Filtrator w kotle?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • denzel
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.09
    • 8

    Filtrator w kotle?

    Witam
    Szukam i szukam na forum i niczego nie widzę odnośnie pytania.( jak w temacie)
    Zastanawiam sie czy jest możliwość (tzn można gotować filtr z oplotu) w kotle zaciernym.
    Gdyż nie chce mi sie przelewać całego eliksiru do innego naczynia i tam wysladac.
  • Darkman
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 133

    #2
    Ja ostatnio gotowałem 65` z filtratorkiem w środku kotła i nie widzę różnicy.... Podwiesiłem go tylko co by mi gara w czasie mieszania nie obijał co skutkowało nierówną trajektorią ruchu łychy

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Wielu tak robi. To bardzo powszechne rozwiązanie. Sam tak mam zamontowany i to właśnie jest tak na prawdę sens stosowania filtratora z oplotu. Wszystko robisz bez przelewania i dźwigania.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kitex
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.12
        • 2

        #4
        ja zacieram w garnuszku emaliowanym (30L). czy warto w nim robić otwór na kranik, docelowo na potrzeby filtra z oplotu? czy nie powstaną odpryski przy wierceniu? czy macie jakieś sposoby na wspomniane odpryski?

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kitex Wyświetlenie odpowiedzi
          ja zacieram w garnuszku emaliowanym (30L). czy warto w nim robić otwór na kranik, docelowo na potrzeby filtra z oplotu? czy nie powstaną odpryski przy wierceniu? czy macie jakieś sposoby na wspomniane odpryski?
          Kup sobie wiaderko z kranikiem. Pieniądze żadne, dosłownie żadne, bo i tak musisz je miec do rozlewu, a przy zacieraniu 4-5kg słodu w 10-15litrach wody ulga cielesna od dźwigania cieżaru jest żadna. Pomyśl raczej o takim udoskonaleniu, by podczas filtracji wiaderko z filtratorem stało wyżej aniżeli gar 30 litrowy.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X