W wiosennym numerze piwowara czytałem o kegeratorze i chcę sobie taki zrobić. Dwa kegi typu Cornelius i szybkozłączki IN oraz OUT już kupiłem, lodówkę mam teraz pytanie o resztę. Jaki węże będą potrzebne (wielkość, rodzaj, gdzie można kupić) czy taką butlę co2 można podłączyć bez problemów http://allegro.pl/butla-co2-6kg-8l-2...623481097.html i czy taki reduktor będzie pasował http://allegro.pl/reduktor-cisnienio...618339994.html i z tego co zrozumiałem to za pomocą takiego sprzętu nie będę mógł zrobić różnego ciśnienia na 2 kegach. No i jeszcze krany. Taki będzie pasował? http://allegro.pl/kran-do-piwa-nalew...627813912.html Pytam ponieważ nie chcę kupić nie potrzebnego sprzętu. Jeśli macie jakieś praktyczne uwagi co do kegeratora to piszcie.
Części do kegeratora
Collapse
X
-
1. Butla - zmierz wysokość lodówki, żeby się w niej zmieściła
2. Kran - koniecznie z kompensatorem (ten co dałeś linka akurat jest straszliwie drogi...)
3. Reduktor - na stałe ciśnienie (akwarystyczny), a nie przepływ (spawalniczy)
4. Wąż gazowy - dowolny zbrojony, byle średnica pasowała
5. Wąż piwny - specjalny wąż do piwa np. 7x2.5mm (z IBC), ok. 1.5 metra
6. Szybkozłączki - to już wiesz
Żeby podawać do 2 kegów to albo trójnik (i wtedy takie samo ciśnienie w obu), albo reduktor z wbudowanym rozdzielaczem (3 manometry). Właśnie robię kegerator i jest to prostsze niż myślałem.
-
-
Bych zapomniołech - przydaje się regulator temperatury, np. popularny RT2C. Termostat w lodówce to trochę za mało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi1. Butla - zmierz wysokość lodówki, żeby się w niej zmieściła
2. Kran - koniecznie z kompensatorem (ten co dałeś linka akurat jest straszliwie drogi...)
3. Reduktor - na stałe ciśnienie (akwarystyczny), a nie przepływ (spawalniczy)
4. Wąż gazowy - dowolny zbrojony, byle średnica pasowała
5. Wąż piwny - specjalny wąż do piwa np. 7x2.5mm (z IBC), ok. 1.5 metra
6. Szybkozłączki - to już wiesz
Żeby podawać do 2 kegów to albo trójnik (i wtedy takie samo ciśnienie w obu), albo reduktor z wbudowanym rozdzielaczem (3 manometry). Właśnie robię kegerator i jest to prostsze niż myślałem.
Kran + wszelkiego rodzaju nakrętki do niego jak i redukcja (czy jak się to nazywa) na wąż piwny. Ociekacz - niby bzdet, ale bardzo ważny.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziBych zapomniołech - przydaje się regulator temperatury, np. popularny RT2C. Termostat w lodówce to trochę za mało.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNiby dlaczego? Za bardzo Ci schładza? Czy za słabo? Ja operuję na górnych zakresach termostatu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziPrzy ustawieniu na "3" temperatura waha się od 8 do 16 stopni, zależnie od temperatury otoczenia.
Comment
-
-
Akurat tam gdzie stoi lodówka bardzo się waha, w ten weekend rano dochodziła do 28*C, po południu spadła do 21*C.
Comment
-
-
Dziś kurier przywiózł kegi i mam pytanie czy da się oprócz włazu coś wyjąć albo rozkręcić do umycia? I jeszcze tak sobie pomyślałem czy przeszło by nagazować w takim kegu piwo naturalnie, a potem przez wyjście OUT nalewać czy jednak bez CO2 nie pociągnie? A i jeszcze tak z ciekawości na ile opróżnień kega starczy przeciętnie butla CO2 6kg?
Comment
-
-
Polatałem po aukcjach i poszukałem. Powiedzcie czy taki sprzęt pasuje czy coś nie tak.
Nie mogę tylko znaleźć gdzie można kupić kran do piwa. Jakieś propozycje?Last edited by andrace; 2011-05-23, 20:42.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziDziś kurier przywiózł kegi i mam pytanie czy da się oprócz włazu coś wyjąć albo rozkręcić do umycia? I jeszcze tak sobie pomyślałem czy przeszło by nagazować w takim kegu piwo naturalnie, a potem przez wyjście OUT nalewać czy jednak bez CO2 nie pociągnie? A i jeszcze tak z ciekawości na ile opróżnień kega starczy przeciętnie butla CO2 6kg?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika andrace Wyświetlenie odpowiedziPolatałem po aukcjach i poszukałem. Powiedzcie czy taki sprzęt pasuje czy coś nie tak.
Nie mogę tylko znaleźć gdzie można kupić kran do piwa. Jakieś propozycje?Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziTen reduktor moim zdaniem sie nie nadaje , obecnie nie widzialem na allegro odpowiednich , kranów dzisiaj tez nie ma . Ale często bywaja za 50zł
Comment
-
-
-
Cierpliwość popłaca. Krany już kupiłem na allegro (nawet o jeden za dużo ) ostatnio sporo ich było, a wczoraj wygrałem dobry reduktor http://allegro.pl/show_item.php?item=1651565735 butla z co2 też kupiona. Teraz tylko przygotować lodówkę kupić węże, zaciski, złożyć, zalać swoim piwkiem i
Nigdzie nie znalazłem na ile opróżnień starczy butla co2 6kg więc postanowiłem, że jak zaleję już swojego to napiszę.
Ale jeszcze mam pytanie. Czy takim wężem podepnę i co2 i piwo i będzie ok? http://browamator.pl/szczegoly.php?W...250&sortuj=kod
Comment
-
-
Nie będzie. Te rurki igielitowe nie są przystosowane do płynów pod ciśnieniem. Do gazu zresztą też.
Comment
-
Comment