Porkert a konserwacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miodowy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 2

    Porkert a konserwacja

    Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie z czego jest zrobiona tarcza mieląca w Porkercie. Czy to jest kamień, czy metal. Czy może coś jeszcze innego? I jak się go konserwuje? Wie może ktoś??? Zamierzam zakupić, ale nie wiem gdzie są najlepsze ceny aby sobie go sprawić, i czy trzeba co jakiś czas wymieniać tarczę mielącą bo się zużywa?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Metal, konserwuje się tak samo jak każdą inną maszynkę do mięsa
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Mihai
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 186

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodowy Wyświetlenie odpowiedzi
      I jak się go konserwuje?
      Dobre pytanie, mój po pierwszym myciu po dwóch dniach w wielu miejscach pokrył się rdzawym nalotem, na tarczy również co wymagało trochę wysiłku by go usunąć.

      Comment

      • bogdan62
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2004.10
        • 173

        #4
        Swojego Porkerta tylko raz myłem i po myciu zaczeła pojawiać się korozja, było sporo pracy z jej usunięciem. Od tamtej pory śrutownik po użyciu jedynie wycieram suchą szmatką i przetrzymuję go w suchym miejscu bez konserwacji - zero korozji. Jeżeli ktoś decyduje się na mycie śrutownika, należy go dokładnie wysuszyć po myciu i natrzeć jakimś tłuszczem (przed śrutoweaniem tłuszcz musi być usunięty).

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #5
          Można obmieść zmiotką lub pędzlem
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • miodowy
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 2

            #6
            dzięki za radę

            Dzięki za radę. dla mnie osobiście najważniejsze to fakt że część śrutująca jest metalowa. Oznacza to że nie będę się musiał zastanawiać nad wymianą jakieś części bo się zużywa. A co do konserwacji(korozji) jakoś sobie poradzę.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodowy Wyświetlenie odpowiedzi
              A co do konserwacji(korozji) jakoś sobie poradzę.
              Pamiętam, że w dawnych czasach gdy się mieliło mięso na kotlety w domu to po umyciu maszynki rozkreconą stawiało się przy gazówce podczas gotowania aby szybko obeschła. Wtedy nic nie rdzewiało.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedzi
                Dobre pytanie, mój po pierwszym myciu po dwóch dniach w wielu miejscach pokrył się rdzawym nalotem, na tarczy również co wymagało trochę wysiłku by go usunąć.
                No i słusznie bo mycie śrutownika to nadgorliwość a wiadomo jak z nią jest
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • wg2
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2004.07
                  • 264

                  #9
                  Mam śrutownik 6 lat, nigdy go nie myję, nie konserwuję. Po użyciu kładę na półkę i zapominam do następnego mielenia. Cała filozofia.
                  GAWEŁ

                  Comment

                  • radekam
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2006.03
                    • 165

                    #10
                    Ja też go nidy nie myję. Stawiam w suchym miejscu i wszystko.
                    Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
                    W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
                    W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.

                    Comment

                    • macas
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.02
                      • 680

                      #11
                      A to się myje ???
                      Ja tylko raz myłem jak na bawełnianym rękawie pojawiła się pleśń z wilgoci, po umyciu wytarłem i do dziś jest przykręcony do stołu !!!
                      Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
                      Beniamin Franklin

                      Comment

                      • szoszon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.01
                        • 44

                        #12
                        Pytanie jak jest różnica poza ceną śrutowników Brewferm a Porkert,który kupić czekam na wasze wypowiedzi.

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pytanie jak jest różnica poza ceną śrutowników Brewferm a Porkert,który kupić czekam na wasze wypowiedzi.
                          Brewfermowy przypływa z Ameryki Południowej to i jest droższy, zasada działania ta sama co Porkerta, tyle że w porkertowej fabryce póki co hula wiatr.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X