gar 30l czy 40l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • saltver1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 7

    gar 30l czy 40l

    Witam pierwszy raz na forum mam małe pytanie właśnie jestem przed zakupem gara byłem w sklepie i są 30l po 105 i 40l po 120 z pokrywkami który wybrać , zestaw startowy już jedzie .Ktory bedzie poreczniejszy zakładam że receptóry będę ztosował do 20l.Dzieki za pomoc pozdrawiam .Saltver1
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika saltver1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam pierwszy raz na forum mam małe pytanie właśnie jestem przed zakupem gara byłem w sklepie i są 30l po 105 i 40l po 120 z pokrywkami który wybrać , zestaw startowy już jedzie .Ktory bedzie poreczniejszy zakładam że receptóry będę ztosował do 20l.Dzieki za pomoc pozdrawiam .Saltver1
    Bierz 40l.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Zdecydowanie 40l. Ja mam 30 i trochę żałuję że nie dorzuciłem paru złotych do większego gara.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Do warek 20 l wystarczy 30 litrowy garnek. Oczywiście, że lepszy 40 litrowy, ale powstaje pytanie, na czym będziesz gotował - istotne są rozmiary kuchenki (są dwa).
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
          Zdecydowanie 40l. Ja mam 30 i trochę żałuję że nie dorzuciłem paru złotych do większego gara.
          Ja też.

          Comment

          • Marmur
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.01
            • 56

            #6
            Ja mam 40 l z CP na kuchence w bloku nie ma problemów po prostu gotuje na 2 palnikach (największy i ten obok) i pasuje idealnie. A myślę że dobrze mieć zapas, poza tym mniejsza szansa że wykipi, np mój Witbier usiłował wybrać się na wolność jednak mu się to nie udało
            "Jak tam było, tak tam było,
            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
            Żeby jakoś nie było."

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Do warek 20 l wystarczy 30 litrowy garnek. Oczywiście, że lepszy 40 litrowy, ale powstaje pytanie, na czym będziesz gotował - istotne są rozmiary kuchenki (są dwa).
              Są dwa rozmiary garnków 40l?

              Comment

              • saltver1
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2010.12
                • 7

                #8
                mam zwykła kuchenke gazową

                Comment

                • Marmur
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.01
                  • 56

                  #9
                  No to jak pisałem wyżej spokojnie bierz 40 l daje radę bez problemu. Ja używam 1 największego palnika do podnoszenia temperatury przy zacieraniu i 2 do gotowania brzeczki. A oczywiście piecyk gazowy. Bo co do elektrycznych słyszałem że jest różnie
                  Last edited by Marmur; 2011-01-11, 12:14.
                  "Jak tam było, tak tam było,
                  Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                  Żeby jakoś nie było."

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ja mam 40 l z CP na kuchence w bloku nie ma problemów po prostu gotuje na 2 palnikach (największy i ten obok) i pasuje idealnie. A myślę że dobrze mieć zapas, poza tym mniejsza szansa że wykipi, np mój Witbier usiłował wybrać się na wolność jednak mu się to nie udało
                    Nie bez kozery (sorry, Ahumba) zadałam te pytania, które zadałam.
                    Kuchenki występują w 2 rozmiarach: 50 cm szerokości (standard) i 60 cm szerokości. Na 50 cm można w 40 l garze gotować nawet na 4 palnikach. Przy 60 cm nie wchodzi to w rachubę, bo za bardzo wystają - trzeba gotować na dwóch. Wtedy, jeśli nie ma z boku blatu, stawiamy na największym i na średnim. Jeśli jest blat przylegający do kuchenki - przypali się. Wtedy pozostaje gotowanie na 2 przednich palnikach - najmniejszym i największym. Trochę ryzykowne ustawienie.

                    To samo zresztą dotyczy gara 30 litrów (blaty z boków kuchenki, gotowanie na 2 palnikach). No i są jeszcze kuchenki z dużym palnikiem w środku

                    Jak Marmurze rozwiązujesz kwestię przypalanego blatu?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23932

                      #11
                      Marmur się nie przypala
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #12
                        Mam gar 29l, gotuję na 1, największym palniku a z boku kuchenki mam zlew, więc się nic nie przypala.

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Marmur się nie przypala
                          No tak, o tym nie pomyślałam
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • AndrewZG
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2009.08
                            • 261

                            #14
                            Podłączę się do dyskusji o garze.
                            Mianowicie głównym hamulcem powstrzymującym mnie przed warzeniem z zacieraniem jest moja kuchenka z płytą ceramiczną (50cm). Na naszym forum w kilku miejscach wyczytałem, że nie nadaje się ona specjalnie do wiadomego celu.
                            W związku z tym myślę o elektrycznym kociołku (typu z Lidla) - można dostać w necie ulepszoną wersję z termostatem, wyłącznikiem czasowym i grzałką 2000 W. To powinno spełniać podstawowe potrzeby domowego piwowara?
                            Marzy mi się jednak Speidel i może jednak lepiej poczekać trochę, pooszczędzać, a doświadczenia zbierać na razie na brewkitach?
                            Na innym forum wyczytałem jednak, że jakaś osoba z Zielonej Góry zrezygnowała ze Speidla wracając do tradycyjnej metody warzenia.
                            Czy to prawda, jeśli tak to dlaczego, czy wie ktoś może o kogo chodzi?

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
                              Podłączę się do dyskusji o garze.
                              Mianowicie głównym hamulcem powstrzymującym mnie przed warzeniem z zacieraniem jest moja kuchenka z płytą ceramiczną (50cm). Na naszym forum w kilku miejscach wyczytałem, że nie nadaje się ona specjalnie do wiadomego celu.
                              W związku z tym myślę o elektrycznym kociołku (typu z Lidla) - można dostać w necie ulepszoną wersję z termostatem, wyłącznikiem czasowym i grzałką 2000 W. To powinno spełniać podstawowe potrzeby domowego piwowara?
                              Marzy mi się jednak Speidel i może jednak lepiej poczekać trochę, pooszczędzać, a doświadczenia zbierać na razie na brewkitach?
                              Na innym forum wyczytałem jednak, że jakaś osoba z Zielonej Góry zrezygnowała ze Speidla wracając do tradycyjnej metody warzenia.
                              Czy to prawda, jeśli tak to dlaczego, czy wie ktoś może o kogo chodzi?
                              O to zapytaj na tamtym forum:

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X