Mój zmechanizowany kociołek warzelny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jakejake
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.07
    • 46

    #16
    Wszystko je do zrobienia, najpierw zamierzam jednak dołożyć sterownik do zacierania.
    Z tego co czytałem o tym kociołku wynika, że standardowa grzałka do zacierania wystarczy.
    Zapomniałem na wstępie napisać najważniejszego: warzenie będzie się odbywać w innym garnku na gazie, a ten kociołek ma służyć tylko do zacierania, a więc temat powinien właściwie brzmieć "Kociołek zacierny"
    Moim celem było głównie zoptymalizowanie procesu warzenia, tak aby dało się zrobić dwie warki w ciągu dnia i na początku miał być sam kociołek, ale przy okazji dodałem te kilka rzeczy.
    piwo domowe

    Comment

    • jacekan
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.05
      • 388

      #17
      Pomysłowe

      Właśnie kupiłem taki gar.Podoba mi sie Twój pomysł.Calkiem sprytnie pomyślane.Kto wie może też coś takiego wykombinuję
      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

      Comment

      • dider
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.06
        • 1

        #18
        I jak z warzeniem w tym kociołku czy zamontowałeś już sterownik i jak to się ma w praktyce.

        Comment

        • Paryz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.07
          • 6

          #19
          Witam, jestem pod wrażeniem! Jak wygląda regulacja temperatury zacierania? Pisałeś, ze zasilanie jest z komputera, czy stosujesz też skomputeryzowaną regulację programową? Czy wiesz, jaki jest regulator zamontowany w kociołku oryginalnie? Dwustawny? Czy stosujesz jakiś zewnętrzny regulator ciagly? Interesuje mnie jak duża jest bezwładność w czasie zacierania w takim kociołku bez zewnętrznych układów regulacji (poza manualną).
          Pozdrawiam.

          Comment

          • andrace
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.05
            • 36

            #20
            Ja mam pytanie odnośnie filtratora z oplotu. Czy ktoś próbował chmielić brzeczkę w takim garnku i oddzielać chmieliny za pomocą filtratora z oplotu? Czy to zdało by egzamin bo jeśli tak to może mój garnek trochę bym przerobił. Pytam gdyż nie widziałem aby o tym ktoś pisał.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #21
              Pisał, pisał...



              Ten i następne posty.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #22
                Jednak mam wątpliwości. Chodzi o sam kociołek. To tylko emalia, wieczne toto nie jest. Po jakimś czasie dno nad grzałkami zacznie się przypalać. Raz, drugi, trzeci uda się domyć, ale w końcu emalia na tyle będzie zniszczona, że niewiele mycie pomoże. Gdzie mierzysz temperaturę? Bo przy dnie będzie inna niż u góry. Może masz dwa punkty pomiaru? Jeśli tak to średnią wyciągasz?
                Last edited by jacekan; 2011-12-17, 06:57.
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • jakejake
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.07
                  • 46

                  #23
                  Dlaczego ma być inna temperatura? Od tego jest mieszadło.
                  Mierzę mniej więcej pośrodku. Z doświadczenia wiem, że należy wyłączyć grzanie, gdy temperatura osiągnie 1-2 stopnie mniej niż temperatura przerwy. Te dwa stopnie dociągnie zanim grzałka ostygnie. Zawsze się sprawdza.
                  piwo domowe

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X