Witam pierwszy raz na forum mam małe pytanie właśnie jestem przed zakupem gara byłem w sklepie i są 30l po 105 i 40l po 120 z pokrywkami który wybrać , zestaw startowy już jedzie .Ktory bedzie poreczniejszy zakładam że receptóry będę ztosował do 20l.Dzieki za pomoc pozdrawiam .Saltver1
gar 30l czy 40l
Collapse
X
-
Witam pierwszy raz na forum mam małe pytanie właśnie jestem przed zakupem gara byłem w sklepie i są 30l po 105 i 40l po 120 z pokrywkami który wybrać , zestaw startowy już jedzie .Ktory bedzie poreczniejszy zakładam że receptóry będę ztosował do 20l.Dzieki za pomoc pozdrawiam .Saltver1 -
Do warek 20 l wystarczy 30 litrowy garnek. Oczywiście, że lepszy 40 litrowy, ale powstaje pytanie, na czym będziesz gotował - istotne są rozmiary kuchenki (są dwa).Comment
-
Ja mam 40 l z CP na kuchence w bloku nie ma problemów po prostu gotuje na 2 palnikach (największy i ten obok) i pasuje idealnie. A myślę że dobrze mieć zapas, poza tym mniejsza szansa że wykipi, np mój Witbier usiłował wybrać się na wolność jednak mu się to nie udało"Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."Comment
-
Comment
-
No to jak pisałem wyżej spokojnie bierz 40 l daje radę bez problemu. Ja używam 1 największego palnika do podnoszenia temperatury przy zacieraniu i 2 do gotowania brzeczki. A oczywiście piecyk gazowy. Bo co do elektrycznych słyszałem że jest różnieOstatnia zmiana dokonana przez Marmur; 2011-01-11, 12:14."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."Comment
-
Ja mam 40 l z CP na kuchence w bloku nie ma problemów po prostu gotuje na 2 palnikach (największy i ten obok) i pasuje idealnie. A myślę że dobrze mieć zapas, poza tym mniejsza szansa że wykipi, np mój Witbier usiłował wybrać się na wolność jednak mu się to nie udało) zadałam te pytania, które zadałam.
Kuchenki występują w 2 rozmiarach: 50 cm szerokości (standard) i 60 cm szerokości. Na 50 cm można w 40 l garze gotować nawet na 4 palnikach. Przy 60 cm nie wchodzi to w rachubę, bo za bardzo wystają - trzeba gotować na dwóch. Wtedy, jeśli nie ma z boku blatu, stawiamy na największym i na średnim. Jeśli jest blat przylegający do kuchenki - przypali się. Wtedy pozostaje gotowanie na 2 przednich palnikach - najmniejszym i największym. Trochę ryzykowne ustawienie.
To samo zresztą dotyczy gara 30 litrów (blaty z boków kuchenki, gotowanie na 2 palnikach). No i są jeszcze kuchenki z dużym palnikiem w środku
Jak Marmurze rozwiązujesz kwestię przypalanego blatu?Comment
-
Marmur się nie przypala- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Podłączę się do dyskusji o garze.
Mianowicie głównym hamulcem powstrzymującym mnie przed warzeniem z zacieraniem jest moja kuchenka z płytą ceramiczną (50cm). Na naszym forum w kilku miejscach wyczytałem, że nie nadaje się ona specjalnie do wiadomego celu.
W związku z tym myślę o elektrycznym kociołku (typu z Lidla) - można dostać w necie ulepszoną wersję z termostatem, wyłącznikiem czasowym i grzałką 2000 W. To powinno spełniać podstawowe potrzeby domowego piwowara?
Marzy mi się jednak Speidel i może jednak lepiej poczekać trochę, pooszczędzać, a doświadczenia zbierać na razie na brewkitach?
Na innym forum wyczytałem jednak, że jakaś osoba z Zielonej Góry zrezygnowała ze Speidla wracając do tradycyjnej metody warzenia.
Czy to prawda, jeśli tak to dlaczego, czy wie ktoś może o kogo chodzi?Comment
-
Podłączę się do dyskusji o garze.
Mianowicie głównym hamulcem powstrzymującym mnie przed warzeniem z zacieraniem jest moja kuchenka z płytą ceramiczną (50cm). Na naszym forum w kilku miejscach wyczytałem, że nie nadaje się ona specjalnie do wiadomego celu.
W związku z tym myślę o elektrycznym kociołku (typu z Lidla) - można dostać w necie ulepszoną wersję z termostatem, wyłącznikiem czasowym i grzałką 2000 W. To powinno spełniać podstawowe potrzeby domowego piwowara?
Marzy mi się jednak Speidel i może jednak lepiej poczekać trochę, pooszczędzać, a doświadczenia zbierać na razie na brewkitach?
Na innym forum wyczytałem jednak, że jakaś osoba z Zielonej Góry zrezygnowała ze Speidla wracając do tradycyjnej metody warzenia.
Czy to prawda, jeśli tak to dlaczego, czy wie ktoś może o kogo chodzi?
Comment
Related Topics
Collapse
-
Ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/browar-dom...7-IDzr50h.html
Browar Domowy Browamator SUPER START - zestaw startowy + garnek + 60 butelek
- zestaw do samodzielnej, domowej produkcji piwa
- użyty raz do wyprodukowania...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2019-04-09, 11:45 -
-
Odbiór osobisty - Kraków, Azory
Link do oferty:
https://www.olx.pl/oferta/zestaw-do-...7-IDvANRU.html...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2018-09-10, 16:53 -
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Jestem tu nowy.... Od lat robię podobno dobre wina i przyszedł czas na piwo. Mało wiem, coś tam czytałem, wiem że zamiast kupować zestawu mogę zrobić piwo w balonie.
Ale jak to sie ma do warzenia piwa w sprzęcie za kilka tysięcy.
Ja chciałem napić się piwa bez chemiia...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam,
mam nadzieję że nie było pytania o ten zestaw, przejrzałem parę tematów i nic nie znalazłem, jesli się myle to proszę mnie naprowadzić. Jestem początkujący i wiele mam do nauczenia dlatego też prośba do Was bo mam dylemat czy zestaw jest warty swojej ceny, czy posiada...-
Channel: Sprzęt
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment