gar 30l czy 40l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #16
    Odnośnie kociołka to słyszałem o przepalaniu się grzałek.
    Warto pomyśleć, czy jest możliwość kupienia zapasowej lub dopasowania jakiejś innej.

    Comment

    • AndrewZG
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.08
      • 261

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
      mareks - nie jestem tam zarejestrowany i dla jednego pytania nie będę tego robił - wystarcza mi na razie browar.biz.
      Nie jest to zresztą kwestia kluczowa, ale może ktoś jednak udzieli mi tutaj bliższych szczegółów na ten temat.

      Jeśli chodzi o tą grzałkę w kociołku to też czytałem takie opinie, ale w końcu na taki sprzęt jest 2 lata gwaracji, jak się później zepsuje to będzie okazja do pomyślenia o innym, lepszym rozwiązaniu.
      Bardziej chodziło mi o to czy czas nagrzewania zacieru jest zadowalający - niektórzy instalują dodatkową grzałkę do wersji 1800W, ale może przy 2000W już można bez...

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
        mareks - nie jestem tam zarejestrowany i dla jednego pytania nie będę tego robił - wystarcza mi na razie browar.biz.
        Nie jest to zresztą kwestia kluczowa, ale może ktoś jednak udzieli mi tutaj bliższych szczegółów na ten temat.
        Napisz PW do anteksa.


        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli chodzi o tą grzałkę w kociołku to też czytałem takie opinie, ale w końcu na taki sprzęt jest 2 lata gwaracji, jak się później zepsuje to będzie okazja do pomyślenia o innym, lepszym rozwiązaniu.
        Bardziej chodziło mi o to czy czas nagrzewania zacieru jest zadowalający - niektórzy instalują dodatkową grzałkę do wersji 1800W, ale może przy 2000W już można bez...

        Niech wypowiedzą się ci co stosują takie rozwiązanie.

        Comment

        • puszka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 204

          #19
          Ja mam 30l z targu za 70zł i wystarcza na 20l piwka

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #20
            Za chwilę zorientujesz się, że robiąc swoje autorskie zasypy możesz w wiaderku spokojnie fermentować 25 litrów piwa, przy wykonaniu tej samej pracy co dla warki 20 litrowej. A wóczas 29-tka jest za mała, a 40-tka idealna.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23932

              #21
              przy warce 350 hl też się tyle samo narobisz
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                Napisz PW do anteksa.
                .
                Czytam ten wątek
                Przysłuchiwałem się tylko tej rozmowie , kolega jeśli dobrze pamiętam nie był z Zielonej , gdzieś mi świta raczej Śląsk , Żywieczczyzna
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Mumin_
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.10
                  • 109

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kuchenki występują w 2 rozmiarach: 50 cm szerokości (standard) i 60 cm szerokości. Na 50 cm można w 40 l garze gotować nawet na 4 palnikach.
                  A mnie kusi coś z zupełnie innej beczki Znaczy palnik do woka. Osiąga moc do ponad 9kW no i nareszcie mógłbym w normalnym (okrągłym) woku smażyć, a nie tej płaskodennej miernocie, którą mam

                  Wygląda to jak na zdjęciu, na youtubie są filmiki (np. taki)

                  Aha, koszt 350-400zł
                  Attached Files
                  Last edited by Mumin_; 2011-01-11, 22:11.

                  Comment

                  • maroxan
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 179

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                    A mnie kusi coś z zupełnie innej beczki Znaczy palnik do woka. Osiąga moc do ponad 9kW no i nareszcie mógłbym w normalnym (okrągłym) woku smażyć, a nie tej płaskodennej miernocie, którą mam

                    Wygląda to jak na zdjęciu, na youtubie są filmiki (np. taki)

                    Aha, koszt 350-400zł
                    Kupiłem taki w tym roku w Norwegii razem z patelnią za jakieś 100 koron - czyli 50zł /wszystko nowe i nie używane/
                    Co prawda nie był jeszcze testowany, ale patelnia jest ponoć nie do zdarcia.

                    No i jestem ciekaw ile kg wytrzymują te metalowe nóżki stabilizujące patelnię, do warzenia pewnie się nada.
                    Cogito ergo sum vampiras
                    moje skromne warzenie
                    ________________
                    Nasze fotografie

                    Comment

                    • Mumin_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.10
                      • 109

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
                      No i jestem ciekaw ile kg wytrzymują te metalowe nóżki stabilizujące patelnię, do warzenia pewnie się nada.
                      Te nóżki są do garków, do woka jest specjalny pierścień (ten po prawej na zdjęciu), do warzenia piwa pewnie też się nada
                      Last edited by Mumin_; 2011-01-11, 22:28.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10769

                        #26
                        Chyba że do woka , bo zwykłe taborety są za 100-150zł , taki na allegro 300
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • maroxan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2008.03
                          • 179

                          #27
                          No to taborecik gazowy już mam.
                          Jakoś do tej pory warzyłem na kuchence i było okej, ale myślę, że jak będzie cieplej można palniczek wystawić na balkon i nie narażać domowników na zapachy warzelnicze /chociaż w tej kwestii nastąpił już nie lada "przełom"/
                          Cogito ergo sum vampiras
                          moje skromne warzenie
                          ________________
                          Nasze fotografie

                          Comment

                          • Mumin_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.10
                            • 109

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Chyba że do woka , bo zwykłe taborety są za 100-150zł , taki na allegro 300
                            No to cenowo pasuje - toto ma trzy palniki (koncentryczne), niezależnie otwierane. Więc takie trzy taborety w jednym

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #29
                              Gdy rozglądąłem się za taboretem, to miałem wielka ochotę na "made in poland", w 100% żeliwny, z trzema koncentrycznymi palnikami wraz z dodatkami do woka. Jednak kupiłem zwykły metalowy "made in china" i niby nic mu nie dolega, ale gdy patrze na niego to troche żałuję, że odżałowałem te 200zł.

                              Comment

                              • Marmur
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2002.01
                                • 56

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                (...)Jak Marmurze rozwiązujesz kwestię przypalanego blatu?
                                Jak przez blat rozumiesz tę blachę co można nią przykryć palniki to po prostu ją zdejmuje do warzenia a jak blat kuchenny to sprawa rozwiązana jest tak że kuchenka jest wolno stojąca obok jest tylko stalowy zlew który się raczej nie przypali.. a i jeszcze odłączam kabel elektryczny co zasila zapalarki i piekarnik bo trochę za blisko gara się wala.
                                "Jak tam było, tak tam było,
                                Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                                Żeby jakoś nie było."

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X