Przeglądając oferte sklepów wszędzie są do kupienia fermentatory 33l,pytanie gdzie można kupić 40 litrowe lub większe.
Fermentor
Collapse
X
-
-
A fermentuj se ile chcesz.Byleś nie siał tego fermentu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziW kwestii nazwy. Jest FERMENTOR, nie fermentator. Tak jak jest fermentować, a nie fermentatować
Comment
-
-
Obie nazwy są używane równolegle, nie wiem, o co się tu spierać.
PS. Słownik online PWN nie ma na swojej liście żadnej z tych nazw
Edit: jeszcze cytat z Wiki:
"W XIX wieku, podczas studiów nad fermentacją cukrów do alkoholu przeprowadzaną przez drożdże, Louis Pasteur doszedł do wniosku, że reakcja ta jest ściśle powiązana z procesami życiowymi w drożdżach, którą nazwał "fermentem". Podejrzewano, że może być ona aktywna tylko w żywych organizmach ("nie ma fermentacji bez życia"). Pasteur odnotował, że "fermentacja alkoholowa jest procesem powiązanym z życiem i organizacją komórek drożdżowych, a nie ze śmiercią czy rozkładem komórek"[10].
W 1878 roku niemiecki fizjolog Wilhelm Kühne, by opisać te procesy, ukuł termin enzym[11], który pochodzi z greckiego ενζυμον i oznacza "w zaczynie". Później słowo enzym było używane w odniesieniu do substancji nieożywionych, jak chociażby pepsyna, a słowo ferment w odniesieniu do aktywności chemicznej wykazywanej przez organizmy żywe. W języku polskim oba terminy były stosowane wymiennie, przy czym ten ostatni jest obecnie archaizmem."Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-01-08, 17:22.
Comment
-
-
Takie pytanie: czy fermentor może być koloru zielonego? Ma to jakieś znaczenie?(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos Wyświetlenie odpowiedziTakie pytanie: czy fermentor może być koloru zielonego? Ma to jakieś znaczenie?
Comment
-
-
Jest po rosole w proszku(_)>
Comment
-
-
Jeszcze nie wiem. Na razie się orientuję tutaj jakie jest zdanie innych piwowarów
Wezmę na próbę ze 2 sztuki i zobaczę co z tego wyjdzie. Dam znać.(_)>
Comment
-
-
Nie jest źle, trochę leci rosołem, ale wietrzy się póki co za oknem i przy okazji służy do podlewania(_)>
Comment
-
-
Kup NaOH, wlej trochę wody, wsyp granulek, zrobi sie ciepłe, zamieszaj i papa rosołku
Dolać wody, wylać, wypłukać.
Uważaj!!!
Rękawice, okulary, mi się już pół roku goi na nóżce jak mi kapło"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment