Sprzet na start :)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • komprez
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 15

    Sprzet na start :)

    Witajcie !

    Postanowiłem w końcu skompletować sprzęt do brew-kitów jak na razie ...

    Oto co mi się nasunęło :

    - fermentator na burzliwą
    - fermentator na cichą
    - kranik
    - rurka fermentacyjna
    - rurka do zlewania

    - kapslownica
    - kapsle

    - areometr
    - środek do dezynfekcji

    W co jeszcze warto się zaopatrzyć ?
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Termometr może się przydać, byś potem nie drżał czy nie wsypałeś drożdży do zbyt gorącej brzeczki i ich nie ukatrupiłeś, jak fermentacja będzie wolniej startowała.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • komprez
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.03
      • 15

      #3
      OK - fakt zapomniałem dopisać bo mam swój elektroniczny (własny projekt z termostatem)

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Rurka fermentacyjna nie jest konieczna w domowym piwowarstwie, ale są różne szkoły - o szczegółach możesz poczytać m.in. tu od postu 14 (to tak z ostatnich tematów z rurką, które pamiętam).
        Last edited by Maggyk; 2010-06-08, 14:23.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          #5
          Rurki są zbędne, bardziej potrzebne są wężyki.
          Jak masz kasę wziąłbym jeszcze jeden fermentator - dwa do fermentacji i trzeci tylko do rozlewu (z kranikiem). Można z dwoma, ale kranik to częsta przyczyna zakażeń.
          Garnek jakiś masz?

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #6
            Wlasnie miałem napisać, że 3 fermentatory to minimum niezależnie czy robi sie piwo z puszek czy zaciera.
            Zawsze potrzebny jest dodatkowy pojemnik by, a to brudne butelki (i czasem wężyki) wymoczyć w ACE lub w roztworze sody kaustycznej, a to by mieć zawsze gotowy roztwór pirosiarczynu by dezynfekować wężyki, zaworki do rozlewu czy same butelki lub inne przybory piwowarskie.
            Poza tym mając 3 sztuki, ta dodatkowa szybko się zwróci korzystając kilka razy z czystego osadu drożdzowego po fermentacji cichej.
            Drożdze mają swoją cenę od 6zł, poprzez 12-15zł, aż do 30-42zł.

            Comment

            • komprez
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.03
              • 15

              #7
              Super dzięki za informacje ale że tak spytam po co trzeci fermentator ?
              Skoro mam brewkita to sa w nim drożdze i nie potrzeba ich odzyskiwać ....
              jeśli chodzi o fermentacje cichą to chodzi o to że jak przeleję do trzeciego fermetnatora
              to będzie mniej osadu ? a co wtedy z drożdzami ? nie zostaną też odfiltrowane ?

              I jak jest z tymi polepszaczami ... Jest coś takiego jak Brew Enhancer 2 czy coś takiego
              kosztuje to ok 30pln za 1kg ... widziałem też inne i wkońcu sam nie wiem czego użyć
              jakbyście doradzili

              Comment

              • Robert13
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.04
                • 899

                #8
                Są tez dostępne puszki bez drożdży:
                Witamy w sklepie piwowarów dla Piwowarów! Polecamy szeroki asortyment produktów do warzenia piwa w domu. Szczególnie polecamy nasze wielokrotnie wypróbowane zestawy surowców. Jeśli wiesz dokładnie czego potrzebujesz, proponujemy przejść na listę wszystkich produktów "szybkie zamawia


                Pozostałe argumenty za trzecim wiadrem pozostają bez zmian. Nie będe się powtarzał i jesli Cię to nie przekonuje, to kup dwa fermentatory.
                Na pozostałe wątpliwości niech odpowiedzą ci co się lepiej znają...

                Comment

                • jaozyrys
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.10
                  • 154

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika komprez Wyświetlenie odpowiedzi
                  Super dzięki za informacje ale że tak spytam po co trzeci fermentator ?
                  kolega Robert preferuje system: burzliwa bez kranika, cicha bez kranika, rozlew z kranikiem.
                  ja jestem wygodny i używam tylko fermentatorów z kranikiem, raczej nic mnie nie przekona do zabawy z wężykami. tzn. mam jeden króŧki, który podłączam do kranika żeby piwa nie natleniać przy przelewaniu. nie rozumiem argumentu z drożdżami, bo je można zbierać bez względu na ilość posiadanych fermentatorów, o ile są tego warte :P

                  ten polepszacz to mieszanka suchego ekstraktu i glukozy. lepszy niż sam cukier, gorszy niż sam ekstrakt
                  Last edited by jaozyrys; 2010-06-09, 20:20.

                  Comment

                  • komprez
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.03
                    • 15

                    #10
                    powiedz mi kolego jaki ekstrakt polecasz ?

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #11
                      @jaozyrys

                      Zgadza się, że preferuję taki system. Za dużo pracy w to wkładam, bym ryzykował zakażenie.

                      Co do napowietrzania młodego piwa, to mam własne obserwacje.

                      Pewnie naraże się "starszym i mądrzejszym", ale mam obserwacje z ktorych wynika, że średnie czy duże napowietrzenie jest równie złe co zupełny jego brak -po prostu piwo wowczas potwornie długo nagazowuje się i później dojrzewa w butelce.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X