Liofilizator do drożdzy

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mumin_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.10
    • 109

Liofilizator do drożdzy

Wygląda na to, że do pracy będziemy kupować liofilizator. Przeznaczenie - próbki biologiczne (białka), lekarstwa (w tym "chemia" onkologiczna) itp. Pytanie do fachowców: na jakie parametry należy zwrócić uwagę, żeby nadawał się również do zastosowań piwowarskich (znaczy do drożdży)? Oczywiście nie będzie to priorytet, ale jeśli spośród kilku podobnych i w podobnej cenie jeden się nada a inny nie, to będzie dodatkowe kryterium oceny.
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

Pojechałeś po bandzie z tym pytaniem Ciekawy jestem czy na tym forum jest ktoś, kto zna się na liofilizacji drożdży.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

A po co ci suszyć drożdże?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

Pewnie po to, że liofilizaty mogą być przechowywane w warunkach pokojowych przez długie lata.

Mumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat. Np. na szybko znalazłem protokół liofilizacji kultur drożdżowych, ale dostęp jest płatny - w pracy mam dostęp do różnych czasopism naukowych więc może uda mi się go ściągnąć
        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Mumin_
          • 2007.10
          • 109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
          Mumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat.
          Super, wystarczą namiary na czasopisma -- angielski, rosyjski, polski, od biedy niemiecki -- resztę już sobie sam znajdę (chyba że jakieś egzotyczne, do których dostępu nie będzie, to się zgłoszę )
          Ostatnia zmiana dokonana przez Mumin_; 2010-07-01, 00:28.

Comment

• GaGacek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2004.08
            • 96

Leki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.
            Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2010-07-01, 06:28.
            [...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
            Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_
              Super, wystarczą namiary na czasopisma -- angielski, rosyjski, polski, od biedy niemiecki -- resztę już sobie sam znajdę (chyba że jakieś egzotyczne, do których dostępu nie będzie, to się zgłoszę )
              No właśnie ja szukam głównie wśród tych bez darmowego dostępu. Mnie też to zainteresowało, a liofilizator w pracy mamy

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek
              Leki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.
              Nie przeniknie, wystarczy że do drożdży będą używane inne pojemniki niż do leków
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Mumin_
                • 2007.10
                • 109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                No właśnie ja szukam głównie wśród tych bez darmowego dostępu. Mnie też to zainteresowało, a liofilizator w pracy mamy
                Nie musi być darmowy, pracuję na uniwersytecie, więc jakieś tam subskrypcje mamy (czasopisma naukowe, z branżowymi może być gorzej), tylko nie wiem za bardzo, czego szukać

Comment

• Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

Aaa, trzeba było tak od razu

http://www.springerlink.com/content/p5331440661g3221/ - to pewnie byłoby najlepsze

http://www.beer-brewing.com/beer-bre...aintenance.htm - czyli, że stosuje się tą metodę w piwowarstwie
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment