Filtracja.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • annura
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 22

    Filtracja.

    Dzień dobry,

    dopiero zaczynam przygodę z domowym piwkiem i chciałbym się poradzić osób z doświadczeniem, które miały do czynienia z poniższymi sposobami filtracji i mogą się podzielić opiniami, poradami, przemyśleniami. Wiem, że niektóre z nich były opisywane ale chciałbym zrobić zestawienie wad i zalet wybrać jedną z nich, którą polecacie lub nie i dlaczego:

    1. Wężyk z metalowym oplotem
    2. Dodatkowe wiadro z dziurkami w dnie
    3. Worek do prania (np. http://allegro.pl/woreczek-worek-do-...638099323.html)

    W szczególności zastanawiam się na pkt. 3:
    Czy wystarczyłby jeden taki worek?
    Wstępnie przefiltrowany zacier przez worek zlewamy do gara za pomocą wężyka, na końcu którego jest gaza w celu dokładniejszej filtracji.
    Zalety: Można podnosić, moczyć, wyciskać słód. Szybkość filtracji. Łatwo usunąć słód.
    Wady: Mycie. Ale myślę, że wystarczy wysuszyć, wykruszyć i wyparzyć.

    Dodatkowe pytania:
    Co myślicie o utrzymywaniu niskiej temperatury fermentacji w taki sposób (fermentator w wiadro z zimną wodą):
    Wiadro z wodą z zamrożonymi wkładami do przenośnych lodówek, a następnie w to wiadro fermentator (zimna woda omywa cały fermentator po bokach). Wkłady wymieniam gdy temperatura się podnosi. Aktualnie mam takie wiadro ale o średnicy takiej samej jak fermentator, a więc wkłady leżą na dnie wiadra (bo nie mieszczą się po bokach) czyli pod dnem fermentatora w związku z czym muszę wyjąć fermentator żeby wymienić wkłady. Przy temp. na zewnątrz ok. +22stC wymieniam 3szt. wkładów co 6h (temp. waha mi się od 13 do 17). Czy można poruszać fermentatorem podczas fermentacji?

    Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
    Jeśli powtórzyłem jakiś wątek z forum to również przepraszam.

    Pozdrawiam!
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #2
    Ja zdecydowanie stawiam na opcję nr 1: niby innych nie próbowałem, ale nie mam potrzeby, oplot sprawdza się świetnie.

    Co do utrzymywania temperatury podczas fermentacji - prostopadłościan (skrzynka) ze styropianu, bądź inny zaizolowany pojemnik, w którym zmieści się fermentor i wkłady chłodzące się sprawdzi.

    Polecam przeczytać FAQ w kołysce.

    Comment

    • Mihai
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.02
      • 186

      #3
      W kwestii temperatury polecam ten wątek.

      Comment

      • annura
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.05
        • 22

        #4
        Jestem w trakcie fermentacji mojego pierwszego piwka (pszeniczne), "filtrowałem" durszlakiem do makaronu, a następnie przez gazę. Miałem do dyspozycji tylko świeże drożdże dolnej fermentacji zalecana temp. maks. +15stC (najlepiej +3stC). Ale faktycznie przy następnym piwie postaram się o drożdże, które mogą pracować w wyższych temperaturach.

        Dzięki za porady. Czeka mnie długa lektura w kołysce...

        Comment

        • wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Annura
          Miałem do dyspozycji tylko świeże drożdże dolnej fermentacji zalecana temp. maks. +15stC (najlepiej +3stC)
          Napisz jakie to drożdże dla których najlepsza temp. fermentacji to 3 st.C, bo ja takich nie znam.
          Co do filtracji to jest jeszcze jeden sposób. Można zrobić sobie osobną kadź filtracyjną z sitem, ale jest to drogie. Z tanich i łatwo dostępnych środków, to tak jak pisał Gabe najlepszy jest sracz-wężyk. Odradzam wszelkiego rodzaju wyciskanie młóta poprzez worki czy gazę. Filtracja nie polega tylko na oddzieleniu młóta od brzeczki, ale również na wyługowaniu wszelkich rozpuszczalnych substancji z tego młóta stanowiących ekstrakt brzeczki. Przy tym brzeczka ma być klarowna. To samoistnie ułożona warstwa młóta stanowi złoże filtracyjne, a nie gaza czy worek.

