Śrutownik bączek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gregori1977
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 5

    #1

    Śrutownik bączek

    Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

    Uwarzyłem do tej pory 5 warek ze słodów już ześrutowanych, ale chciałbym
    zacząć sam śrutować. A w spadku po dziadku pozostał mi śrutownik bąk czy ktoś się orientuje czy takie urządzenie nadaje się do śrutowania słodów ?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Zdaje się, że kolega bnp używa właśnie Bąka. Moim zdaniem po oględzinach u sąsiada nadaje się jak najbardziej, ale ja go jeszcze nie miałem okazji używać, w mieszkaniu mi się nie mieści.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #3
      Panowie tak na poważnie z tym Bąkiem?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Jakbym miał aparaturę na chociaż 1hl wybicia, to oczywiście że tak. Ale z moim skromnym 0.2hl to się nie mam co w bąka pchać.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • gregori1977
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.07
          • 5

          #5
          Sprzęt stoi i się marnuje od kilku lat i dla tego się pytam.
          Jeśli się nadaje to tym lepiej dla mnie troszkę mniej roboty dla mnie i więcej czau na
          Ewentualnie jeśli ktoś z okoli jest zainteresowany ześrutowaniem większej ilości słodów to zapraszam

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Tam w tym srutowniku jest takie sito które nie przepuszcza dopuki cząstka nie zostanie odpowiednio rozdrobniona. Może się okazać że otrzymasz zbyt dużo drobnicy i będziesz miał problemy z filtracją. Nalepiej przepuścić trochę słodu i wtedy ocenić co to warte.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
              Tam w tym srutowniku jest takie sito które nie przepuszcza dopuki cząstka nie zostanie odpowiednio rozdrobniona.
              Można założyć sito o większych oczkach (tylko je trzeba mieć).
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Można śmiało śrutować. Sam korzystam z uprzejmości kolegi, który dla siebie i dla mnie śrutuje. Nie jest to idealne śruta ale przy większych ilościach nic innego taniej nie wychodzi. Jak się to ustawia/obsługuje to nie podpowiem bo nawet na oczy nie widziałem tej maszyny.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • gregori1977
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.07
                  • 5

                  #9
                  Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
                  Do śrutownika mam jeszcze 2 sita o różnych otworach
                  Ale pierwsze próby dopiero za 2-3 tygodnie bo zamówiłem słodu na 6 warek ześrutowanego.
                  Jak protestuje to zdam relacje
                  Pozdrawiam wszystkich .

                  Comment

                  • tpr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 46

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregori1977
                    Jak protestuje to zdam relacje
                    Relacji nie było więc stąd moje pytanie. Jakich sit używacie (chodzi mi o rozmiary otworów)? Czy taki śrutownik używany na co dzień w gospodarstwie wiejskim faktycznie zda egzamin podczas śrutowania słodu? Jeśli to możliwe czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie takiego cudeńka, lub link do zdjęcia z sieci? Chciałbym porównać czy machina, o której mowa to ta którą mam do dyspozycji.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez tpr; 2012-01-16, 00:55.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Dopytałem koleżkę który mi śrutuje i wyszło na to, że śrutownik nie może być "bijakowy" tylko "walcowy".

                      Z tego co wiem, to "Bąk" jest "bijakowy" Na takim nie da się uzyskać zadowalającej śruty do warzenie piwa.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • tpr
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 46

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                        Dopytałem koleżkę który mi śrutuje i wyszło na to, że śrutownik nie może być "bijakowy" tylko "walcowy".

                        Z tego co wiem, to "Bąk" jest "bijakowy" Na takim nie da się uzyskać zadowalającej śruty do warzenie piwa.
                        Gdzieś na forum doczytałem, że browarnicy amatorzy rozgniatają słód butelkami. jak powyższe stwierdzenie ma się do tej praktyki?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Butelka rozgniata ziarno, pozostawiając duże kawałki łuski, bijaki rozrywają łuską na miał, a ziarno na drobną kaszkę. To można stosować, jak używa się filtrów zaciernych. Można jeszcze trochę nadrobić sitami, ale udział drobnej frakcji i tak jest zbyt duży.

                          Comment

                          • tpr
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.01
                            • 46

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                            Butelka rozgniata ziarno, pozostawiając duże kawałki łuski, bijaki rozrywają łuską na miał, a ziarno na drobną kaszkę. To można stosować, jak używa się filtrów zaciernych. Można jeszcze trochę nadrobić sitami, ale udział drobnej frakcji i tak jest zbyt duży.
                            Ok, dzięki za odpowiedź. Upewniłem się. Sprzęt z którym wiązałem nadzieję to jednak śrutownik bijakowy...

                            Comment

                            • gregori1977
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.07
                              • 5

                              #15
                              Witam
                              Słód śrutuję na bąku ale nie jestem zadowolony, tak jak kolega wyżej napisał że za drobno i za mocno niszczy łuskę. Ostatnio założyłem sita największe jakie miałem i troszkę się poprawiło, a i delikatnie zwilżam słód dzięki temu więcej łuski zostaje niezniszczonej.

                              Jedyna zaleta śrutownika bijakowego to szybkość śrutowania 8kg w 1,5 minuty.

                              Docelowo zamierzam zrobić śrutownik walcowy, bąk to rozwiązanie tymczasowe .

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • zasada
                                Śrutownik Brewferm - Grain Gorilla
                                zasada
                                Kupiony jako używany z dwa lata temu. Wykorzystany tylko kilkukrotnie. W związku ze zminimalizowaniem warzenia stał się zbędny.
                                350 PLN za śrutownik w takim stanie wydaje mi się korzystną i niespotykaną w Internetach ceną.
                                Preferowany odbiór osobisty - poznańska WIlda, wysyłka...
                                2024-08-27, 14:18
                              • dadek
                                Austria, Wiedeń, Absberggasse 27, Bräuhaus Ten. Fifty.
                                dadek
                                30.04.2024 odwiedziliśmy dzielnicę Favoriten leżącą na południe od Hauptbahnhof, gdzie w 2018 roku zaczął swą działalność malutki browarek Ten. Fifty. Dojechać tu można tramwajami 6 i 11, po czym dojść 200 m.
                                Miejsce na browar jest idealne - to jeden postindustrialnych budynków...
                                2024-05-23, 23:56
                              • dadek
                                Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
                                dadek
                                Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
                                Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
                                2023-11-03, 00:29
                              • darekd
                                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                darekd
                                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                ...
                                2023-02-07, 23:16
                              • darekd
                                Erl Bräu, Erlkönig Imperator
                                darekd
                                Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

                                https://www.erl-braeu.de/


                                Jasny koźlak dubeltowy, dwa razy złoto w swojej kategorii na European Beer Star (2016, 2018). Na dodatek niepasteryzowany. Cztery rodzaje chmielu z rodziny Hallertau.
                                Alk. 8,5%
                                Aromat –
                                ...
                                2023-01-29, 22:44
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...