Pojemnik fermentacyjny, czy lodówka turystyczna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cjhouse
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 17

    Pojemnik fermentacyjny, czy lodówka turystyczna

    Witam wszystkich

    Narazie piwa z brewkitow,ale w niedlugim czasie jak wsio se załatwie,to i bedzie zacieranie.Prosze o dorade co jest lepsze,do zacierania i fitracji pojemnik fermentacyjny z filtrem z oplotu ,czy lodowka turystyczna?Pojemnik fermentacyjny mam,jesli chodzi o lodowke to sie kupi.Z gory dziekuje.
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

    #2
    Lepszą opcją będzie lodówka turystyczna. Ja próbowałem z fermentorem i bardzo źle utrzymywał temperaturę. Tych problemów nie powinieneś mieć z lodówką.
    Osobiście do zacierania używam gara zacierno-warzelnego.

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #3
      Najlepszy jest tuningowany pasteryzator z kranikiem . Kosztuje na allegro około 120 złotych, na forum jest kilka opisów jak można go usprawnić.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • kangurpl
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.03
        • 2660

        #4
        Usystematyzujmy:
        1. do zacierania, warzenia i filtracji - gar zacierno-warzelny, bardzo dobrze się w tej roli sprawdza tuningowany pasteryzator z kranikiem
        2. do fermentacji - pojemnik fermentacyjny, jeżeli chcesz stosować dolną fermentację tp przyda się lodówka umieszczenia w niej fermentora
        Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
        "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

        "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

        Comment

        • cjhouse
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.05
          • 17

          #5
          Hmm a zacieranie w lodowce,bo oglodałem filmik z domowego browarka,i gostek zaciera w lodowce i filtruje.A ten pasteryzator jak znalezc na allegro?bo bym kuknoł chetnie,bo jakos niemoge znalezc.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            90% piwowarów domowych w USA zaciera jednotemperaturowo w przerobionej lodówce turystycznej z zamontowanym filtratorem.

            Pasteryzator to tzw. "kociołek elektryczny z Lidla".
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #7
              cjhouse, zlituj się i pisz po polsku. Allegro ma wyszukiwarkę, wpisz "pasteryzacji" i gotowe
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Kolka razy zacierałem w lodówce i było OK , temp można podnieść przez dolanie wrzątku lub dekokcję
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • cjhouse
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.05
                  • 17

                  #10
                  Mason

                  Wiem ze ty jestes obczajony we wszystkim ja dopiero niedwno kupilem zestaw startowy,i dopiero sie wczytuje o zacieraniu.FAQ przeczytalem a jak bym chcial wsio przeczytac co wiekszosc sie powtarza,to bym umarl zglodu przed kompem.

                  Comment

                  • cjhouse
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.05
                    • 17

                    #11
                    Jednak bardziej mi podchodzi ta lodówka,a 24l bedzie zamała nie na 22l zupki.Bo gdzies jakis kolega własnie pisal ze jak juz kupic to wieksza.

                    Comment

                    • cjhouse
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.05
                      • 17

                      #12
                      Anteks

                      No kurna teraz widze,eee niegłupie i niedrogie to jest,fajna sprawa,dzieki wielkie za linki.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10768

                        #13
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cjhouse Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jednak bardziej mi podchodzi ta lodówka,a 24l bedzie zamała nie na 22l zupki.Bo gdzies jakis kolega własnie pisal ze jak juz kupic to wieksza.
                        Do czego większą ? Jakie duże warki chcesz robić ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • cjhouse
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.05
                          • 17

                          #14
                          23l wiecej niemysle bo zas piwa niepije tyle zeby pod stołem leżec.Ale z tym garnkiem mi teraz dales do myslenia.

                          A odbiegajac od tematu wiem ze można se srutowany słód kupic,maszynke do miesa mam dość sporą,ale wyczytalem ze z filtracja jest ciężko,Chyba ze ktos ma do sprzedania PORKERTA to kupie choc w to wątpie,na Czechy to mam zadaleko to lepiej z BA kupic.

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #15
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cjhouse Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wiem ze ty jestes obczajony we wszystkim ja dopiero niedwno kupilem zestaw startowy
                            Nie widzę związku między obczajeniem w tematyce piwowarstwa domowego a pisaniem po polsku.

                            Co do lodówki do zacierania to najlepiej koło 30 litrów, a jeśli miałbyś możliwość zakupu 40 litrowej w rozsądnej cenie, to tak uczyń. Dlaczego? Bo przy mocniejszych piwach (powyżej 15-16 Blg) będziesz miał bardzo gęsty zacier, co utrudnia mieszanie i zmniejsza wydajność (przynajmniej w moim przypadku).
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X