może być jedynie z odczytem - musi być dość jasno. Odczyt też może być niedokładny, kiedy brzeczka jest mętna - linia odczytu jest wtedy trochę rozmyta. No i refraktometrem mierzymy BLG tylko dla brzeczki, jeśli już zaczęła się fermentacja (jest alkohol), wskazania są nieprawidłowe (trzeba przeliczać).
            Mniej alkoholu, więcej smaku !
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • bogdan62
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2004.10
              • 173

              #7
              Od kilku lat używam refraktometr o skali 0-32 z automatyczną kompensacją temperatury. Jego zakup traktuję jako jeden z najbardziej trafionych. Stosuję go do momentu rozpoczęcia fermentacji, później należy robić przeliczenia co jest dla mnie kłopotliwe, ale są osoby którym to nie przeszkadza.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Nie demonizujcie tego przeliczania...
                ProMash -> Utilities -> Refractometer ->Gravity During Fermentation
                Wpisujesz ile odczytałeś (Refractometer Reading - Brix) i ile miałeś na początku (Orginal Gravity - Plato lub OG) i na dole podaje Ci końcowy ekstrakt w Plato i SG.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-06, 10:39.

                Comment

                • bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Nie demonizujcie tego przeliczania...
                  ProMash -> Utilities -> Refractometer ->Gravity During Fermentation
                  Wpisujesz ile odczytałeś (Refractometer Reading - Brix) i ile miałeś na początku (Orginal Gravity - Plato lub OG) i na dole podaje Ci końcowy ekstrakt w Plato i SG.
                  Stałem się leniwy, dla mnie prościej i szybciej to przetrzeć aerometr spirytusem, wrzucić do fermentatora i popatrzeć ile się zanurzył.

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62
                    Stałem się leniwy, dla mnie prościej i szybciej to przetrzeć aerometr spirytusem, wrzucić do fermentatora i popatrzeć ile się zanurzył.
                    Może i tak - ale zawsze jest alternatywa. Mnie zawsze wkurza ta piana co się owej szklanej rurki oblepia i napastuje...
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-06, 10:52.

                    Comment

                    • aronjr
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2009.05
                      • 70

                      #11
                      Witam,

                      Dzięki za wyczerpujące wypowiedzi. Wasze posty utwierdziły mnie tylko w przekonaniu, ze refraktometr jest bardzo użytecznym urządzeniem przy pomiarach brzeczki i warto się w niego zaopatrzyć.
                      Teraz tylko muszę znaleźć jakiś w przystępnej cenie ze skalą 0-32% Brixa i minimum 0,2 dokładności.

                      Jeśli chodzi o pomiary w trakcie fermentacji to znalazłem taka o to tabelę korygującą:



                      Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc
                      Aron

                      Comment

                      • TataPoli
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.06
                        • 43

                        #12
                        Ja również przymierzam się do zakupu refraktometru, patrzyłem na allegro i mam zawroty głowy od tego wszystkiego. Wywnioskowałem że inny model jest dedykowany do celów przemysłowych, motoryzacyjnych, inny dla winiarstwa, i jeszcze inny dla piwowarstwa. czy ktoś z was może podać jakieś konkretne sprawdzone modele?

                        Comment

                        • aronjr
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2009.05
                          • 70

                          #13
                          Ja się zaopatrzyłem w mniej więcej taki refraktometer:



                          Dokładnej firmy nie mogę podać bo oprócz modelu RHB-32 nie mam żadnych nazw producenta na produkcie.
                          Jest on ze skala do 32 Brix/Plato, ze względu na to iż czasami oprócz piwa nastawiam wino, wiec większa skala się wtedy przydaje. Co moim zdaniem warto wziąć pod uwagę.
                          Jestem z niego bardzo zadowolony i nie zamienił bym go na nic innego. Do zmierzenia zawartości cukru wystarczy kropla warki, którą można pobrać szybko i bez strat samej warki w praktycznie każdym momencie warzenia lub fermentacji, nawet bezpośrednio po gotowaniu chmielu gdy warka jest jeszcze gorąca. Kropla płynu stygnie praktycznie natychmiast do temperatury otoczenia.

                          Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, ze mala dokładność skali nie ma większego znaczenia, gdyż pomiar i tak jest na tyle mało czytelny, że odczytanie gołym okiem granicy rzędu 0,1/0,2 jest praktycznie nie możliwe. Poza tym dla warunków domowych błąd o 0,2 nie ma żadnego znaczenia.

                          Pozdrawiam
                          Aron

                          Comment

                          • aronjr
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2009.05
                            • 70

                            #14
                            Zapomniałem dodać, że mój refraktometer jest z ATC, tzn ciut inny niż podałem w linku.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                              dadek
                              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                              2023-12-05, 00:56
                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • Serokomlak
                              Islandia, Litli-Árskógssandur, Öldugata 22, Bruggsmiðjan Kaldi Brewery
                              Serokomlak
                              W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.

                              Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
                              2024-09-28, 23:39
                            • grodek
                              Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                              grodek
                              Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                              - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                              - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                              - śrutownik stołowy 200 zł
                              - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                              - refraktometr 0-40°Brix'a...
                              2024-03-10, 19:01
                            • dadek
                              Niemcy, Oberasbach-Altenberg, Zirndorfer Straße 18, 1.Altenberger Brauhaus
                              dadek
                              Rodzinny browarek powstały w 2015 roku w miejscowości 10 km na zachód od centrum Nürnberg. Najszybciej można tu dojechać pociągiem do stacji Zirndorf i dojść 1300 m, ewentualnie podjechać autobusem 70 lub 72.
                              Odwiedziliśmy browar 29.11.2023. Żółty, 2-piętrowy budynek ze spadzistym...
                              2023-12-10, 22:39
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...