Butelki zakręcane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pakumy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 18

Butelki zakręcane

Witam,
    Czy da się wykorzystać w domowym browarnictwie butelki z zakręcanym kapslem? Konkretnie chodzi mi o butelki po Perlenbacherze- po promocji w Lidlu będę miał większą ilość takich butelek Czy można gdzieś kupić pasujące kapsle? A może po delikatnym odkręceniu można wykorzystać oryginalne? Czy ktoś próbował?
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

Przede wszystkim, to butelki Perlenbachera są z cienkiego szkła i raczej się nie nadają się do piwa refermentowanego w butelce.

Comment

• pakumy
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.02
      • 18

Dlaczego? Za dużo światła będzie się dostawało do środka? Jeśli tak to nie będzie problemu bo trzymam w ciemnej piwnicy. Chyba, że chodzi o niebezpieczeństwo rozsadzenia butelki...
      Last edited by pakumy; 2011-05-30, 08:42.

Comment

• Marecki1410
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.01
        • 97

No nie do końca bym się zgodził. Ja moje pierwsze piwo właśnie w tych butelkach miałem, kilka wyszło mocno przegazowanych ale żadnej butelce nic się nie stało.
        Jeden minus to to, że butelki muszą mieć sucho bo kapsle zaczynają lekko rdzewieć.

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marecki1410 Wyświetlenie odpowiedzi
          No nie do końca bym się zgodził. Ja moje pierwsze piwo właśnie w tych butelkach miałem, kilka wyszło mocno przegazowanych ale żadnej butelce nic się nie stało.
          Jeden minus to to, że butelki muszą mieć sucho bo kapsle zaczynają lekko rdzewieć.
          Wszystkie rdzewieją w wilgotnym miejscu
          Mniej książków więcej piwa

Comment

• pakumy
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.02
            • 18

Ale jak kapslowałeś? Miałeś jakies zakręcane kapsle?

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

To zależy od sprawności kapslownicy, a nie od kapsli.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• pakumy
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.02
                • 18

Jeśli chodzi o kapslownicę to mam Gretę. Kojarzę, że kiedyś próbowałem zakapslować jakąś inną zakręcaną butelkę... trochę się siłowałem i ostatecznie skończyło się ukruszoną szyjką. Używałem kapski twardych- może w tym tkwił sęk?

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Nie, to badziewność Twojej kapslownicy. Poszukaj jakiejś lepszej.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Marecki1410
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.01
                    • 97

Zakręcałem kapslami od tych butelek.

Comment

• pakumy
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.02
                      • 18

Zakręcałem kapslami od tych butelek.
                      Wszystko było OK? Piwo odpowiednio nagazowane, nie popsuło się?

Comment

• Marecki1410
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2009.01
                        • 97

Wszystko w porządku z nimi. Jeszcze mam kilka piw sprzed 2-3 lat w tych butelkach, niedawno jedno otworzyłem i nic mu nie było.

Comment

Przetwarzanie...
                        X