Jaki refraktometr kupić?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    #1

    Jaki refraktometr kupić?

    Przy ostatniej warce, gdzie chłodziłem kilkukrotnie próbki, przy wysładzaniu i przy chmieleniu, bo nie byłem pewny czy za mocno rozcieńczę albo odparuję brzeczkę, postanowiłem, że kupię sobie refraktometr.
    Tutaj pytanie do osób posiadających to urządzenie, czy jest coś na co zwrócić uwagę? czy kupić jakiś konkretny sprawdzony model? Myślę o takim z pomiarem ciężaru właściwego SG.
    Czy taki będzie dobry: http://www.allegromat.pl/aukcja88113
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Ja kupiłem na eBayu z Anglli. Z przesyłką wyszło taniej niż na Alledrogo.

    Zobacz tu: http://www.ebay.pl/itm/NEW-0-32-ATC-...item2311c9c289

    Ja kupowałem u innego sprzedawcy.

    Ogólnie z refraktometrem jest taki myk, że jeśli mierzę gorącą brzeczkę to próbkę (małą) do słoiczka, zakręcam, schładzam i dopiero mierzę.
    Na piwo.org był wątek na ten temat.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-10-09, 17:20.

    Comment

    • vude
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 40

      #3
      Faktycznie taniej wychodzi, ciekawe to.

      Czy konieczne jest takie dodatkowe chłodzenie, czy ta kropelka cieczy nie schłodzi się na powierzchni pryzmatu przypadkiem? Na chłopski rozum, coś takiego zakładałem i miałem nadzieję na usprawnienie pomiaru i że odpadnie mi uciążliwe chłodzenie.

      Jak wygląda sprawa z pomiarem fermentującej brzeczki, naczytałem się, że alkohol przekłamuje wynik i trzeba przeliczać wyniki w Promashu, ja tego programu nie mam i nie zamierzam na razie kupować. Czy istnieją jakieś wzory na przeliczenie tego?

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #4
        Tu masz odpowiedzi.

        Comment

        • vude
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 40

          #5
          Dzięki, to rozwiewa wszystkie moje wątpliwości.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Czechy, Luhačovice, Družstevní 142, Lázeňský pivovar/Restaurace U koňa
            dadek
            Znane uzdrowisko na wschodniej Moravě doczekało się w tym roku swojego browaru. Powstał on blisko luhačovického zámku (czyli pałacu) z 1738 roku, w przemysłowej przybudówce do budynków restauracji i pensjonatu "U koňa". Przyjeżdżając do Luhačovic pociągiem mijamy ten kompleks...
            2021-12-20, 01:37
          • dadek
            Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
            dadek
            Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
            2025-01-12, 18:42
          • Greenwonsz
            Chłodzenie
            Greenwonsz
            Witam!
            Chcę uwarzyć piwo ze słodów. Moim problemem jest chłodzenie. Chłodnicy nie posiadam, a chłodzenie samoczynne na dworze o tej porze roku mija się z celem. Wpadłem na pomysł, aby do gara po chmieleniu włożyć 5 litrową zamrożoną butelkę z wodą i w zmieniać ją po rozpuszczeniu...
            2018-07-29, 17:39
          • Serokomlak
            Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
            Serokomlak
            Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
            2024-10-27, 00:16
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...