          Comment

          • annura
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.05
            • 22

            #6
            Moja pomyłka. Schłodzenie do +3stC miało być po zakończeniu fermentacji w celu opadnięcia drożdży.
            Ale zapewne nie uda mi się do tej temperatury zbić.

            Comment

            • annura
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.05
              • 22

              #7
              Czytam i czytam... i mam mętlik w głowie, które z tych rozwiązań najlepiej spisze się jako filtrator:
              1. wąż z oplotu
              2. ponacinane rurki Cu/PVC

              Podczas ważenia piwa nie będę używał więcej niż 5kg słodu.

              Comment

              • annura
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.05
                • 22

                #8
                I jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze sobie zaplanowałem filtrację, a w szczególności wysładzanie:

                1. Zlewam zacier do wiadra 33litr z wężem z oplotem lub rurkami ponacinanymi.
                2. Czekam 20min, aż się ułoży złoże.
                3. Otwieram kranik, spuszczam pierwsze mętne litry i od razu przelewam z powrotem do filtracji. Przelewam do momentu uzyskania klarownego, czystego filtratu.
                4. Gdy zobaczę ziarna złoża (z zachowaniem 5cm lustra cieczy nad złożem) dolewam delikatnie gorącej wody żeby nie poruszyć złoża. Dolewam 4 razy po 1 litrze.

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  dlaczego 4x1litr?

                  Ja wysładzam 3x5litra.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10769

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika annura Wyświetlenie odpowiedzi
                    I jeszcze chciałbym się upewnić czy dobrze sobie zaplanowałem filtrację, a w szczególności wysładzanie:

                    1. Zlewam zacier do wiadra 33litr z wężem z oplotem lub rurkami ponacinanymi.
                    2. Czekam 20min, aż się ułoży złoże.
                    3. Otwieram kranik, spuszczam pierwsze mętne litry i od razu przelewam z powrotem do filtracji. Przelewam do momentu uzyskania klarownego, czystego filtratu.
                    4. Gdy zobaczę ziarna złoża (z zachowaniem 5cm lustra cieczy nad złożem) dolewam delikatnie gorącej wody żeby nie poruszyć złoża. Dolewam 4 razy po 1 litrze.
                    ad1 Tak
                    ad2 tak
                    ad3 tak
                    ad4 wysładza się do uzyskania odpowiedniego blg lub objętości
                    ps najważniejsza w Twoim przypadku będzie dokładna waga
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • annura
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 22

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      dlaczego 4x1litr?

                      Ja wysładzam 3x5litra.
                      Myślałem, że dolewam wody tyle ile wyparuje czyli na 20litr wyparuje ok. 4 litry.

                      Comment

                      • annura
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.05
                        • 22

                        #12
                        To może od początku bo chyba bardzo zbłądziłem. Poprawiam się i proszę o sprawdzenie.

                        ZACIER:
                        na 1kg słodu daję 3litry wody
                        np. 4kg słodu = 12litrów wody

                        FILTRACJA j/w czyli:
                        1. Zlewam zacier do wiadra 33litr z wężem z oplotem lub rurkami ponacinanymi.
                        2. Czekam 20min, aż się ułoży złoże.
                        3. Otwieram kranik, spuszczam pierwsze mętne litry i od razu przelewam z powrotem do filtracji. Przelewam do momentu uzyskania klarownego, czystego filtratu.
                        4. Gdy zobaczę ziarna złoża dolewam delikatnie gorącej wody żeby nie poruszyć złoża (z zachowaniem 5cm lustra cieczy nad złożem).
                        np. kładę na złoże talerz i dolewam wody. Żeby mieć 20litrów piwa to szacuję ilość dolewanej świeżej gorącej wody:
                        20-12(zacier)+4(odparuje w gotowaniu)=12litr świeżej gorącej wody+np.2litry (zostanie w słodzie)
                        RAZEM ~14litrów świeżej wody.

                        Sposób na "objętość" chyba będzie dla mnie najprostsza na początek.
                        Last edited by annura; 2011-06-02, 08:40.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          No to piszę własnie, że 15 litry wysładzać.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • annura
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.05
                            • 22

                            #14
                            Zaczynam "czuć" o co chodzi.
                            A który z filtrów polecacie?

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #15
                              Są różne szkoły , ja mam oplot i jestem zadowolony
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X