gar 30l czy 40l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzi
    sprawa rozwiązana jest tak że kuchenka jest wolno stojąca obok jest tylko stalowy zlew który się raczej nie przypali.. a i jeszcze odłączam kabel elektryczny co zasila zapalarki i piekarnik bo trochę za blisko gara się wala.
    A no widzisz, natomiast bardzo wiele osób posiada kuchenkę w tzw. "ciągu kuchennym" i często ma blaty po obu stronach - wtedy jest kłopot z przypalaniem blatu, jeśli się gotuje na 2 palnikach. Najlepszym wtedy rozwiązaniem jest gar 40 l i gotowanie na 4 palnikach (pod warunkiem, że to kuchenka standardowa, czyli 50 cm szerokości).
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • walas83
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.04
      • 6

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
      mareks - nie jestem tam zarejestrowany i dla jednego pytania nie będę tego robił - wystarcza mi na razie browar.biz.
      Nie jest to zresztą kwestia kluczowa, ale może ktoś jednak udzieli mi tutaj bliższych szczegółów na ten temat.

      Jeśli chodzi o tą grzałkę w kociołku to też czytałem takie opinie, ale w końcu na taki sprzęt jest 2 lata gwaracji, jak się później zepsuje to będzie okazja do pomyślenia o innym, lepszym rozwiązaniu.
      Bardziej chodziło mi o to czy czas nagrzewania zacieru jest zadowalający - niektórzy instalują dodatkową grzałkę do wersji 1800W, ale może przy 2000W już można bez...
      Ja warzę z powodzeniem w kociołku z Lidla a dokładnie w tym modelu.

      Grzałka 1800W w wystarcza by gotować pełny gar brzeczki, nagrzewanie zacieru z 4kg słodu i 14l wody przy zaizolowanym karimatą garnczku trwa w okolicach 1 stopień na minute, więc optymalnie.

      Minusem tego kociołka było to że dość długo trwało zagotowanie brzeczki przed chmieleniem, ale dokupiłem grzałkę nurkową 2000W i się nią wspomagam i jest git Grzałki używam także do podgrzania wody do wysładzania.

      Po godzinie gotowania bez żadnej przykrywki pełnego gara brzeczki wychodzi mi 21-22l brzeczki nastawnej.

      Przed pierwszym użyciem trzeba rozkręcić spód kociołka i zdemontować czujnik spod dna graczka bo podczas chmielenia będzie się co chwilę wyłączał.

      Comment

      • Marmur
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.01
        • 56

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        A no widzisz, natomiast bardzo wiele osób posiada kuchenkę w tzw. "ciągu kuchennym" i często ma blaty po obu stronach - wtedy jest kłopot z przypalaniem blatu, jeśli się gotuje na 2 palnikach. Najlepszym wtedy rozwiązaniem jest gar 40 l i gotowanie na 4 palnikach (pod warunkiem, że to kuchenka standardowa, czyli 50 cm szerokości).
        No możliwe, nie wiem zawsze miałem kuchenkę wolnostojącą ale tak czy inaczej zgadzamy się że gar 40 l jest lepszy o ile nie masz jakieś dziwnej o 10 cm szerszej niż normalnie kuchenki (szczerze się z taką nie spotkałem )
        "Jak tam było, tak tam było,
        Ale jeszcze nigdy tak nie było,
        Żeby jakoś nie było."

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzi
          gar 40 l jest lepszy o ile nie masz jakieś dziwnej o 10 cm szerszej niż normalnie kuchenki (szczerze się z taką nie spotkałem )
          Ja się spotkałam - w swojej kuchni Wiem, mogłam kupić normalną, ale poprzedni właściciele chaty zabrali swoją i zostawili prześwit między meblami kuchennymi właśnie na taką 60-tkę no i musiałam się dostosować nie chcąc mieć dziury bez sensu.

          M.in. dlatego kupiłam taboret gazowy
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marmur Wyświetlenie odpowiedzi
            No możliwe, nie wiem zawsze miałem kuchenkę wolnostojącą ale tak czy inaczej zgadzamy się że gar 40 l jest lepszy o ile nie masz jakieś dziwnej o 10 cm szerszej niż normalnie kuchenki (szczerze się z taką nie spotkałem )
            kuchenki do zabudowy są szersze i wtedy można gotować na jednym palniku.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • AndrewZG
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.08
              • 261

              #36
              walas83 - dzięki za szczegółową wypowiedź.
              Wynika z tego, że dodatkowej grzałki używasz tylko podczas chmielenia (pomijam wodę do wysładzania) - czy nie zdarzyło Ci się przypalić trochę brzeczkę od tej grzałki?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #37
                o kociołku
                Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • AndrewZG
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.08
                  • 261

                  #38
                  OK - już nie zawracam gitary z tym kociołkiem, bo temat jest o garze. Szczerze mówiąc chodziło mi głównie o kociołek z mocniejszą grzałką 2000W, bo ten wątek co go Anteks zapodał przeczytałem i raczej nie skłaniałbym się ku temu urządzeniu. Z dodatkową grzałką nurkową to mi pewnie instalacja elektr. nie wytrzyma.
                  Pozostaje gar (lepszy 40 litrowy) i taboret, tylko muszę znaleźć na to jakieś miejsce i wynegocjować warunki z drugą połową...

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #39
                    Moim zdaniem ten garnek jest świetny do zacierania , do gotowania już nie
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • maroxan
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 179

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... tylko muszę znaleźć na to jakieś miejsce i wynegocjować warunki z drugą połową...
                      No to jest najważniejsze, w każdym browarze musi nastąpić "przełom" który można zaobserwować u drugiej połówki, w końcu kiedyś się przekonuje. No chyba że ona jest piwoszem

                      Negocjuj.
                      Cogito ergo sum vampiras
                      moje skromne warzenie
                      ________________
                      Nasze fotografie

                      Comment

                      • szoszon
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.01
                        • 44

                        #41
                        Gdzie można kupić garnek emaliowany 70L.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          #42
                          Z tego co wiem Olkusz robi max 50 litrów, 70 nie widziałem żeby ktoś miał.
                          Last edited by mark33; 2011-01-19, 18:56.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X