Kocioł zacierny 29L elektryczny?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • czarnydlk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 29

Kocioł zacierny 29L elektryczny?

Witam. Co sądzicie o tym kociołku zacierno-warzelnym?

Ktoś ma może podobny lub taki sam i może się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności? Na razie mam za sobą 3 warki jedna w pełni udana i skonsumowana druga w butelkach i trzecia na burzliwej. Chce zakupić właśnie coś większego do warzenia i zacierania bo narazie korzystam z lekko ponad 20 l garnka emaliowanego i nie ma co ukrywać ale mam ograniczone możliwości a marzy mi sie porterek ;-) Dzięki za odpowiedzi i rady ;p

pozdrawiam
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk
    Witam. Co sądzicie o tym kociołku zacierno-warzelnym?

Ktoś ma może podobny lub taki sam i może się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności? Na razie mam za sobą 3 warki jedna w pełni udana i skonsumowana druga w butelkach i trzecia na burzliwej. Chce zakupić właśnie coś większego do warzenia i zacierania bo narazie korzystam z lekko ponad 20 l garnka emaliowanego i nie ma co ukrywać ale mam ograniczone możliwości a marzy mi sie porterek ;-) Dzięki za odpowiedzi i rady ;p

pozdrawiam
    Sądzimy, że podobne w Lidlu kosztują 100-150zł. Niedługo sezon na owoce, to może znowu rzucą jako pasteryzator do przetworów. Generalnie sprzęt spoko, zwłaszcza jeśli masz problem z kuchenką, nie masz gazu, itd.

EDIT:wrzuć w wyszukiwarkę "kociołek z Lidla" i wszystko będziesz wiedział.
    Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2010-05-24, 21:22.
    blog.kopyra.com

Comment

• czarnydlk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.03
      • 29

No właśnie wiem że to coś 'ala' kociołek z lidla. W sumie to i tak teraz nie będę nic warzył bo wyjeżdżam za granice więc nie ma sensu wyrzucać na razie pieniędzy w błoto. A nóź tak jak mówisz pojawi się w lidlu "za grosze". Gdyby ktoś coś znalazł takiego w niższej cenie to byłbym wdzięczny ;-) Dzięki i pozdrawiam

Comment

• orix
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.05
        • 2

Jak kogoś interesuje zakup takiego kociołka to właśnie się pojawiły w lidlu, byłem dziś i widziałem że są tylko cena jest trochę większa kosztuje 239 pln

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

hehe, i tylko po to się zalogowałeś aby tą wspaniałą wiadomość przekazać?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• orix
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.05
            • 2

Zalogowałem się żeby poczytać sobie forum i wchłonąć trochę potrzebnej wiedzy na temat ważenia piwa bo właśnie przymierzam się do pierwszego zacierania i pomyślałem sobie że komuś może się przydać ta informacja.

Comment

• alkos

No i super. Wlasnie wybieram sobie taki kociołek - gdybym mieszkał w PL, to dzieki twojej informacji skoczyłbym sobie do Lidla i warzył nieco mniejsze warki. Niestety w Irlandii widocznie nikt weków nie robi i nie sprzedają takowych... Szarpnę się chyba na wersję 40 litrową, "nieco" drożej - 130 funtów z UK...

Comment

• czarnydlk
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.03
                • 29

a gdzie w UK masz takie cuda? BO ja właśnie się wybieram do angli więc może tam bym zakupił takiego 40 l "przyjaciela" :-) a co do tego z lidla to dzisiaj jade go obejrzeć ;p. Jak są za 230 to nie ma co czekać ;P

Comment

• alkos

najtaniej tu:

i tu:

I jeszcze opinia:

Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2010-05-25, 11:10.

Comment

• czarnydlk
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.03
                    • 29

No ładnie wygląda :-) w wolnej chwili przejże opinie ;-) Tak troche nie na temat ale nie będę nowego zakładał. Robiłem pszeniczne z BA. Blg początkowe wyszło trochę niskie bo 10,5 po burzliwej piwo trochę wydaje się być wpdniste ;/ w smaku wszystko ok tylko ten posmak wody bardzo widoczne. najprawdopodobniej przesadziłem z wodą. Co można zrobić żeby uratowąć piwko ? może rozrobić ekstrakt słodowy i dodać do piwa na cichej ? tak żeby podnieść o dwa stopnie? Po burzliwej 3 blg. Dzięki za pomoc ;-) pozdrawiam i najlepszego wszystkim z okazji dnia piwowara ;-)
                    Ostatnia zmiana dokonana przez czarnydlk; 2010-05-25, 11:49.

Comment

• ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24016

Załóż jednak proszę nowy wątek.
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• sebanek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.02
                        • 178

Do warzenia pewnie się nada, ale do zacierania raczej nie - za chudy, za wysoki. Warto sprawdzić czy aby w środku nie ma grzałki elektrycznej na wierzchu.

Comment

• czarnydlk
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.03
                          • 29

No właśnie też mi się wydaje trochę za wysoki. Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek. Dziś jadę do lidla i zobaczy kociołek jeżeli jest. Rozejrze się także w UK jak będę może wyszukam coś odpowiedniego. P.S Już stworzyłem nowy temat ;-). Pozdrawiam i dzięki.

Comment

• sebanek
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.02
                            • 178

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika czarnydlk
                            No właśnie też mi się wydaje trochę za wysoki. Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek. Dziś jadę do lidla i zobaczy kociołek jeżeli jest. Rozejrze się także w UK jak będę może wyszukam coś odpowiedniego. P.S Już stworzyłem nowy temat ;-). Pozdrawiam i dzięki.
                            Pewnie zanim wrócisz z UK to w Lidlu już nie będzie kociołków - zwykle rozchodzą się w kilka dni.

Comment

• alkos

"Warto sprawdzić czy aby w środku nie ma grzałki elektrycznej na wierzchu."

Nie ma, jest ukryta.

"Do warzenia pewnie się nada, ale do zacierania raczej nie - za chudy, za wysoki."

A czemu to przeszkadza?

"Ponadto to jest 40 litrów więc raczej do robienia większych warek."

Albo mniejszych, a mocniejszych :-)

Comment