Garnek z nierdzewki "na wagę"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Garnek z nierdzewki "na wagę"

    Chciałbym spróbować dekokcji.
    Zastanawiam się nad kupnem 10l garnka z nierdzewki "na wagę" w markecie.

    Czy ktoś używał takiego garnka?
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Do dekoktu pewnie się nada. Tylko trzeba dobrze mieszać non-stop, bo takowe maja z reguły cienkie dno.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #3
      Jak rozumiem, z tego powodu zacier może się łatwo przypalić?
      Czy chodzi o szybkie zużycie garnka?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Standardowo robiony dekokt zawsze łatwo przypalić bo gęste to cholernie. Ja robię (jeśli robię) w 6l garnku z Tefala na małym gazie i jest ok.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Ok. Dzięki.

          Czy dekokcja zauważalnie wpływa, poprawia smak piwa?
          Czytałem artykuł Czesa o zacieraniu i nie jest to jednoznacznie stwierdzone poza tym, że dekokcja poprawia wydajność.

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Hmm... Niby trudno to zauważyć, a jednak Anteks i Wena wygrali "dolny" Żywiec ostatnio dekoktem...

            edit - Myślę, że na 98% smaku piwa wpływają inne rzeczy (higiena, skład, temperatura fermentacji). Jak resztę zrobisz super, to dekokt poskutkuje piwem genialnym, a nie bardzo dobrym.
            Last edited by Seta; 2009-11-04, 13:04.

            Comment

            • wogosz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.12
              • 1007

              #7
              Wybór dekokcji czy infuzji powinien zależeć głównie od jakości słodu. Przejście na infuzję w przemyśle nastąpiło całkiem niedawno i wiązało się ze znacznym rozwojem odmian browarnych jęczmienia co skutkowało znacznie głębiej zmodyfikowanym słodem. Pozwoliło to na przejście na znacznie szybszą i oszczędniejszą metodę infuzyjną, gdyż modyfikacja ziarna która była prowadzona podczas dekocji zachodzi teraz podczas słodowania.
              Zacierając wysoko zmodyfikowany słód np. trójwarówką możemy rozłożyć większość dekstryn i uzyskać prawie same cukry fermentujące, a za tym bardzo wysokie odfermentowanie i "puste" w smaku piwo.
              W Czechach nadal wiele browarów stosuje dekokcję, bo bazują w większości na słodach z czeskich z "twardych" odmian jęczmion. Pilsner Urquel jest robiony trójwarówką, ale używa się do niego starej odmiany Tolar, obecnie zastępowanej też przez twardą odmianę Malz.

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                @Wogosz ja tam ekspertem nie jestem, ale zwracaliśmy ostatnio uwagę, że właśnie Anteks zrobił dekokcyjnie pilsa słabo (w sensie, że dobrze ) odfermentowanego. Z 12 do 5*blg.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Anteks i Wena wygrali "dolny" Żywiec ostatnio dekoktem...
                  Nieścisłość - Anteks wygrał na Słowacji. W Żywcu Dagome (receptura), ale też dekokcja i końcowe blg 5(!!)...

                  Comment

                  • muavmf
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.08
                    • 119

                    #10
                    Obecnie dekokcja to fanaberia - jak zauważył AS i ja się z Nim zgadzam.
                    Cały mój pierwszy sezon warzyłem z dekokcją. Wychodzłem z założenia, że jeżeli zacieram w lodówce turyst. stosując dwie przerwy, zamiast podgrzewania wrzątkiem, mogę podgrzać zacier dekoktem.
                    Następnie - z lenistwa - zmieniłem na infuzję i nie zauważam różnicy w smaku.

                    Dekokcja to sprawa czysto techniczna, tak jak to dokładnie opisał WOGOSZ.
                    Last edited by muavmf; 2009-11-05, 14:28.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                      Obecnie dekokcja to fanaberia - jak zauważył AS i ja się z Nim zgadzam.
                      Cały mój pierwszy sezon warzyłem z dekokcją. Wychodzłem z założenia, że jeżeli zacieram w lodówce turyst. stosując dwie przerwy, zamiast podgrzewania wrzątkiem, mogę podgrzać zacier dekoktem.
                      Następnie - z lenistwa - zmieniłem na infuzję i nie zauważam różnicy w smaku.

                      Dekokcja to sprawa czysto techniczna, tak jak to dokładnie opisał WOGOSZ.

                      "Zacieranie dekokcyjne, jako czaso- i energochłonne ostatnio stosowane jest w praktyce browarniczej coraz rzadziej. Jednak np. Pilzner Urquell warzony był klasycznie w systemie zacierania trójwarowego. I dzisiaj stosuje się w jego produkcji zacieranie dekokcyjne. W browarnictwie niemieckim zwykle zacieranie dekokcyjne ogranicza się dzisiaj do systemu jednowarowego. Dawniej, w przypadku produkcji browarnianej w dużej skali, zacieranie dekocyjne istotnie zwiększało wydajność na warzelni i efekty ekonomiczne browaru. Było skuteczne zwłaszcza wobec słodów słabo zmodyfikowanych. Dzisiaj te słody są zmodyfikowane ( rozluźnione ) lepiej, mniejsze więc są korzyści z zacierania dekocyjnego. Jest jednak prawdopodobne, że zacieranie dekokcyjne wnosi do bukietu piwa pewne korzystne wartości, nieosiągalne innymi metodami. Poleca się piwowarowi domowemu wyrobienie sobie na ten temat opinii na podstawie własnych doświadczeń."

                      Jakby ktoś nie czytał to całość tu: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...&przedm=555699

                      Pożyczyłem garnek i spróbuję.
                      Last edited by mareks; 2009-11-05, 14:42.

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika muavmf Wyświetlenie odpowiedzi
                        Obecnie dekokcja to fanaberia - jak zauważył AS i ja się z Nim zgadzam.
                        To dlaczego w Żywcu wygrała dekokcja a nie AS?

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                          To dlaczego w Żywcu wygrała dekokcja a nie AS?
                          Co oznacza AS?
                          Czy to skrót imienia i nazwiska?

                          Comment

                          • Maggyk
                            Szara Adminiscjencja
                            🍼
                            • 2004.05
                            • 5618

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co oznacza AS?
                            Czy to skrót imienia i nazwiska?
                            AS z BA = Andrzej Sadownik.
                            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                            Piwo domowe -
                            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                            Reklama w BROWARZE
                            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk Wyświetlenie odpowiedzi
                              AS z BA = Andrzej Sadownik.
                              ...znany też jako Czes...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X