thermomix - śrutownik?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cartmann
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 31

    #1

    thermomix - śrutownik?

    mam na myśli konkretnie ten model:
    Thermomix waży, sieka, miksuje, miesza, rozdrabnia, miele, proszkuje, wyrabia ciasto, emulguje i: gotuje, gotuje na parze i myje się sam prawie...


    czy Ktoś może ma taki sprzęt i próbował śrutować nim słody? Mam takie urządzenie i nie wiem czy bedzie odpowiednie, czy z garem zaciernym też od razu kupić Porkerta.
    Nie mam słodów, więc nie mam jak wypróbować, chciałem w święta coś uwarzyć więc też troche nie mam czasu żeby najpierw zamówić słody, przetestować i jak coś to domówić Porkerta.
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    #2
    Tym urządzeniem najwyżej zmielisz słód. Jeśli nie chcesz problemów z filtracją kupuj Porketa.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cartmann
      mam na myśli konkretnie ten model:
      Thermomix waży, sieka, miksuje, miesza, rozdrabnia, miele, proszkuje, wyrabia ciasto, emulguje i: gotuje, gotuje na parze i myje się sam prawie...


      czy Ktoś może ma taki sprzęt i próbował śrutować nim słody? Mam takie urządzenie i nie wiem czy bedzie odpowiednie, czy z garem zaciernym też od razu kupić Porkerta.
      Nie mam słodów, więc nie mam jak wypróbować, chciałem w święta coś uwarzyć więc też troche nie mam czasu żeby najpierw zamówić słody, przetestować i jak coś to domówić Porkerta.
      Też sugeruję Porkerta, ale jest wyjście pośrednie. Na pierwszą warkę zamów ześrutowane słody (od razu będziesz miał wzór jak to ma wyglądać) i kilka kg słodu nieśrutowanego. Przetestujesz i gdyby była lipa, to zawsze będziesz miał surowce, żeby warzyć. Porkerta zawsze możesz potem dokupić, jedyne na czym możesz stracić to koszty przesyłki.
      blog.kopyra.com

      Comment

      • roman501
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.06
        • 8

        #4
        mix

        Cześć
        Srutowałem w termomixie i wyszło nieźle, tylko robiłem małą ilość, trzeba uważać aby nie wyszła mąka.
        pozdrawiam
        Romek

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Mam Thermomix ale nie wpadłem na pomysł aby w nim śrutować słód.
          Mielenie twardych produktów (np. zboża, cukier) powoduje szybkie zużycie noży.
          Nóż do Thermomixa kosztuje 225 PLN + 25PLN za podstawkę a Porket 145 PLN.
          Lepiej kupić śrutownik. Naprawdę!

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • zasada
            Śrutownik Brewferm - Grain Gorilla
            zasada
            Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
            350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
            Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...
            2024-08-27, 14:18
          • SwinskiRyjek
            Bobik słodowany
            SwinskiRyjek
            Viking Malt toto oferuje pod nazwą handlową "Sprau" jako dodatek do zasypu mający znacznie podkreślić i uwypuklić aromaty i smaki chmielowe.

            To takie ziarna wielkości grochu, przyjeżdżają w postaci nieco złamanej. Są dość twarde. Trzeba ześrutować i pomęczyć...
            2025-02-13, 18:23
          • dadek
            Bakov 4, Bakovský pivovar
            dadek
            Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
            2023-06-30, 00:55
          • dadek
            Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
            dadek
            Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
            2022-01-15, 03:06
          • dadek
            Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
            dadek
            Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
            2021-12-20, 01:37
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...