Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
Wyświetlenie odpowiedzi
Pojemnik fermentacyjny, czy lodówka turystyczna
Collapse
X
-
Taka, że w garnku 40l zacier nie będzie tak gęsty. Z tego co pamiętam optymalny stosunek masy zacieru do wodu zaciernej wynosi 1:4. Jeśli błądzę to mnie popraw, ale widzę to nawet na swoich warkach - różnica wydajności między rzadkim i gestym zacierem jest bardzo wyraźnaJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedziTaka, że w garnku 40l zacier nie będzie tak gęsty. Z tego co pamiętam optymalny stosunek masy zacieru do wodu zaciernej wynosi 1:4. Jeśli błądzę to mnie popraw, ale widzę to nawet na swoich warkach - różnica wydajności między rzadkim i gestym zacierem jest bardzo wyraźnaMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziAle przy piwach mocnych jest gęsty i nie ważne czy w garze 30 czy 40l
A kolega, co chce lodówkę do zacierania kupić to zastanawiał się w czym potem będzie gotować brzeczkę? Jeżeli nie masz garnka, to moim zdaniem bardziej przyda Ci się ten kociołek z lidla
Comment
-
-
No bo se mysle ze w tej lodówce sie fajnie bedzie zacierac,garnek mam 50l co oscypki robie ale jak go wloze na gaz,to chyba niedoczekanie zaczym mi sie brzeczka zagotuje,a mialem kupic 30l ale jak tak piszecie,to moze i szkoda go kupowac,jednak bede musial chyba na ten prad se naruchac garnek i bedzie.aJk narazie dzieki za opinie,bo jak sie trafi okazja to sie kupi a pytał juz niebęde.A co do lodowki to znalazlem cos takiego,kusi cena. http://allegro.pl/lodowka-turystyczn...644727343.html
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cjhouse Wyświetlenie odpowiedzito chyba niedoczekanie zaczym mi sie brzeczka zagotuje
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cjhouse Wyświetlenie odpowiedzibede musial chyba na ten prad se naruchac garnek
Comment
-
-
No tak pisałem,a z tym garnkiem na piwo.org wyczytalem ze inni se go chwala a inni nie,a i tak trzeba sie wspomóc grzalka do wody,znalazlem na allegro od 300W do 2000W.A tak kurna ile wam czasu zajmuje zagotowanie 23l piwa na gazie?No chyba ze jedziecie na prad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cjhouse Wyświetlenie odpowiedziA tak kurna ile wam czasu zajmuje zagotowanie 23l piwa na gazie?.
Comment
-
-
Gar stawiasz na palniku, obok wyżej pojemnik, w którym wysładzasz. Gdy juz nacieknie trochę odpalasz gaz i na małym płomieniu zaczyna się grzać aby nie ostygło za bardzo. Gar nakrywasz pokrywką, rurka obok pokrywki w garze. Im więcej brzeczki tym mocniej otwierasz gaz. Gdy się wysłodzi nakrywasz szczelnie pokrywką i gaz na maksa. Zagotowuje się szybko. Trzeba uważać aby nie wykipiało pod przykryciem.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja polaczylem ze soba oba wyjscia. Kupilem emaliowany gar zacierny i dorobilem do niego izolacje. podczas przerw wkladam gar do izolacji przykrywam i nie musze sie martwic że temp. spadnie nawet podczas jednej dlugiej przerwy. Do budowy izolacji urzyłem sklejki, kartonu, styropianu, i karimaty. Do filtracji i wysladzania filtrator z oplotu w fermentorze.
Comment
-
-
Właśnie się zastanawiam nad zakupem takiego pasteryzatora z przeznaczeniem na kadź zacierno-warzelną i tu moje pytania...
Jak wygląda sprawa z przypalaniem zacieru i co jeśli mam na dnie zamontowany filtrator(powiedzmy z oplotu), jak z mieszaniem wtedy?
No i ostatnia rzecz jak to to ustrojstwo trzyma temperaturę (nie chciałbym żeby mi temp. za bardzo skakała podczas przerw w zacieraniu)?
Jeśli ktoś posiada i używa niech się wypowie, nie chciałbym pieniędzy w błoto wyrzucać ^_^
Comment
-
Comment