Zamiennik worka zaciernego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wesolcmg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 78

    #1

    Zamiennik worka zaciernego

    Witam serdecznie w weekendowy poranek
    Tak sobie myślałem ostatnio jaki sprzęt zakupić i zrobić co zacierania itd.
    Znalazł się worek zacierny w moim pomyśle jednak cena mnie jak na razie odpycha
    Jednakże mam pytanko czy nie mogłaby być pielucha naciągnięta na garnek tak aby wraz ze słodami nie dotykało dna(ewentualnie jakąś podstawkę bym zrobił na dnie aby się nic przypadkiem nie przypaliło).
    Przez pieluchę niektórzy filtrują więc może i zacierać by szło a z wysładzaniem nie byłoby problemów bo by się odhaczyło od garnka i na cedzak
    Tylko czy pielucha może być użyta do zacierania? (nówka oczywiście nie osiurana)
    Pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Filtr z oplotu.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • wesolcmg
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 78

      #3
      Kombinuje żeby tyle nie przelewać

      Comment

      • admiro
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 248

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg
        Kombinuje żeby tyle nie przelewać
        Można zamontować filtr z rurek miedzianych wewnątrz gara, zacierasz w nim, na koniec odkręcasz kran i filtracja trwa.
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • wesolcmg
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 78

          #5
          Czyli muszę przelać do następnego gara(pojemnika) a tak bez przelewania tylko wyciągnąć w pieluszce całą zawartość i nad mniejszym garnkiem w spokoju wysładzam na sitku
          Tylko jak z tą pieluchą

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg
            tylko wyciągnąć w pieluszce całą zawartość i nad mniejszym garnkiem w spokoju wysładzam na sitku
            Tylko jak z tą pieluchą
            Bzdury, nie da się tak.

            Jak nie chce ci się popracować przy warzeniu to lepiej nic nie rób. Szkoda czasu.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • wesolcmg
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 78

              #7
              To też się pytam a powód może ktoś podać
              Nie mów że mi się nie chce bo chcę ale jak pracować to pracować a nie czekać i marnować czas na filtrację jeśli można to zrobić szybciej

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wesolcmg
                To też się pytam a powód może ktoś podać
                Nie mów że mi się nie chce bo chcę ale jak pracować to pracować a nie czekać i marnować czas na filtrację jeśli można to zrobić szybciej
                Nie da się szybciej, nie da się wysłodzić 4,5kg słodu na sitku.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  Można śmiało zacierać w garnku wyłożonym pieluchą ale poprzez podgrzewanie zacieru za pomocą dolewania wrzątku lub tzw. metodą "angielską" Zobacz temat o lodówce turystycznej wykorzystywanej do zacierania. To da Ci jakiś obraz tego co mam na myśli. Po zacieraniu wiążesz na górze i podwieszasz a wysładzanie wężykiem lub lejkiem przez jakiś otwór na górze.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    Po zacieraniu wiążesz na górze i podwieszasz a wysładzanie wężykiem lub lejkiem przez jakiś otwór na górze.
                    no, i ręce poparzone gdy zaczniesz lać wodę o temp. 75st C.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      #11
                      Ja przez dobrych kilka warek stosowałem filtrator z rurki miedzianej, zanurzałem go po zacieraniu, przerwa na ułożenie złoża filtracyjnego i filtracja. Bez przelewania, na zdjęciach wykonanie pod kega 50 litrów z fają przelewową, wyeliminowałem problem zaginającej się rurki na brzegu kega (filtr dla zaprzyjaźnionego browaru "szopi" )
                      Attached Files

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • toh11
                        Cobra CB 3 - wyłącza się podczas zacierania (problem)
                        toh11
                        Jak w temacie, podczas zacierania (moc 1800 W, 30 min. pracy) wyłącza się kociołek. Kociołek nie jest gorący.
                        Spotkał się ktoś z takim problemem ? jak go rozwiązaliście? Zaznaczam że gwarancja już dawno minęła .
                        2020-01-11, 12:41
                      • lagger8
                        zamiennik do złączek john guest?
                        lagger8
                        Witam. Jakie polecacie zamienniki do złączek JG i czy warto stosować zamienniki czy lepiej kupić JG?
                        2020-05-24, 18:05
                      • muchor
                        jakieś wskazówki, z czego zrobić mieszadło do garnka zaciernego?
                        muchor
                        Cześć,

                        Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...
                        2019-07-31, 12:12
                      • Gdina
                        Nieosiągnięta temp. zacierania (lodówka)
                        Gdina
                        Czytałem ,czytałem, kilka warek z brewkitów.Dzisiaj zacieranie na poważnie, chociaż trochę spontaniczne i z przymusu czasowego, powiedzmy, że testowe.. Poszło całkiem nieźle, jeśli chodzi o czas, wysładzanie(filtr z naciętych rurek PVC). Niestety w lodówce temp. początkowa po dodaniu...
                        2017-02-07, 17:13
                      • kurek93
                        Pszenica z błędami.
                        kurek93
                        Witam.
                        Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                        • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                        • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                        • słód Weyermann®
                        ...
                        2023-01-13, 10:28
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...