Garnek elektryczny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oldboy
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 60

Garnek elektryczny

Chodził mi po głowie pomysł zakupu takiego garnka (coś ala lidlowskie pasteryzatory) ale zacząłem się zastanawiać czy nie podłubać trochę i nie zrobić takiego ustrojstwa samemu.Koszt gotowego garnka to ok 150zł wzwyż.Jako że garnek 30l posiadam a z zamontowaniem kranika kulkowego dał bym sobie rade pozostaje kwestia odpowiedniej grzałki. Teraz pytanie do posiadaczy takich garnków,którzy mieli okazje grzebać w ich bebechach .
    Jaki rodzaj grzałki jest tam zamontowany?Czy cały ten pasteryzator to tylko garnek "przyklejony" do grzałki takiej jak w kuchenkach elektrycznych(płytowej,spiralnej) czy może coś bardziej skomplikowanego?
    Temperaturą sterował by termostat elektroniczny.
  • admiro
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.05
    • 248

Grzałka w Bifinett jest przymocowana do dna gara, kształt "O" 1800W.

Ja mam i kociołek i gar 37L z grzałką 2 kW bez sterownika (idealna do gotowania 30L brzeczki).

Kociołek jest bez porównania estetyczniejszy i wygodny (rączki, kabel zwijany i mocowany od spodu), ale trzeba zmienić kranik na 3/8" lub 1/4" (nie znalazłem takiego) lub rozwiercić na 1/2". Trzeba też dodatkowy element zabezpieczający przed przegrzaniem (chyba termistor) przymocować w jednej z dziur obudowy od dołu, inaczej zagotowanie trwa w nieskończoność.
    Termostat jest zadziwiająco dokładny po poprawkach w dociśnięciu czujnika do dna.

Jeżeli już coś grzebać, to oczywiście KEG + mufa 6/4" + grzałka 3x1,4 kW i do tego sterowanie, tak teraz kombinuję
    Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

• mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeżeli już coś grzebać, to oczywiście KEG + mufa 6/4" + grzałka 3x1,4 kW i do tego sterowanie, tak teraz kombinuję
      I własna elektrownia.

Comment

• admiro
        • 2005.05
        • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
        I własna elektrownia.
        E tam, 18A, bez przesady
        Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

• oldboy
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 60

Dla mnie wydajność z 30l garnka w zupełności wystarcza i pod tą objętość chcę coś skonstruować.Nie znalazłem niestety zdjęć twojego kociołka czy garnka z grzałkami co by coś podpatrzeć,jedynie zdjęcia z kuchenką dwu płytową(czy to zdaje egzamin?)
          Myślałem nad zastosowaniem +- takiej płyty

czy to

ale jeśli starczyło by coś takiego to bym sie nie obraził

ta jest do termoobiegu ale nie wiem czy to jedyne zastosowanie ,czy działa też na "sucho"?

Comment

• diebels
            • 2005.11
            • 170

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
            Dla mnie wydajność z 30l garnka w zupełności wystarcza i pod tą objętość chcę coś skonstruować.Nie znalazłem niestety zdjęć twojego kociołka czy garnka z grzałkami co by coś podpatrzeć,jedynie zdjęcia z kuchenką dwu płytową(czy to zdaje egzamin?)
            Myślałem nad zastosowaniem +- takiej płyty

czy to

ale jeśli starczyło by coś takiego to bym sie nie obraził

ta jest do termoobiegu ale nie wiem czy to jedyne zastosowanie ,czy działa też na "sucho"?
            Dwie pierwsze zdecydowanie tak, 3 nie bardzo. ja na lidlowskim juz długa działam i nie chce innego , tylko mieszadło dodałem

Comment

• oldboy
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.11
              • 60

Jak by się dało to wrzuć zdjęcie mieszadła,a co do grzałki to masz jakieś doświadczenie z płytami czy tak teoretyzujesz .Nie chciał bym żeby się okazało że zagotowanie brzeczki jest nie możliwe na 18 cm płycie 2000w(dno garnka na "oko" wydaje sie lekko wklęsłe stąd moje obiekcje czy napewno cała moc grzałki będzie oddana na garnek).

Comment

• diebels
                • 2005.11
                • 170

weż pod uwagę styk grzałki z dnem

Comment

• oldboy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.11
                  • 60

Jak by się dało to proszę o coś więcej o silniku mieszadła/zasilaniu.
                  " weż pod uwagę styk grzałki z dnem "
                  znaczy się, że wystarczający jest ten styk ,jaki uzyskamy przy płycie?W wątku "lidlowskim" czytałem ,że ktoś dodawał jeszcze grzałkę zanurzeniową do gotowania.Ja myślę przede wszystkim o ociepleniu gara żeby tyle ciepła nie tracił ale czy to wystarczy?

Comment

• diebels
                    • 2005.11
                    • 170

Jeśli dasz grzałke płytowa , to pamiętaj o pascie silikonowej przewodzącej do wysokich temperatur, grzałka dodatkowa jest wskazana ale tylko do szybkiego podbrzewania , w chmieleniu nie bedzie już potrzebna, silnik kilkanascie wat najlepiej 12 lub 24 v z regulacja obrotów i z reduktorem (mozna taki kupic a alledrogo. jak masz pytania szczególowe to pisz na PW.

Comment

• admiro
                      • 2005.05
                      • 248

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika oldboy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ten gar co na zdjęciach + grzałka 2 kW "zawinięte U" normalna, króćce 2 x 13 mm.

Kuchenka 2,5kW a zdecydowanie gorzej oddaje ciepło, na samej kuchence nie da się zagotować, wspomagałem się grzałką zanurzeniową 1,4kW.
                      Teraz używam tylko tej jednej grzałki 2kW i wystarcza do wrzenia.

Kociołek standard z przeróbkami opisanymi wcześniej.
                      Moje piwo jest bezcenne.

Schizma miodowa.

Comment

Przetwarzanie...
                      X