Butelki - jakie dobre ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wirniq1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 18

    Butelki - jakie dobre ?

    Witam przeglądając forum i sklepy postanowiłem że zakupię zestaw http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/produkty/721 rozumiem z opisów że mając ten zestaw będę mógł się skupić już tylko na surowcach i przyjemności warzenia piwa, i tu moje pytanie, ze względu na fakt studiowania mam dostęp do niemal nieograniczonych ilości butelek popularnych przemysłowych piw. Tylko butelki jakich piw będą się nadawały do powtórnego zakapslowania z użyciem kapslownicy z wyżej wymienionego zestawu ? wyczytałem że nie wszystkie. Chodzi mi o butelki 0,5l

    Wiadomo że ideałem było by zdobycie butelek z korkiem ceramicznym ale niestety nie wiem skąd takie wziąć. Budżet mam mocno ograniczony
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Pamiętaj, że w standardowym zestawie nie ma garnka!
    Ja kapsluje wszystkie czyste butelki jakie wpadną mi w łapy. Jeśli masz możliwość przebierać to najlepiej brązowe, bez rys i grubościenne (zwrotne).

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #3
      Szczególnie polecam butelki z wysoką szyjką, np. bezzwrotne po Paulanerze, Franciszku, Corneliusie, Żywym, Złotych Lwach i innych oraz tzw. bączki ("granaty ręczne") o pojemności 0,33l po Noteckim, Łomży, Kasztelanie i innych. Buteleczki te zdecydowanie łatwiej szczelnie zakapslować czy pomocy kapslownicy dołączonej do zestawu ZacierMistrz.

      A poza tym, kapsluje wszelkie inne buteleczki, zarówno te zwrotne (Grupa Żywiec, KP, Okocim) jak i bezzwrotne (szczególnie polecam szkło po Łomrzy Eksport i Pilsnerze).

      Powodzenia przy warzeniu!

      Comment

      • Wirniq1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.04
        • 18

        #4
        No właśnie tu też mam pytanie czy mogę przygotować wszystko na raty ? podzielić składniki np na 3 części i przygotowywać je po kolei lub wręcz równolegle ? garnków po 10l mam sporo i bardzo ograniczony budżet... niestety

        Comment

        • Wirniq1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.04
          • 18

          #5
          Litewski większości z tych piw się u mnie nie uświadczy nie wspomnę ze o połowie nie słyszałem niestety w tej kwestii jestem nieznający się na rzeczy wlasnie od kolego załatwiłem butelki po żywcu i Lechu 0,5l

          Comment

          • lisiewski
            Porucznik Browarny Tester
            • 2009.12
            • 459

            #6
            Nie polecam zielonego szkła po piwie Lech Premium. Te butelki bardzo łatwo pękają podczas sterylizacji w piekarniku, więc lepiej tego nie rób. W tym przypadku lepiej będzie użyć pirosiarczanu lub innych środków chemicznych do dezynfekcji. Za to brązowe butelki po piwie Lech Pils bardzo przyjemnie się napełnia i nie pękają pod wpływem wysokich temperatur.

            Brązowe butelki po Żywcu, zwane butelkami ŻGB sprawdzają się nieźle. Nie ma z nimi problemów podczas wyparzania w piekarniku, natomiast należy pamiętać o szczelnym kapslowaniu.

            Co do garnków, to póki nie dorobisz się większego, możesz spokojnie warzyć małymi porcjami. Wówczas niestety zajmie to więcej czasu i pochłonie więcej energii. Polecam rozejrzeć się w hipermarketach. Miesiąc temu udało mi się dostać tzw. "kerfurze" garnek ze stali nierdzewnej za 79,99 PLN.
            Last edited by lisiewski; 2010-04-25, 23:52.

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #7
              Ja niczym butelek nie sterylizuję tylko myję je DOKŁADNIE. Nic nie pęka, nie mam żadnych kwasów. Piwo podczas butelkowania nie zakaża się z byle powodu, zwłaszcza jak leżakuje w niskich temperaturach.
              Nigdy też nic u mnie nie było nieszczelne. Znaczy raz mi się zdarzyło, bo nie zauważyłem podczas kapslowania uszkodzonej szyjki, ale nawet takie lekko uszkodzone kiedyś zakapslowałem, jak mi się nie chciało iść do piwnicy i było OK.
              Last edited by Seta; 2010-04-26, 08:10.

