Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie z czego jest zrobiona tarcza mieląca w Porkercie. Czy to jest kamień, czy metal. Czy może coś jeszcze innego? I jak się go konserwuje? Wie może ktoś??? Zamierzam zakupić, ale nie wiem gdzie są najlepsze ceny aby sobie go sprawić, i czy trzeba co jakiś czas wymieniać tarczę mielącą bo się zużywa?
Porkert a konserwacja
Collapse
X
-
Metal, konserwuje się tak samo jak każdą inną maszynkę do mięsaMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodowy Wyświetlenie odpowiedziI jak się go konserwuje?
Comment
-
-
Swojego Porkerta tylko raz myłem i po myciu zaczeła pojawiać się korozja, było sporo pracy z jej usunięciem. Od tamtej pory śrutownik po użyciu jedynie wycieram suchą szmatką i przetrzymuję go w suchym miejscu bez konserwacji - zero korozji. Jeżeli ktoś decyduje się na mycie śrutownika, należy go dokładnie wysuszyć po myciu i natrzeć jakimś tłuszczem (przed śrutoweaniem tłuszcz musi być usunięty).
Comment
-
-
dzięki za radę
Dzięki za radę. dla mnie osobiście najważniejsze to fakt że część śrutująca jest metalowa. Oznacza to że nie będę się musiał zastanawiać nad wymianą jakieś części bo się zużywa. A co do konserwacji(korozji) jakoś sobie poradzę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miodowy Wyświetlenie odpowiedziA co do konserwacji(korozji) jakoś sobie poradzę.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mihai Wyświetlenie odpowiedziDobre pytanie, mój po pierwszym myciu po dwóch dniach w wielu miejscach pokrył się rdzawym nalotem, na tarczy również co wymagało trochę wysiłku by go usunąć."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ja też go nidy nie myję. Stawiam w suchym miejscu i wszystko.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
A to się myje ???
Ja tylko raz myłem jak na bawełnianym rękawie pojawiła się pleśń z wilgoci, po umyciu wytarłem i do dziś jest przykręcony do stołu !!!Piwo jest dowodem, że Bóg nas kocha i pragnie naszego szczęścia.
Beniamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szoszon Wyświetlenie odpowiedziPytanie jak jest różnica poza ceną śrutowników Brewferm a Porkert,który kupić czekam na wasze wypowiedzi.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment