Młynek do zbóż KITCHENAID

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bulipunk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 94

Młynek do zbóż KITCHENAID

Czesc
    Czy ktoś słyszał, widział, używa młynka do zbóż z Kitchen Aid-a?
    Musiałem kupić taki mikser, czy jak go zwał i teraz mysle nad maszynką dla siebie, skoro "ona" ma to co chciała. Przystawka jest pioruńsko droga a niewiem czy dobrze zmieli słód. Wg dystrybutora można mielić zboża na kaszę. Ale nic więcej niewie.
    Czy ktoś coś słyszał lub widział a może już ktoś próbował?
    Są tak naprawę dwa młynki do zbóż jako przystawki. Oba bardoz drogie.
    Oto one:

Szybka Dostawa, Pełna Oferta, Raty 0% - Sklep i Serwis Oficjalnego Dystrybutora KitchenAid w Polsce od 1991r. Zakupy Bez Ryzyka, Pełna Oferta linii KitchenAid Artisan, Miksery, Czajniki, Blendery, Malaksery, Kawa, Roboty Kuchenne

i drugi

Szybka Dostawa, Pełna Oferta, Raty 0% - Sklep i Serwis Oficjalnego Dystrybutora KitchenAid w Polsce od 1991r. Zakupy Bez Ryzyka, Pełna Oferta linii KitchenAid Artisan, Miksery, Czajniki, Blendery, Malaksery, Kawa, Roboty Kuchenne

Co jest ciekawe, to jest też maszynka do robienia mussli. Może jednak ta była by najlepsza...?

Co otym myślicie? Może widzieliście "to" w akcji?
    Dzięki
    Buli
    Michał-BULI-Nowak

I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Dziwi mnie, że w ogóle się nad tym zastanawiasz. Przecież za tę cenę możesz mieć kilka Porkertów.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
      Dziwi mnie, że w ogóle się nad tym zastanawiasz. Przecież za tę cenę możesz mieć kilka Porkertów.

Ma być gorszy od kobity i kręcić ręcznie?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

Ten drugi może się nada. Kwestia jaka jest regulacja. Śrutowanie to ustawienie na grubo.
        Spróbuj zobaczyć jak to działa w realu.
        Może jest możliwość wypróbowania i ewentualnego zwrotu.

Comment

• bulipunk
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 94

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
          Ma być gorszy od kobity i kręcić ręcznie?
          W rzeczy samej
          A tak serio, to chodzi oto że skoro jest miksero-robot, to można wykorzystać go do tegoż celu, dodatkowo można by robić chyba swoją mąkę... Ostatnio trochę zacząłem bawić się z wypiekami chleba... Więc dwie pieczenie an jednym ogniu Ale właśnie... czy zmeili odpowiedznio słód?
          Michał-BULI-Nowak

I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)

Comment

• mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

Używam ręcznego młynka do zboża z tego tematu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=71739 i super się sprawdza.
            Grubość śrutowania zależy od regulacji.

Comment

• darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

Ostatni powinien być najlepszy. To taki zwykły gniotownik walcowy.

Comment

• mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
                Ostatni powinien być najlepszy. To taki zwykły gniotownik walcowy.
                Dlaczego?

Próbowałem tak śrutować ale wydajność była kiepska.

Comment

• Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dlaczego?
                  Właśnie. Też mi się nie wydaje - dostajesz tym coś w stylu płatków. Ciekawe co z łuską.
                  Jeśli już to ten do kaszy.

Osobiscie wolałbym zainwestować w Porketa + wiertarka.

Comment

• Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

Przecież każdy większy śrutownik/gniotownik działa na zasadzie co najmniej dwóch wałków, więc nie wiem skąd takie zdziwienie.

Darko ma rację, ostatni wybór powinien być najlepszy, jeżeli już koniecznie potrzebujesz taką przystawkę. Dowiedz się tylko jaki jest zakres regulacji tych wałków.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• bulipunk
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.11
                      • 94

No i włąśnie producent nei mówi o "gradacji". Jest ponoś porządna regulacja jednak nei mówi na ile mm czy na jaki rozstaw wałkó czy jak i co... Poprostu jest regulacja, ale jaka? Hym...
                      Ja myślałem raczej o tym z "kominem" (pierwszy link). Podobno Kasza z tego wychodzi napewno. Dotego mąka.
                      To cuś do mussli, to mi trochę podpada, choć może właśnie cihca woda...
                      Michał-BULI-Nowak

Comment

• mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

Dla mnie ten drugi wygląda najsolidniej.
                        Widać, że jest to metalowy odlew.

Pierwszy to plastik z metalowymi elementami. Tak jest w opisie.
                        Trzeci też nie wygląda porządnie.

Jestem ostrożny z takimi wynalazkami bo u nas dużo kosztują a nie zawsze są tego warte.

Comment

• bulipunk
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.11
                          • 94

Witam ponownie. Nie wiem czy kogoś interesuje ten wątek, jednak w imię nauki i dzielenia się na forumie postanowiłem wreszcie napisać. Nie mogłem wcześniej gdyż ponieważ byłem w pracy a że pracuję "okresowo" to tak już jest.
                          Jednak wracając, to zakupiłem młynek do posiadanego miksera. Stwierdziłem że kupując np. Porkera będę miał znakomity młynek tylko do słodów. A tu mogę i zrobić mąkę i kaszkę i wszystko. Więc najpierw sprawdziłem czy zmieli pszenicę na chleb. Chleb wyszedł pyszny i stwierdziłem że młynek do mielenia zbóż (można mielić wszystko prócz kukurydzy) mieli piękną mąkę o różnych gradacjach.
                          Dziś zmieliłem pierwszy słód. 5 kg pilźnieńskiego poszło spokojnie w 15 min aczkolwiek robiłem to na 2gim biegu. prędkość nie jest powalająca, jednak wygoda duża. Można krzątać się po kuchni a młynek sam mieli. co jakiś czas trzeba podejść i dopełnić lejek.
                          Jakość mielenia?
                          Nie mieliłem nigdy sam innym młynkiem, jednak kupowałem w kilku sklepach już zmielone czy to zestawy czy słody (14 Warka zaciera się właśnie obok). Stwierdzam że pokrętło grubości przemiału sprawdza się znakomicie.
                          Jednym słowem młynek jest OK. Cena nie jest OK, ale co poradzić. Wybrałem to dlatego, że może być używane nei tylko do mielenia słodu do piwa ale i do mąki np.

Tyle ode mnie w tej sprawie. Może to nie ciekawe, ale postanowiłem się podzielić.
                          Idę zamieszać żeby się nie przypaliło.
                          Buli
                          Attached Files
                          Michał-BULI-Nowak

Comment

• bulipunk
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.11
                            • 94

No i jescze jak to działa. Nie trzeba być inżyneirem żeby to "obczajić" jak to mówi mój brat, ale wrzucę fotę.

Pozdrawiam
                            Buli
                            Attached Files
                            Last edited by bulipunk; 2010-05-07, 11:26.
                            Michał-BULI-Nowak

Comment

• lisiewski
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.12
                              • 459

Świetny sprzęt. Jeżeli Opatrzność pozwoli i będę miał w przyszłości nadmiar gotówki, to chętnie sprawię sobie i mej Lubej podobny zestawik.

Comment

Przetwarzanie...
                              X