Wygląda na to, że do pracy będziemy kupować liofilizator. Przeznaczenie - próbki biologiczne (białka), lekarstwa (w tym "chemia" onkologiczna) itp. Pytanie do fachowców: na jakie parametry należy zwrócić uwagę, żeby nadawał się również do zastosowań piwowarskich (znaczy do drożdży)? Oczywiście nie będzie to priorytet, ale jeśli spośród kilku podobnych i w podobnej cenie jeden się nada a inny nie, to będzie dodatkowe kryterium oceny.
Liofilizator do drożdzy
Collapse
X
-
A po co ci suszyć drożdże?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pewnie po to, że liofilizaty mogą być przechowywane w warunkach pokojowych przez długie lata.
Mumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat. Np. na szybko znalazłem protokół liofilizacji kultur drożdżowych, ale dostęp jest płatny - w pracy mam dostęp do różnych czasopism naukowych więc może uda mi się go ściągnąćJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MasonMumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat.)
Ostatnia zmiana dokonana przez Mumin_; 2010-07-01, 00:28.
Comment
-
-
Leki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.Ostatnia zmiana dokonana przez GaGacek; 2010-07-01, 06:28.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziSuper, wystarczą namiary na czasopisma -- angielski, rosyjski, polski, od biedy niemiecki -- resztę już sobie sam znajdę (chyba że jakieś egzotyczne, do których dostępu nie będzie, to się zgłoszę)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedziLeki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie ja szukam głównie wśród tych bez darmowego dostępu. Mnie też to zainteresowało, a liofilizator w pracy mamy
Comment
-
-
Aaa, trzeba było tak od razu
http://www.springerlink.com/content/p5331440661g3221/ - to pewnie byłoby najlepsze
http://www.beer-brewing.com/beer-bre...aintenance.htm - czyli, że stosuje się tą metodę w piwowarstwieJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment