Braumeister Speidel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bulipunk
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.11
    • 94

Braumeister Speidel

Witam,

Poważnei zastanawiam się ostatnio nad zakupem BM. Chciałbym jednak popytać szanownych koleżanki i kolegów czy jest to na tyle pomocne, wygodne i wydajne urządzenie że warto je kupić. Cena jest nie mała więc przed takim zakupem trzeba poważnie się zastanowic. Nieznam natomiast nikogo kto takiego majstra posiada by wprosić się i obejżeć...

Dziękuję za jakiekolwiek rady podpowiedzi i opinie.

BULI
    Michał-BULI-Nowak

I said firmly "NO" for any alcohol... but it doesn't listen me :) and I am happy with it :)
  • wbl
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 19

1. BM nie posiadam, zastanawiałem się ale przy obecnym kursie euro cena jest dla warunków domowych bez sensu, przy czym myślałem raczej o wersji 50l bo cena 20l to już zupełny kosmos
    2. Zdecydowałem sie na home made zestaw czyli:
    - kociołek z lidla (150pln)
    - silnik od wycieraczek 12V jako napęd mieszadła ok. 40 pln
    - sterownik na atmedze8+czujnik dsb1820+zasilanie mieszadła ok. 450pln (płytkę z procesorem kupiłem na www.atmega8.pl, oprogramowanie we własnym zakresie, dodatkowe paści takie jak wtyki, kabelki, obudowy. transformatory w lokalnym sklepie e lektronicznym- jeśli nie masz ochoty sam się bawić w sterownik i zasilanie mieszadła pogadaj z Sunriverem, gość jest z Opola i dostępny jest na stronie www.sunriver.psp29.opole.pl, pisał że zrobił komuś sterownik do browaru domowego)
    - mechaniczna część mieszadła to koszt ok. 100-200 pln (dokładnie nie wiem bo ten kawałek zrobił dostałem w ramach dobrej współpracy
    - filtrator z oplotu + zawór do kociołka i złączki to ok. 60-70pl
    - gar emaliowany 40l żeby nie chmielić na prądzie tylko gazie ok. 150pln

czyli w granicach 1100-1300pln masz zestaw o podobnej funkcjonalności co 20l BM
    Last edited by wbl; 2010-08-17, 19:17.

Comment

• przemko3333
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.05
      • 6

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bulipunk Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam,

Poważnei zastanawiam się ostatnio nad zakupem BM. Chciałbym jednak popytać szanownych koleżanki i kolegów czy jest to na tyle pomocne, wygodne i wydajne urządzenie że warto je kupić. Cena jest nie mała więc przed takim zakupem trzeba poważnie się zastanowic. Nieznam natomiast nikogo kto takiego majstra posiada by wprosić się i obejżeć...

Dziękuję za jakiekolwiek rady podpowiedzi i opinie.

BULI
      To zależy co lubisz? Mieć garnek i łychę i mieszając nie przegrzać(albo nie przypalić) do tego mieć filtrator i jakieś gary do wysładzania.A w między czasie wywalić słodziny, umyć gar i w nim chmielić?(zajmuje to ok.8godz.) Albo kupić Braumeistera, wlać wodę, zaprogramować(komputer), wsypać słód i czekać bezstresowo na skuteczny koniec, podnieść wewnętrzny zasobnik na parę min. i po filtracji. Praktycznie w trakcie zaczynasz chmielić. Na tym forum nazywa się to fanaberia, dla mnie już nie długo osiągalny luxus(za ok 2000zł można zrobić moim zdaniem lepszą kopię (opartą na kegu, sterowniku od boleckiego i wkładzie kominowym plus drobnostki) bo coś takiego buduję.
      Wybór należy tylko do ciebie, bo mieszanie łychą też jest ponoć fajne.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemko3333 Wyświetlenie odpowiedzi
        (zajmuje to ok.8godz.)
        Najwyżej 6 godzin, już nie demonizuj

Wybór należy tylko do ciebie, bo mieszanie łychą też jest ponoć fajne.
        Dobrze, że dodałeś, bo dla mnie na przykład zupełnie nie jest fajne włączenia guzika i pójścia na spacer. Tak to ja kompromisowo chleb robię, a już mnie jeden kolega zrąbał w temacie piekarniczym
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• bielok
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 338

Cześć

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak to ja kompromisowo chleb robię, a już mnie jeden kolega zrąbał w temacie piekarniczym
          Nie dramatyzuj

Wracając do tematu - każdy robi jak lubi - jedni mają zautomatyzowane sprzęty, inni mieszają łyżka, inni są gdzieś pośrodku.
          W poniedziałek przychodzi o mnie znajomy patrzeć jak się warzy piwo - trzeba mu pokazać wszystko od podstaw, jeśli będzie chciał to sam się zdecyduje na zautomatyzowanie produkcji.
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

Comment

• przemko3333
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.05
            • 6

Najwyżej 6 godzin, już nie demonizuj

Dobrze, że dodałeś, bo dla mnie na przykład zupełnie nie jest fajne włączenia guzika i pójścia na spacer. Tak to ja kompromisowo chleb robię, a już mnie jeden kolega zrąbał w temacie piekarniczym
            No w sumie jak na palcach dokładnie policzyłem to mi też ok 6 godz. wychodzi
            Ale z tym guzikiem to nie tak, bo na spacer bym nigdy nie wyszedł, bo mnie taka automatyka za bardzo kręci( tak jak niektórych łycha ) po prostu będę siedział, coś popijał i się podniecał że potrafiłem prawie sam zrobić taką machinę.

Comment

• Pszeniczny
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.11
              • 14

Czesc.
              Czy ktos 3miasta warzy Braumeisterem?
              Pzdr

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Ale z tym guzikiem to nie tak, bo na spacer bym nigdy nie wyszedł, bo mnie taka automatyka za bardzo kręci( tak jak niektórych łycha ) po prostu będę siedział, coś popijał i się podniecał że potrafiłem prawie sam zrobić taką machinę.
                A widzisz - to co innego niż kupić, tu wchodzi w grę satysfakcja z wykonania

Pszeniczny - ktoś z 3city mi się kojarzy - ale kto... Piotrrat?

www.wrowar.com.pl

Comment

• Pszeniczny
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2009.11
                  • 14

Pszeniczny - ktoś z 3city mi się kojarzy - ale kto... Piotrrat?
                  No wlasnie nie wiem. Nic mi sie nie kojarzy.

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

No to właśnie Ci podpowiedziałam - napisz do Piotrrata PW, to się upewnisz.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

Skontaktowałem się z Piotrem i muszę nieco zdementować tę wiadomość. Piotrrat owszem ma sprzęt, tyle że własnej produkcji, na 50 litrów.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• piotrrat
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.11
                        • 730

Tak to pawda zrobiłem sobie taką maszynkę na warke 50l.
                        Jak ktoś chętny to może sobie podjechać i pooglądać.

Comment

• piotrrat
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2002.11
                          • 730

Mam co prawda jeszcze małe problemy techniczne ale pare warek już poszło.

Comment

• Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

O wywołałem kolegę do komputera. Myślałem, że przynajmniej do popołudnia jesteś bez dostępu. Chętnie bym kiedyś wpadł na "pokaz" warzenia

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Pszeniczny
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2009.11
                              • 14

No ja zaczynam przygode z 50l Braumeisterem. Chcialem pogadac z kims kto juz dzialal na takim sprzecie, zeby uniknac jakis ew. bledow. Najlepiej z 3miasta badz okolic. Z tego co sie orientuje, to Krzysztof Zach juz jakis czas dziala na tym sprzecie. Czy jest tu na forum?

Comment

Przetwarzanie...
                              X