Wygląda na to, że do pracy będziemy kupować liofilizator. Przeznaczenie - próbki biologiczne (białka), lekarstwa (w tym "chemia" onkologiczna) itp. Pytanie do fachowców: na jakie parametry należy zwrócić uwagę, żeby nadawał się również do zastosowań piwowarskich (znaczy do drożdży)? Oczywiście nie będzie to priorytet, ale jeśli spośród kilku podobnych i w podobnej cenie jeden się nada a inny nie, to będzie dodatkowe kryterium oceny.
Liofilizator do drożdzy
Collapse
X
-
A po co ci suszyć drożdże?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pewnie po to, że liofilizaty mogą być przechowywane w warunkach pokojowych przez długie lata.
Mumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat. Np. na szybko znalazłem protokół liofilizacji kultur drożdżowych, ale dostęp jest płatny - w pracy mam dostęp do różnych czasopism naukowych więc może uda mi się go ściągnąćJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MasonMumin - jeśli wytrzymasz do jutra to znajdę Ci trochę danych na ten temat.Last edited by Mumin_; 2010-07-01, 00:28.
Comment
-
-
Leki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.Last edited by GaGacek; 2010-07-01, 06:28.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziSuper, wystarczą namiary na czasopisma -- angielski, rosyjski, polski, od biedy niemiecki -- resztę już sobie sam znajdę (chyba że jakieś egzotyczne, do których dostępu nie będzie, to się zgłoszę )
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaGacek Wyświetlenie odpowiedziLeki onkologiczne są nie jednokrotnie lekami mutagennymi. Nie chodzi mi że coś się drożdżom stanie ale że przeniknie do nich po czym Ty/Ja spożyjemy "to" z piwem.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziNo właśnie ja szukam głównie wśród tych bez darmowego dostępu. Mnie też to zainteresowało, a liofilizator w pracy mamy
Comment
-
-
Aaa, trzeba było tak od razu
http://www.springerlink.com/content/p5331440661g3221/ - to pewnie byłoby najlepsze
http://www.beer-brewing.com/beer-bre...aintenance.htm - czyli, że stosuje się tą metodę w piwowarstwieJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment