Ile dokładnie waży grubościenny garnek 50/100l z nierdzewki?
Collapse
X
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile -
Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.
Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
Pytam, bo nie znalazłem...Comment
-
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.
Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
Pytam, bo nie znalazłem....Każdy ma inną metodę, i lepiej zastosować już sprawdzoną i ze sprawdzonymi naczyniami do tego przeznaczonymi, niż eksperymentować i nie być pewnym końcowego efektu.Moim skromnym zdaniem szkoda czasu i kasy
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Wezmę jeszcze musztardówki bo z gwinta tak głupio będzie łoićSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Matko jaki spam!
Robert - zanim wydasz kasę i kupisz dodatkowe balony to zrób raz w starym burzliwą, a potem umyj. Jak Ci się uda to OK, ale mnie na to nie namówisz...
Czemu plastik z atestem do spożywki Cię odrzuca? Słód w foliowych workach też?Comment
-
Niby piwa wychodzą mi z wiaderek smaczne, smakują znajomym aż tak bardzo, że jest juz dwóch chętnych do rozpoczęcia piwowarzenia -jeden za tydzień przychodzi na "kursa", ale gdy patrzę na plastik to czuję się źle.
Słody we folii to insza inszość.
Szkło wydaje mi się jakieś "luckie".
Czekam na jakiegoś geniusza, co to wymyśli 30 litrowe wiadra fermentacyjne z blachy nierdzewnej.
Jakem wczoraj rozglądał się, to znalazłem też coś takiego za 60zł o pojemności 16 litrów:
Jeszcze jakby mu dorobic gwint do zakręcania pokrywki i zwiekszyć pojemność dwukrotnie to na cichę fermentację nie widzę lepszego urządzenia.
A gdyby wywiercić otwór pod rurkę, to nie widze lepszego do burzliwej.
Byłby w cenie szklanego balona ale by go przewyższał pod każdym względem.
Co o tym myślicie?
Dziękuje za podpowiedź, by spróbować raz zrobić to w balonie, bo własnie jutro pójdę do jednego i drugiego by takowy pożyczyć.
Na pewno jeden z nich ma takowy balon, drugi ma na 50%.Comment
-
Jak masz ochotę wydać niemal 3 razy więcej na pojemnik 2 razy mniejszy niż standardowy plastikowy fermentor - Twoja wola. Ale nie szukaj do tego uzasadnienia logicznego - bo nie maComment
-
Nie rozumiem Twojego "czucia plastiku" i ciężko mi doradzać. Powiem co bym zrobił na Twoim miejscu - kupiłbym wiadra oraz jakiś kurs samoakceptacjia zaoszczędzona kasę przeznaczyłbym na fajne drożdże, lodówkę fermentacyjną, chłodnicę, klimatyzator do piwnicy lub coś innego, co NAPRAWDĘ może przyczynić się do powstania lepszego piwa...
Comment
-
@Marusia
Momencik.
Nie mam takiej ochoty, bo jeszcze nie ma takich fermentatorów na rynku, tylko są takie sobie wiadra do wszystkiego . Na razie sobie swobodnie dywaguję.
Ale moim zdaniem zrobienie takiego o pojemności 32 litrów nie kosztowałoby aż dwukrotnie więcej niz tego 16 litrowego.
A tutaj masz balon szklany 34 litry za 82zł:
Czy potrafisz wymienić jedną wadę takiego wiadra-fermentatora z blachy nierdzewnej?
Balon szklany-trudno go wymyć, szkło jest łatwe do uszkodzenia, względnie wysoka cena
wiadro plastikowe -łatwe do umycia ale nie nadaje się do zrobienia wina, dla mnie wadą jest to że jest plastikowe, względnie niska cena ale też nie jest długowieczne.
Czy taki nowy produkt nie znalazłby wielu klientów?
@Seta
Dziekuje za troskę.
Moje piwa mi smakują.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
-
Channel: Niemcy
-
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
-
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
-
Channel: Belgia
-
-
Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
-
Channel: Austria
-
-
Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
-
Channel: Małopolskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment