Śrutownik bączek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gregori1977
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 5

    Śrutownik bączek

    Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać.

    Uwarzyłem do tej pory 5 warek ze słodów już ześrutowanych, ale chciałbym
    zacząć sam śrutować. A w spadku po dziadku pozostał mi śrutownik bąk czy ktoś się orientuje czy takie urządzenie nadaje się do śrutowania słodów ?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Zdaje się, że kolega bnp używa właśnie Bąka. Moim zdaniem po oględzinach u sąsiada nadaje się jak najbardziej, ale ja go jeszcze nie miałem okazji używać, w mieszkaniu mi się nie mieści.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • lisiewski
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 459

      #3
      Panowie tak na poważnie z tym Bąkiem?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Jakbym miał aparaturę na chociaż 1hl wybicia, to oczywiście że tak. Ale z moim skromnym 0.2hl to się nie mam co w bąka pchać.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • gregori1977
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.07
          • 5

          #5
          Sprzęt stoi i się marnuje od kilku lat i dla tego się pytam.
          Jeśli się nadaje to tym lepiej dla mnie troszkę mniej roboty dla mnie i więcej czau na
          Ewentualnie jeśli ktoś z okoli jest zainteresowany ześrutowaniem większej ilości słodów to zapraszam

          Comment

          • hasintus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2006.07
            • 850

            #6
            Tam w tym srutowniku jest takie sito które nie przepuszcza dopuki cząstka nie zostanie odpowiednio rozdrobniona. Może się okazać że otrzymasz zbyt dużo drobnicy i będziesz miał problemy z filtracją. Nalepiej przepuścić trochę słodu i wtedy ocenić co to warte.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
              Tam w tym srutowniku jest takie sito które nie przepuszcza dopuki cząstka nie zostanie odpowiednio rozdrobniona.
              Można założyć sito o większych oczkach (tylko je trzeba mieć).
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #8
                Można śmiało śrutować. Sam korzystam z uprzejmości kolegi, który dla siebie i dla mnie śrutuje. Nie jest to idealne śruta ale przy większych ilościach nic innego taniej nie wychodzi. Jak się to ustawia/obsługuje to nie podpowiem bo nawet na oczy nie widziałem tej maszyny.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • gregori1977
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.07
                  • 5

                  #9
                  Dzięki wszystkim za podpowiedzi.
                  Do śrutownika mam jeszcze 2 sita o różnych otworach
                  Ale pierwsze próby dopiero za 2-3 tygodnie bo zamówiłem słodu na 6 warek ześrutowanego.
                  Jak protestuje to zdam relacje
                  Pozdrawiam wszystkich .

                  Comment

                  • tpr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 46

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregori1977 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak protestuje to zdam relacje
                    Relacji nie było więc stąd moje pytanie. Jakich sit używacie (chodzi mi o rozmiary otworów)? Czy taki śrutownik używany na co dzień w gospodarstwie wiejskim faktycznie zda egzamin podczas śrutowania słodu? Jeśli to możliwe czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie takiego cudeńka, lub link do zdjęcia z sieci? Chciałbym porównać czy machina, o której mowa to ta którą mam do dyspozycji.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez tpr; 2012-01-16, 00:55.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      Dopytałem koleżkę który mi śrutuje i wyszło na to, że śrutownik nie może być "bijakowy" tylko "walcowy".

                      Z tego co wiem, to "Bąk" jest "bijakowy" Na takim nie da się uzyskać zadowalającej śruty do warzenie piwa.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • tpr
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 46

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dopytałem koleżkę który mi śrutuje i wyszło na to, że śrutownik nie może być "bijakowy" tylko "walcowy".

                        Z tego co wiem, to "Bąk" jest "bijakowy" Na takim nie da się uzyskać zadowalającej śruty do warzenie piwa.
                        Gdzieś na forum doczytałem, że browarnicy amatorzy rozgniatają słód butelkami. jak powyższe stwierdzenie ma się do tej praktyki?

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Butelka rozgniata ziarno, pozostawiając duże kawałki łuski, bijaki rozrywają łuską na miał, a ziarno na drobną kaszkę. To można stosować, jak używa się filtrów zaciernych. Można jeszcze trochę nadrobić sitami, ale udział drobnej frakcji i tak jest zbyt duży.

                          Comment

                          • tpr
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.01
                            • 46

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                            Butelka rozgniata ziarno, pozostawiając duże kawałki łuski, bijaki rozrywają łuską na miał, a ziarno na drobną kaszkę. To można stosować, jak używa się filtrów zaciernych. Można jeszcze trochę nadrobić sitami, ale udział drobnej frakcji i tak jest zbyt duży.
                            Ok, dzięki za odpowiedź. Upewniłem się. Sprzęt z którym wiązałem nadzieję to jednak śrutownik bijakowy...

                            Comment

                            • gregori1977
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.07
                              • 5

                              #15
                              Witam
                              Słód śrutuję na bąku ale nie jestem zadowolony, tak jak kolega wyżej napisał że za drobno i za mocno niszczy łuskę. Ostatnio założyłem sita największe jakie miałem i troszkę się poprawiło, a i delikatnie zwilżam słód dzięki temu więcej łuski zostaje niezniszczonej.

                              Jedyna zaleta śrutownika bijakowego to szybkość śrutowania 8kg w 1,5 minuty.

                              Docelowo zamierzam zrobić śrutownik walcowy, bąk to rozwiązanie tymczasowe .

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X