              Comment

              • wogosz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.12
                • 1007

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lisiewski
                szczególnie polecam szkło po Łomrzy Eksport i Pilsnerze
                Lisiewski, bój się Boga!
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lisiewski
                oraz tzw. bączki ("granaty ręczne") o pojemności 0,33l po Noteckim, Łomży, Kasztelanie i innych.
                Granaty ręczne to były butelki 0,33 po ś.p. Zwierzyńcu robionym w browarze w Zwierzyńcu, a te o których piszesz to rzeczywiście tzw. "bączki" czyli butelka typu Steine.
                Ja jestem zwolennikiem pieczenia butelek w piekarniku, bo jak tam pęknie mi któraś (zdarza się to ok. jedna/dwie na 100) to nie pęknie podczas refermentacji. Nie należy przesadzać tylko z temperaturą - wystarczy maks. 150 st. (od 121 st. rozpoczyna się sterylizacja) w piekarniku i nie należy gorących wystawiać np. na zimne kafelki w kuchni, bo wtedy popęka naprawdę dużo.
                Kapsluję wszystkie butelki po piwie, ale odradzam te z gwintem (przy których można odkręcić kapsel) oraz bezzwrotne 0,33 z polskich browarów, bo mają bardzo cienkie kołnierze i łatwo je ukruszyć. Butelek 0,33l a do tego z gwintem, nawet nie próbuj.

                Comment

                • ultima
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.02
                  • 29

                  #9
                  Ja za najlepsze uwazam butelki typu NRW. Sa z grubego szkla i maja wysoki kolnierz i dobrze sie je napelnia ze wzgledu na ich ksztalt.

                  Comment

                  • TomX
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 1035

                    #10
                    Co do butelek to te z niskim kołnierzem (większość popularnych piw) da się zakapslować ta kapslownicą z zestawu, ale mi przynajmniej sprawia to więcej problemów niż przy wysokim kołnierzu, czyli butelkach NRW po Amberze, Corneliusach, Paulanerach, a także flaszki po Karpackim i Śląskim (kapslują się szybko, łatwo i co najważniejsze pewnie). Nie chcąc się męczyć kupiłem w skupie za grosze 2 skrzynki takich butelek + kilkadziesiąt z własnej konsumpcji.

                    Co do garnka - poszperaj na skupach złomu. Ja swój dorwałem właśnie na złomnicy, 30-sto litrowy emaliowany (małymi obiciami i odpryskami nie ma się co przejmować, niewielką rdzę spokojnie można doszorować druciakiem) kosztował 4,50zł

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
                      Co do butelek to te z niskim kołnierzem (większość popularnych piw) da się zakapslować ta kapslownicą z zestawu, ale mi przynajmniej sprawia to więcej problemów niż przy wysokim kołnierzu, czyli butelkach NRW po Amberze, Corneliusach, Paulanerach, a także flaszki po Karpackim i Śląskim (kapslują się szybko, łatwo i co najważniejsze pewnie).
                      Kapslując gretą zrezygnowałem z butelek po Karpackim, z uwagi na dziwną i toporną prace Grety. Bałem sie uszkodzic kapslownicy, bo trzeba to robić niejako na siłę.
                      Przynajmniej miałem takie odczucia.
                      Natomiast standardowe butelki kapsluje sie mi lekko i przyjemnie.

                      Comment

                      • corrado
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.05
                        • 30

                        #12
                        a jak by zakapslować gwintowana butelke gwintowanym kapslem?? -tym po tym piwie ??

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #13
                          Gwintowane się nie nadają.

                          Comment

                          • keto
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.07
                            • 388

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                            Gwintowane się nie nadają.
                            Z powodzeniem kapslowałem takie butelki kapslownicą stołową(miękkie kapsle), żadnej butelki i kapsla nie uszkodziłem .
                            Pozdrawiam
                            Artur

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #15
                              I całkiem szczelne to było? No, ja bym się bał...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X