Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur
Wyświetlenie odpowiedzi
gar 30l czy 40l
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzimareks - nie jestem tam zarejestrowany i dla jednego pytania nie będę tego robił - wystarcza mi na razie browar.biz.
Nie jest to zresztą kwestia kluczowa, ale może ktoś jednak udzieli mi tutaj bliższych szczegółów na ten temat.
Jeśli chodzi o tą grzałkę w kociołku to też czytałem takie opinie, ale w końcu na taki sprzęt jest 2 lata gwaracji, jak się później zepsuje to będzie okazja do pomyślenia o innym, lepszym rozwiązaniu.
Bardziej chodziło mi o to czy czas nagrzewania zacieru jest zadowalający - niektórzy instalują dodatkową grzałkę do wersji 1800W, ale może przy 2000W już można bez...
Grzałka 1800W w wystarcza by gotować pełny gar brzeczki, nagrzewanie zacieru z 4kg słodu i 14l wody przy zaizolowanym karimatą garnczku trwa w okolicach 1 stopień na minute, więc optymalnie.
Minusem tego kociołka było to że dość długo trwało zagotowanie brzeczki przed chmieleniem, ale dokupiłem grzałkę nurkową 2000W i się nią wspomagam i jest git Grzałki używam także do podgrzania wody do wysładzania.
Po godzinie gotowania bez żadnej przykrywki pełnego gara brzeczki wychodzi mi 21-22l brzeczki nastawnej.
Przed pierwszym użyciem trzeba rozkręcić spód kociołka i zdemontować czujnik spod dna graczka bo podczas chmielenia będzie się co chwilę wyłączał.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA no widzisz, natomiast bardzo wiele osób posiada kuchenkę w tzw. "ciągu kuchennym" i często ma blaty po obu stronach - wtedy jest kłopot z przypalaniem blatu, jeśli się gotuje na 2 palnikach. Najlepszym wtedy rozwiązaniem jest gar 40 l i gotowanie na 4 palnikach (pod warunkiem, że to kuchenka standardowa, czyli 50 cm szerokości)."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzigar 40 l jest lepszy o ile nie masz jakieś dziwnej o 10 cm szerszej niż normalnie kuchenki (szczerze się z taką nie spotkałem )
M.in. dlatego kupiłam taboret gazowy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedziNo możliwe, nie wiem zawsze miałem kuchenkę wolnostojącą ale tak czy inaczej zgadzamy się że gar 40 l jest lepszy o ile nie masz jakieś dziwnej o 10 cm szerszej niż normalnie kuchenki (szczerze się z taką nie spotkałem )Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
OK - już nie zawracam gitary z tym kociołkiem, bo temat jest o garze. Szczerze mówiąc chodziło mi głównie o kociołek z mocniejszą grzałką 2000W, bo ten wątek co go Anteks zapodał przeczytałem i raczej nie skłaniałbym się ku temu urządzeniu. Z dodatkową grzałką nurkową to mi pewnie instalacja elektr. nie wytrzyma.
Pozostaje gar (lepszy 40 litrowy) i taboret, tylko muszę znaleźć na to jakieś miejsce i wynegocjować warunki z drugą połową...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi... tylko muszę znaleźć na to jakieś miejsce i wynegocjować warunki z drugą połową...
Negocjuj.
Comment
-
Comment