Chłodnica miedziana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KaiserSo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 6

    Chłodnica miedziana

    Chciałbym użyć do schłodzenia brzeczki chłodnicy spiralnej z miedzi. Potrzebowałbym potwierdzenia że miedź nie zacznie reagować w jakiś sposób z brzeczką. Z góry dzieki
  • przemo70
    † 1970-2019 Piwosz w Raju
    • 2007.05
    • 1501

    #2
    Nie zacznie
    Save water, drink beer ...

    http://www.parowozy.com.pl/
    http://www.kamery.wolsztyn.pl/
    https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Kiedyś w browarnictwie, to był najlepszy materiał na kadzie i kotły warzelne, ale drogi. Dlatego jak w browarze wyposażenie było miedziane, oznaczało że to że browar jest bogaty, więc pewnie robi dobre piwo.

      Comment

      • vude
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 40

        #4
        Miedź ma dodatkowo działanie bakteriobójcze i grzybobójcze:

        Miedź - wszędzie tam, gdzie potrzebna jest higiena
        Last edited by vude; 2011-10-21, 20:35.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Tak? To interesujące, drożdże właśnie są grzybami.

          Comment

          • bielok
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.10
            • 338

            #6
            Cześć.

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            Tak? To interesujące, drożdże właśnie są grzybami.
            Nie wiem co Cie dziwi. Jeden z najpopularniejszych środków grzybobójczych stosowanych w ogrodnictwie nazywa się miedzian.
            Najwyraźniej chłodnica miedziana nie wchodzi w reakcję z brzeczką, skoro nasze drożdże mają się dobrze po dodaniu ich do brzeczki
            anioły śmierdzą potem
            żrą kiełbasę
            mają w dupie żywych

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Poprawna informacja jest taka, że sole miedzi bywają trujące i grzybobójcze. Sama miedź jest obojętna i nieszkodliwa.

              Fajnie by było, jakby niektórzy umieli czytać, a nawet cytować ze zrozumieniem.

              Comment

              • bogdan62
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.10
                • 173

                #8
                Czysta miedź jest neutralna dla zdrowia ludzi. Zdarza się, że zaniedbana chłodnica miedziana pokrywa się zielonym lub co gorsza czarnym nalotem, nie pamiętam nazw związków wchodzących w skład tego nanotu, ale wiem że mają działanie toksyczne dla człowieka. Taka chłodnica musi być przed użyciem wygotowana w wodzie z dodatkiem octu dla pozbycia się szkodliwych związków.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Czarny nalot to najczęściej siarczek miedzi. Jest on o tyle nieszkodliwy, że nierozpuszczalny w wodzie. Natomiast nalot zielony to mieszanina uwodnionych węglanów miedzi o zmiennym składzie, i te są groźne, dlatego że w kwaśnych roztworach łatwo zmieniają się w inne, rozpuszczalne sole, które są szkodliwe. Potoczna nazwa tego zielonego to grynszpan.

                  Gotowanie w wodzie z dodatkiem octu jest o tyle bez sensu, że na zimno kwas octowy reaguje z grynszpanem, tworząc łatwo rozpuszczalny octan miedzi, który usuwa się płucząc zimną wodą.
                  Last edited by Krzysiu; 2011-10-23, 20:52.

                  Comment

                  • bogdan62
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.10
                    • 173

                    #10
                    Oczyszczać chłodnicę można na zimno i na gorąco. Zaletą gotowania jest ograniczenie całego procesu do kilku minut.

                    Comment

                    • vude
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.03
                      • 40

                      #11
                      Ja czyszczę chłodnicę kwaskiem cytrynowym, rozpuszczonym w gorącej wodzie. Chłodnica zanurzona w takim roztworze po 15 minutach jest jak nowa.

                      Comment

                      • bogdan62
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2004.10
                        • 173

                        #12
                        Każdy sposób dobry, jeżeli przynosi pozytywny skutek. Generalnie oczyszczanie chłodnicy odbywa się w kwaśnym środowisku, a jego tempo jest uzależnione od temperatury, w temperaturze wrzenia odbywa się błyskawicznie wręcz agresywnie. Oczyszczanie z nalotów chłodnicy miedzianej jest ważne dla naszego zdrowia, na Wydziale Chemii Politechniki usłyszałem na ten temat wykład, szczególy pamiętałem pewnie z 15 minut, w głowie utkwiło mi jedynie, że spożycie nalotu zielonego lub czarnego zaszkodzi mi - a bardziej szkodliwy jest czarny.
                        Last edited by bogdan62; 2011-10-26, 18:25.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X