Kocioł zacierny 29L elektryczny?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czarnydlk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 29

Kocioł zacierny 29L elektryczny?

Witam. Co sądzicie o tym kociołku zacierno-warzelnym?

Ktoś ma może podobny lub taki sam i może się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności? Na razie mam za sobą 3 warki jedna w pełni udana i skonsumowana druga w butelkach i trzecia na burzliwej. Chce zakupić właśnie coś większego do warzenia i zacierania bo narazie korzystam z lekko ponad 20 l garnka emaliowanego i nie ma co ukrywać ale mam ograniczone możliwości a marzy mi sie porterek ;-) Dzięki za odpowiedzi i rady ;p

pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam. Co sądzicie o tym kociołku zacierno-warzelnym?

Ktoś ma może podobny lub taki sam i może się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności? Na razie mam za sobą 3 warki jedna w pełni udana i skonsumowana druga w butelkach i trzecia na burzliwej. Chce zakupić właśnie coś większego do warzenia i zacierania bo narazie korzystam z lekko ponad 20 l garnka emaliowanego i nie ma co ukrywać ale mam ograniczone możliwości a marzy mi sie porterek ;-) Dzięki za odpowiedzi i rady ;p

pozdrawiam
    Sądzimy, że podobne w Lidlu kosztują 100-150zł. Niedługo sezon na owoce, to może znowu rzucą jako pasteryzator do przetworów. Generalnie sprzęt spoko, zwłaszcza jeśli masz problem z kuchenką, nie masz gazu, itd.

EDIT:wrzuć w wyszukiwarkę "kociołek z Lidla" i wszystko będziesz wiedział.
    Last edited by kopyr; 2010-05-24, 21:22.
    blog.kopyra.com

Comment

• czarnydlk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.03
      • 29

No właśnie wiem że to coś 'ala' kociołek z lidla. W sumie to i tak teraz nie będę nic warzył bo wyjeżdżam za granice więc nie ma sensu wyrzucać na razie pieniędzy w błoto. A nóź tak jak mówisz pojawi się w lidlu "za grosze". Gdyby ktoś coś znalazł takiego w niższej cenie to byłbym wdzięczny ;-) Dzięki i pozdrawiam

Comment

• orix
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.05
        • 2

Jak kogoś interesuje zakup takiego kociołka to właśnie się pojawiły w lidlu, byłem dziś i widziałem że są tylko cena jest trochę większa kosztuje 239 pln

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

hehe, i tylko po to się zalogowałeś aby tą wspaniałą wiadomość przekazać?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• orix
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.05
            • 2

Zalogowałem się żeby poczytać sobie forum i wchłonąć trochę potrzebnej wiedzy na temat ważenia piwa bo właśnie przymierzam się do pierwszego zacierania i pomyślałem sobie że komuś może się przydać ta informacja.

Comment

No i super. Wlasnie wybieram sobie taki kociołek - gdybym mieszkał w PL, to dzieki twojej informacji skoczyłbym sobie do Lidla i warzył nieco mniejsze warki. Niestety w Irlandii widocznie nikt weków nie robi i nie sprzedają takowych... Szarpnę się chyba na wersję 40 litrową, "nieco" drożej - 130 funtów z UK...

Comment

• czarnydlk
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 29

a gdzie w UK masz takie cuda? BO ja właśnie się wybieram do angli więc może tam bym zakupił takiego 40 l "przyjaciela" :-) a co do tego z lidla to dzisiaj jade go obejrzeć ;p. Jak są za 230 to nie ma co czekać ;P

Comment

• czarnydlk
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.03
                  • 29

No ładnie wygląda :-) w wolnej chwili przejże opinie ;-) Tak troche nie na temat ale nie będę nowego zakładał. Robiłem pszeniczne z BA. Blg początkowe wyszło trochę niskie bo 10,5 po burzliwej piwo trochę wydaje się być wpdniste ;/ w smaku wszystko ok tylko ten posmak wody bardzo widoczne. najprawdopodobniej przesadziłem z wodą. Co można zrobić żeby uratowąć piwko ? może rozrobić ekstrakt słodowy i dodać do piwa na cichej ? tak żeby podnieść o dwa stopnie? Po burzliwej 3 blg. Dzięki za pomoc ;-) pozdrawiam i najlepszego wszystkim z okazji dnia piwowara ;-)
                  Last edited by czarnydlk; 2010-05-25, 11:49.

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23960

Załóż jednak proszę nowy wątek.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• sebanek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.02
                      • 178

Do warzenia pewnie się nada, ale do zacierania raczej nie - za chudy, za wysoki. Warto sprawdzić czy aby w środku nie ma grzałki elektrycznej na wierzchu.

Comment

• czarnydlk
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.03
                        • 29

No właśnie też mi się wydaje trochę za wysoki. Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek. Dziś jadę do lidla i zobaczy kociołek jeżeli jest. Rozejrze się także w UK jak będę może wyszukam coś odpowiedniego. P.S Już stworzyłem nowy temat ;-). Pozdrawiam i dzięki.

Comment

• sebanek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.02
                          • 178

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk Wyświetlenie odpowiedzi
                          No właśnie też mi się wydaje trochę za wysoki. Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek. Dziś jadę do lidla i zobaczy kociołek jeżeli jest. Rozejrze się także w UK jak będę może wyszukam coś odpowiedniego. P.S Już stworzyłem nowy temat ;-). Pozdrawiam i dzięki.
                          Pewnie zanim wrócisz z UK to w Lidlu już nie będzie kociołków - zwykle rozchodzą się w kilka dni.

Comment

"Warto sprawdzić czy aby w środku nie ma grzałki elektrycznej na wierzchu."

Nie ma, jest ukryta.

"Do warzenia pewnie się nada, ale do zacierania raczej nie - za chudy, za wysoki."

A czemu to przeszkadza?

"Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek."

Albo mniejszych, a mocniejszych :-)

Comment

Przetwarzanie...
                            X