Ile dokładnie waży grubościenny garnek 50/100l z nierdzewki?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Możesz postać, zamiast wrzucać - ja nie będę miała na to czasu
    Stać to będę ale w kolejce do nalewaków bo podobno ma być ich ogrom
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • Robert13
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.04
      • 899

      #17
      Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.


      Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
      Pytam, bo nie znalazłem...

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
        Stać to będę ale w kolejce do nalewaków bo podobno ma być ich ogrom
        Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2010-04-06, 19:52.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
          Jak stawka będzie zadawalająca to nie ma sprawy
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • przemo70
            † 1970-2019 Piwosz w Raju
            • 2007.05
            • 1501

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
            Musze przez to przejść, a jedyną rzeczą jaka może mnie powstrzymać to chytrość lub brak wolnej i wymaganej kwoty, bo to musi być razem z garnkiem 50l.


            Są gdzieś na forum wspomnienia piwowarów co to robili burzliwą w balonach?
            Pytam, bo nie znalazłem...
            Pewnie jeszcze wspomnienia baloniarzy gdzieś są, nigdy mnie to nie interesowało, zrobiłem fermentację w balonie tylko raz ze względu na zajęte inne fermentory i podziękowałem.Jak mam się "spuszczać" nad myciem, lać jakieś oxy, krety czy inne bzdety, to ja dziękuję.U mnie utrzymanie czystości polega na umyciu fermentorów wodą z płynem do mycia naczyń, najtańszym ze Schleckera i odkażeniu pirosiarczynem.Nie załapałem jeszcze żadnego kwasa po użyciu tej metody, a i dostanie się do powierzchni czyszczonej jest banalnie łatwe .Każdy ma inną metodę, i lepiej zastosować już sprawdzoną i ze sprawdzonymi naczyniami do tego przeznaczonymi, niż eksperymentować i nie być pewnym końcowego efektu.Moim skromnym zdaniem szkoda czasu i kasy
            Save water, drink beer ...

            http://www.parowozy.com.pl/
            http://www.kamery.wolsztyn.pl/
            https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
              Ogrom będzie, ale po Warsztatach. Możesz postać w trakcie WWP
              Czyli co? Całe warsztaty o suchym pysku? ?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • przemo70
                † 1970-2019 Piwosz w Raju
                • 2007.05
                • 1501

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                Czyli co? Całe warsztaty o suchym pysku? ?
                Na to wygląda, nie wiedziałem że na czas Warsztatów Dutkiewicz wprowadził prohibicję
                Save water, drink beer ...

                http://www.parowozy.com.pl/
                http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                  Na to wygląda, nie wiedziałem że na czas Warsztatów Dutkiewicz wprowadził prohibicję
                  Wezmę flaszkę, załatw kiełbasę, musztarde mam
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • przemo70
                    † 1970-2019 Piwosz w Raju
                    • 2007.05
                    • 1501

                    #24
                    Wezmę jeszcze musztardówki bo z gwinta tak głupio będzie łoić
                    Save water, drink beer ...

                    http://www.parowozy.com.pl/
                    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                      Wezmę jeszcze musztardówki bo z gwinta tak głupio będzie łoić
                      Albo weź dwie musztardy, szybko opróżnimy i będzie z czego dziabać już nie będę się obciążał szkłem
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #26
                        Matko jaki spam!

                        Robert - zanim wydasz kasę i kupisz dodatkowe balony to zrób raz w starym burzliwą, a potem umyj. Jak Ci się uda to OK, ale mnie na to nie namówisz...
                        Czemu plastik z atestem do spożywki Cię odrzuca? Słód w foliowych workach też?

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #27
                          Niby piwa wychodzą mi z wiaderek smaczne, smakują znajomym aż tak bardzo, że jest juz dwóch chętnych do rozpoczęcia piwowarzenia -jeden za tydzień przychodzi na "kursa", ale gdy patrzę na plastik to czuję się źle.
                          Słody we folii to insza inszość.

                          Szkło wydaje mi się jakieś "luckie".
                          Czekam na jakiegoś geniusza, co to wymyśli 30 litrowe wiadra fermentacyjne z blachy nierdzewnej.
                          Jakem wczoraj rozglądał się, to znalazłem też coś takiego za 60zł o pojemności 16 litrów:


                          Jeszcze jakby mu dorobic gwint do zakręcania pokrywki i zwiekszyć pojemność dwukrotnie to na cichę fermentację nie widzę lepszego urządzenia.
                          A gdyby wywiercić otwór pod rurkę, to nie widze lepszego do burzliwej.
                          Byłby w cenie szklanego balona ale by go przewyższał pod każdym względem.
                          Co o tym myślicie?

                          Dziękuje za podpowiedź, by spróbować raz zrobić to w balonie, bo własnie jutro pójdę do jednego i drugiego by takowy pożyczyć.
                          Na pewno jeden z nich ma takowy balon, drugi ma na 50%.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #28
                            Jak masz ochotę wydać niemal 3 razy więcej na pojemnik 2 razy mniejszy niż standardowy plastikowy fermentor - Twoja wola. Ale nie szukaj do tego uzasadnienia logicznego - bo nie ma
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #29
                              Nie rozumiem Twojego "czucia plastiku" i ciężko mi doradzać. Powiem co bym zrobił na Twoim miejscu - kupiłbym wiadra oraz jakiś kurs samoakceptacji a zaoszczędzona kasę przeznaczyłbym na fajne drożdże, lodówkę fermentacyjną, chłodnicę, klimatyzator do piwnicy lub coś innego, co NAPRAWDĘ może przyczynić się do powstania lepszego piwa...

                              Comment

                              • Robert13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.04
                                • 899

                                #30
                                @Marusia
                                Momencik.
                                Nie mam takiej ochoty, bo jeszcze nie ma takich fermentatorów na rynku, tylko są takie sobie wiadra do wszystkiego . Na razie sobie swobodnie dywaguję.
                                Ale moim zdaniem zrobienie takiego o pojemności 32 litrów nie kosztowałoby aż dwukrotnie więcej niz tego 16 litrowego.
                                A tutaj masz balon szklany 34 litry za 82zł:


                                Czy potrafisz wymienić jedną wadę takiego wiadra-fermentatora z blachy nierdzewnej?
                                Balon szklany-trudno go wymyć, szkło jest łatwe do uszkodzenia, względnie wysoka cena
                                wiadro plastikowe -łatwe do umycia ale nie nadaje się do zrobienia wina, dla mnie wadą jest to że jest plastikowe, względnie niska cena ale też nie jest długowieczne.

                                Czy taki nowy produkt nie znalazłby wielu klientów?


                                @Seta
                                Dziekuje za troskę.
                                Moje piwa mi smakują.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                  dadek
                                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                  2023-12-05, 00:56
                                • dadek
                                  Jičín, Chelčického 8, Pub Jičín
                                  dadek
                                  Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
                                  Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...
                                  2025-01-11, 02:32
                                • dadek
                                  Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                                  dadek
                                  Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                                  2024-10-04, 23:49
                                • dadek
                                  Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
                                  dadek
                                  Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
                                  2024-05-12, 23:57
                                • dadek
                                  Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                                  dadek
                                  Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                                  2024-04-24, 00:15
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...