Pytanie Laika kompletnego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klaus1973
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 104

Pytanie Laika kompletnego

mam kilka pytań dotyczących sprzętu:
    1. dostępny tutaj w sklepie zestaw do warzenia piwa ZacierMistrz Pro + garnek jest wystarczający aby zacząć przygodę z warzeniem piwa?
    pytam się o wasze doświadczenia

2. co na początek - Brewkity??? - czy samemu spróbować zacieru
    chcę spróbować jednego i drugiego - sugestie mile widziane.

3. jak przechowujecie piwo i jak długo może stać aby nie traciło walorów smakowych

4. jaką literaturę polecacie dla laika

pozdrawiam
    Klaus1973
    nalewki dojrzewają, miód odrabia, wino jest w butelkach, a piwa jeszcze nie robiłem
    Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

Zestaw Zaciermistrz Pro + garnek min. 30 litrów w zupełności wystarcza do warzenia piwa z zacieraniem. Jedynie musisz pamiętać, żeby kupować już ześrutowane słody zanim wzbogacisz się o śrutownik.

Na pierwszy raz spokojnie można zacierać (to proste i przyjemne!), ale jeżeli wie się o co chodzi - dokładna znajomość wszystkich procesów jest tu niezbędna. Skoro chcesz spróbować i zacierania i puszek to na pierwszy raz na pewno łatwiej Ci pójdzie z brewkitem. Ewentualnie rozważ zestaw ekstraktów + chmielenie we własnym zakresie - roboty niewiele więcej niż przy zupce chińskiej a efekty podobno (sam nie próbowałem) dużo lepsze niż przy brewkitach.

Co do literatury: Przede wszystkim forum, jak lubisz słowo drukowane to na rynku jest co najmniej kilka dobrych poradników piwowarskich. Ja bazuję na wiedzy z forum i warzę z powodzeniem od 2 miesięcy

Co do przechowywania piwa nie mam jeszcze dość doświadczenia, ale podobno domowe piwo może stać latami

Comment

• noodles
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.09
      • 700

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klaus1973 Wyświetlenie odpowiedzi
      4. jaką literaturę polecacie dla laika

Koniecznie to:

Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem.
      Moja kolekcja podstawek

Comment

• klaus1973
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 104

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika noodles Wyświetlenie odpowiedzi

serdeczne dzięki za tego linka
        rozjaśnia i rozjaśnia się w głowie

cudowna sprawa własne piwo

saluti browarbizowcy
        klausini
        Przegląd moich etykiet - piwa już zabutelkowane

Comment

Przetwarzanie...
        X