Tuning starej zamrażarki.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

    Tuning starej zamrażarki.

    Wpadłem na pomysł by wykorzystać starą zamrażarkę która jest nieużywana i leży w kącie. Chciałbym by posłużyła mi jako skrzynia do fermentacji dolniaków, a więc wiadomo - utrzymywała mi chcianą prze mnie temperaturę.
    Otóż sama zamrażarka działa, ale niestety nie mrozi. Jestem cieniasem jeżeli chodzi o sprawy techniczne, także proszę Was o porady, co trzeba ewentualnie dokupić i ile wyniósł by szacowany koszt takiej inwestycji.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10782

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
    Wpadłem na pomysł by wykorzystać starą zamrażarkę która jest nieużywana i leży w kącie. Chciałbym by posłużyła mi jako skrzynia do fermentacji dolniaków, a więc wiadomo - utrzymywała mi chcianą prze mnie temperaturę.
    Otóż sama zamrażarka działa, ale niestety nie mrozi. Jestem cieniasem jeżeli chodzi o sprawy techniczne, także proszę Was o porady, co trzeba ewentualnie dokupić i ile wyniósł by szacowany koszt takiej inwestycji.
    Co znaczy działa ale nie mrozi ?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • kamcio1990
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.11
      • 300

      #3
      Pisząc działa miałem na myśli że świeci się dioda i działa potencjometr (krańcowe przekręcenie gałki wyłącza lodówkę). Słychać też dźwięk jak by zamrażarka zaczęła mrozić, lecz nic z tego.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10782

        #4
        czyli nie działa
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #5
          Jeżeli sprężarka pracuje, a zamrażarka nie chłodzi, to możliwa jest nieszczelność w układzie i związany z tym brak czynnika chłodniczego (freon albo inny gaz).
          Zależnie od miejsca powstania nieszczelności usterka może być możliwa lub nie do usunięcia. Nawet jeśli się da, to zlokalizowanie dziury, zalutowanie i ponowne napełnienie czynnikiem może być dosyć kosztowne.
          Last edited by kibi; 2011-06-08, 19:56.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10782

            #6
            Wstaw zamrożone pety
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • kamcio1990
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.11
              • 300

              #7
              Zastanawiam się nad tym, czy inwestować w tą zamrażarkę. Ponieważ sytuacja wygląda tak, że planuję urządzić się w jednym z pomieszczeń budynku gospodarczego w pobliżu swojego domu. Budynek ten nie jest ogrzewany w żaden sposób, także myślę że w okresie jesień/zima mógł bym tam warzyć dolniaki. W poprzedni tydzień trzymałem w tym pomieszczeniu swojego bittera, i średnia temperatura powietrza wynosiła 20 stopni. Myślę że w zimie temperatura nie powinna spaść poniżej 5 stopni - chyba że się mylę. Tylko szkoda że nie będę miał kontroli nad temperaturą tak jak to jest w przypadku tej nieszczęsnej zamrażarki.

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #8
                Ale anteks ci napisał, jak ją najkorzystniej wykorzystać - jako lodówkę z wkładami chłodzącymi (z zamrożonych PETów). W zależności od jej wielkości będziesz mógł wstawić pewnie ze dwa fermentory i dwie skrzynki piwa do lagerowania :]

                Comment

                • annura
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.05
                  • 22

                  #9
                  Czy jest to zamrażarka (t<0stC) czy chłodziarka (t>0stC)?
                  Po jakim czasie pracy stwierdziłeś, że temperatura nie spadła?

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kamcio1990 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Otóż sama zamrażarka działa, ale niestety nie mrozi...
                    Stwierdzenie genialne w swej prostocie Działa w ten sposób, że nadal izoluje termicznie. Obawiam się jednak, że jeśli padła sprężarka, to inwestycja w remont będzie całkowicie nieopłacalna. Dodatkowo będziesz musiał założyć precyzyjny czujnik temperatury wewnątrz i inaczej wyregulować termostat. Zdecydowanie łatwiej jest wykorzystywać lodówkę - w zasadzie nie potrzeba żadnych przeróbek.

                    Comment

                    • wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

                      #11
                      Taki fachowiec co przyjeżdża i napełnia układ freonem bierze zwykle 150 - 250zł. jeżeli jest nieszczelność to musi napełnić instalację gazem, znaleźć nieszczelność, spuścić gaz, zalutować i napełnić powtórnie. To może kosztować trochę więcej. Można jednak z nimi się trochę potargować.

                      Comment

                      • annura
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.05
                        • 22

                        #12
                        Dokładnie jak Panowie piszą wyżej, lepiej wykorzystać chłodziarkę jako pojemnik z izolacją i wkładać PETy. Odradzam naprawę.

                        Comment

                        • kamcio1990
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2010.11
                          • 300

                          #13
                          Macie rację, wykorzystam ją inaczej. Zamrożę dzisiaj 2 PETy po 1.5l i wsadzę jutro do tej lodówki. Zobaczy się jaka temperatura się ustali. Po jakim czasie PETy tracą swoją "magiczną" moc?

                          Comment

                          • annura
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2011.05
                            • 22

                            #14
                            Najlepiej określić to doświadczalnie. Może ~6h będzie trzymać PET 1,5litra. Jak włożysz 20litr piwa to będzie krócej trzymać.

                            Comment

                            • yogi_san
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.08
                              • 11

                              #15
                              z lodówką ci nie pomogę niestety...
                              Stare typy często miały tak, że jak lodówka stała długo nie używana to czynnik chłodzący sam się ulatniał. Natomiast jeśli chodzi o to pomieszczenie to polecam zainwestować w koc elektryczny i jakiś termostat zimą jak mrozem przywali to ci może piwko z rana niespodziankę sprawić

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X