Chciałbym użyć do schłodzenia brzeczki chłodnicy spiralnej z miedzi. Potrzebowałbym potwierdzenia że miedź nie zacznie reagować w jakiś sposób z brzeczką. Z góry dzieki
Chłodnica miedziana
Collapse
X
-
Nie zacznieSave water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile
-
-
Cześć.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziTak? To interesujące, drożdże właśnie są grzybami.
Najwyraźniej chłodnica miedziana nie wchodzi w reakcję z brzeczką, skoro nasze drożdże mają się dobrze po dodaniu ich do brzeczkianioły śmierdzą potem
żrą kiełbasę
mają w dupie żywych
Comment
-
-
Czysta miedź jest neutralna dla zdrowia ludzi. Zdarza się, że zaniedbana chłodnica miedziana pokrywa się zielonym lub co gorsza czarnym nalotem, nie pamiętam nazw związków wchodzących w skład tego nanotu, ale wiem że mają działanie toksyczne dla człowieka. Taka chłodnica musi być przed użyciem wygotowana w wodzie z dodatkiem octu dla pozbycia się szkodliwych związków.
Comment
-
-
Czarny nalot to najczęściej siarczek miedzi. Jest on o tyle nieszkodliwy, że nierozpuszczalny w wodzie. Natomiast nalot zielony to mieszanina uwodnionych węglanów miedzi o zmiennym składzie, i te są groźne, dlatego że w kwaśnych roztworach łatwo zmieniają się w inne, rozpuszczalne sole, które są szkodliwe. Potoczna nazwa tego zielonego to grynszpan.
Gotowanie w wodzie z dodatkiem octu jest o tyle bez sensu, że na zimno kwas octowy reaguje z grynszpanem, tworząc łatwo rozpuszczalny octan miedzi, który usuwa się płucząc zimną wodą.Last edited by Krzysiu; 2011-10-23, 20:52.
Comment
-
-
Każdy sposób dobry, jeżeli przynosi pozytywny skutek. Generalnie oczyszczanie chłodnicy odbywa się w kwaśnym środowisku, a jego tempo jest uzależnione od temperatury, w temperaturze wrzenia odbywa się błyskawicznie wręcz agresywnie. Oczyszczanie z nalotów chłodnicy miedzianej jest ważne dla naszego zdrowia, na Wydziale Chemii Politechniki usłyszałem na ten temat wykład, szczególy pamiętałem pewnie z 15 minut, w głowie utkwiło mi jedynie, że spożycie nalotu zielonego lub czarnego zaszkodzi mi - a bardziej szkodliwy jest czarny.Last edited by bogdan62; 2011-10-26, 18:25.
Comment
-
Comment